מטייל בחול (צילום: Thinkstock)
ג'ינג'י, יכול להיות שהיית בחיל החינוך? | צילום: Thinkstock

השירות הצבאי נראה לרב החיילים כהפך הגמור מחופש. המדים, הגדרות בבסיסים, המשמעת הנוקשה, השגרה השוחקת וספירת הימים לשחרור גורמים לרבים לנתק כל חשיבה על הקשר בין מה שהם עושים בצבא לכל דבר שהם ירצו לעסוק בו אחר כך. עם זאת, ישנם מספר תפקידים שמקנים הכשרה ומקצוע שיכולים להיות לעזור בתחומים שונים באזרחות. אחרי שסקרנו את רשימת התפקידים שמהווים מקפצה לעבודה אחרי השחרור, ואת העבודות השוות שמחכות ללוחמים משוחררים, הפעם בדקנו את התפקידים שהכי מבוקשים בעולם התיירות.

לאלו מכם שרוצים לפצוח בקריירה בתחום התיירות, אנחנו מציגים חמישה מקצועות שתוכלו ללכת איתם מיד לאחר השירות לראיונות העבודה אצל המעסיקים ולהגיד באופן החלטי ובגאווה – "יש לי ניסיון מוכח".

משירות בחיל החינוך להדרכת טיולים בשבילי הארץ

בחיל החינוך והנוער יש מגוון מאוד רחב של תפקידים. אחד התפקידים הכי נחשקים הוא מש"ק/ית חוי"ה (חברה וידיעת הארץ). התפקיד כולל העברת סדרות חינוך (סד"ח) וסיורים באזורים שונים בארץ (כל מש"ק חוי"ה מתמחה באזור אחר בארץ). ההכשרה של מש"קי החוי"ה (לרב מש"קיות) אורכת 13 שבועות כולל טירונות ולאחר מכן חפיפה ספציפית על האזור שבו ישרתו. בסוף ההכשרה, ניתנת תעודת "תו תקן" של משרד החינוך שמאפשרת לאחר השחרור להמשיך לעבוד בהדרכת טיולים.

מדריכות הסברה ביד ושם (צילום: אופק רון-כרמל, במחנה)
מדריכה ביד ושם. מעניק ניסיון מהותי בהדרכה בהמשך | צילום: אופק רון-כרמל, במחנה

מש"קיות החוי"ה יושבות לרב בבתי הספר שדה ובמרכזי ההסברה של חיל החינוך והנוער שפזורים ברחבי הארץ, כשהן בשטח הן משרתות על חצי ב', פוגשות יחידות מכל הצבא וסופגות במהלך השירות לא מעט ירוק, ולא רק מהמדים.

איך מגיעים לתפקיד? הקבלה לתפקיד כרוכה במעבר מיונים קדם צבאיים לתפקיד מש"ק חינוך ובשיבוץ לתפקיד מש"ק חוי"ה לאחר קורס מש"קי חינוך.

אפשרויות תעסוקה באזרחות: הדרכת טיולים במסגרות חינוכיות כמו החברה להגנת הטבע, רשות שמורות הטבע והגנים הלאומיים, הדרכת קבוצות מחו"ל כמו "תגלית", "החוויה הישראלית" ועוד.

מוכר כעבודה מועדפת? לא.

הדרכה במוזיאונים של משרד הביטחון

מדריכות של צה"ל מוצבות בכל המוזיאונים של משרד הביטחון וכן במוזיאונים נוספים בהם יש ביקורים תדירים של חיילים. מדריכות המוזיאונים מתמקצעות על המוזיאון שהן משרתות בו ואת הסיורים הן מעבירות לכל הקהלים שמבקרים במוזיאון – קבוצות מהארץ, קבוצות מחו"ל, בני נוער מבתי ספר, יחידות צבאיות, קהל רחב ועוד. שנה וחצי של שירות במוזיאונים שווה לשנה וחצי של ניסיון בהדרכת קבוצות ובעמידה מול קהל. הניסיון התעסוקתי הזה במוזיאונים מוכרים יחסית (כמו מוזיאון חיל האוויר בחצרים, מוזיאון יד לשריון שבלטרון או יד ושם) מהווה יתרון ותו תקן טוב למי שתרצה להמשיך לשרת בעבודה דומה גם אחר כך.

איך מגיעים לתפקיד? גם כאן, הקבלה לתפקיד כרוכה במעבר מיונים קדם צבאיים ובשיבוץ לתפקיד מדריכת מוזיאונים או מש"קית הסברה לאחר קורס מש"קי חינוך. התפקיד מיועד לבנות.

אפשרויות תעסוקה באזרחות: הדרכה במוזיאונים, הדרכת קבוצות מחו"ל במשרות שלא דורשות תו תקן של משרד החינוך.

מוכר כעבודה מועדפת? לא.

מהמטבח הצבאי למטבחים במלונות יוקרה

מקצוע הטבח בצה"ל הוא ללא ספק אחד מהמקצועות הפחות זוהרים שיש לצה"ל להציע. שעות העבודה המרובות, העבודה בסביבה שהיא לא תמיד הגיינית והקונצנזוס בבסיס סביב השנאה לאוכל הצבאי הסבו למקצוע מוניטין מפוקפק. עם זאת, בנוסף לתנאי השירות של שבוע-שבוע נלווים יתרונות נוספים. מעל להכול, אפשר למנות את הניסיון במצבי קיצון של הצורך להוציא את המיטב בלחץ של זמן, עם אמצעים מצומצמים של מטבח צבאי ועם חומרי גלם שהם רחוקים מלהיות המילה האחרונה בתחום הגסטרונומיה – מי שעמד בכל האתגרים האלו ועדיין ירצה לבשל, כנראה שהוא עבר כמה שלבים בסיסיים בקורס טבחות מקצועי באזרחות.

עובדי מטבח בצבא (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
תצחקו, אבל המטבח הצבאי נותן לא מעט ניסיון | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

איך מגיעים לתפקיד? אין צורך במיונים קדם צבאיים, אבל כדי לוודא שמגיעים לתפקיד, צריך לבקש מלשכת הגיוס שהתפקיד יופיע במנילה. למרות שמדובר בתפקיד שאינו נחשב למיוחד ושאינו מצריך מיונים, לא כל אחד יקבל את האפשרות לשרת בו מכיוון שהוא נשמר פעמים רבות לחיילים עם בעיות ת"ש שזקוקים לשירות בתנאי שבוע-שבוע.

אופציות התעסוקה באזרחות: טבח בבתי מלון, מסעדות או קייטרינג.

מוכר כעבודה מועדפת? בבתי מלון, כן.

מציל צבאי: בלי מדים – גם בצבא וגם באזרחות

לשבת בכל יום על שפת הבריכה ולתחזק את השיזוף לא נשמע כמו לוקסוס שאפשר למצוא בצה"ל, אבל מסתבר שבשש השנים האחרונות יש חיילים שבמקום לקום בכל בוקר לתרגיל פלוגה רטוב, קמים ועולים על כפכפים, נמרחים בקרם הגנה, תולים את המשרוקית על הצוואר ויוצאים למשימה הנועזת, והרטובה לא פחות – שמירה על חיי הרוחצים בבריכת הבסיס.

מציל בבריכה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מציל בבסיס ואחר כך מציל בבית מלון. שירות כיף ואחר כך עוד יותר כיף | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

איך מגיעים לתפקיד הנחשק? בנות לפני גיוס המאותרות כמתאימות לתפקיד מגויסות לחיל האוויר, נשלחות לקורס ומוצבות באחת מבריכות החיל. לאחרונה מציעים בחיל האוויר לשחייניות להצטרף לקורס המצילים, ואפילו מגדילים לעשות ומבטיחים להן הסמכה נוספת גם כמדריכות ספינינג, קרב מגע וחדר כושר. גם לחניכים או לנופלים מקורס מדריכי אימון גופני ניתנת לעתים האפשרות להצטרף לקורס המצילים, ומדי פעם נשלחים אליו חיילים מהיחידות השונות גם כצ'ופר.

קורס המצילים נערך בוינגייט אחת לשנה. הוא נמשך כחודש, ובמהלכו נלמדים טכניקות הצלה מעשיות ועיוניות, לימודי עזרה ראשונה והחייאה. תנאי הקבלה לקורס המצילים דורשים פרופיל 72, ראייה תקינה ועמידה במבחן השחייה: חתירה 50 מטר ב-42 שניות, חזה 50 מטר ב-52 שניות וצלילה של 25 מטר. בחינות ההסמכה בקורס המצילים נערכות על ידי נציגי משרד העבודה והרווחה, אשר מעניק מטעמו תעודת "מציל מוסמך", התקפה לבריכה צבאית כמו גם לאזרחית, כך שאפשר להתחיל להתרגל ל"ארטיקים אני הולך" גם באזרחות.

אופציות התעסוקה באזרחות: מציל בבריכת שחייה וליווי טיולים של מוסדות חינוך על תקן מציל כשהטיול כולל כניסה למים.

מוכר כעבודה מועדפת? לא.

אבטחת טיולים – מתאים לכל חייל

בישראל, כולנו יודעים, אי אפשר להוציא אל הפועל שום טיול מאורגן שלא בליווי מאבטח חמוש. עבודת המאבטח מחייבת מיומנות בשימוש בכלי נשק ברמה בסיסית, מה שכל חייל לומד כבר בטירונות – רובאי 02 או 03. מי שיחפוץ לעבוד כמאבטח טיולים לאחר השחרור יידרש לעשות מטווחים על נשק מסוג קרבין או על אקדח מדגם גלוק (מה שיכול לעלות לא מעט) ופשוט לעבוד. אלו שיהיו בוגרי קורס חובשים מהצבא, ימצאו בעבודה יותר בקלות מכיוון שמן הסתם יש יותר עדיפות למי שיכול לתפקד גם כחובש וגם כמאבטח חמוש.

אפשרויות תעסוקה באזרחות: אבטח טיולים של מוסדות חינוך, תגלית, קבוצות מחו"ל ועוד.

מוכר כעבודה מועדפת? לא.

***

רוצים לשמוע עוד על האפשרויות המחכות לכם אחרי השחרור? את כל הפרטים על לימודים וקריירה בעולם התיירות ניתן למצוא באתר משרד התיירות.

>> קריירה בעולם התיירות: הטיול של החיים