"למרות הסיוע הצבאי של כמה מדינות לאוקראינה לא שלחנו ולא נשלח כל נשק לרוסיה לשימוש במלחמה נגד אוקראינה, מכיוון שאנו מאמינים שהפתרון למשבר זה הוא מדיני, וכל תמיכה צבאית מצד הצדדים תעכב את ההזדמנות להגיע לשלום". הציטוט הזה שייך ללא אחר מאשר שר החוץ האיראני, אמיר עבדאללהיאן.

את הדברים הוא אמר לאחרונה לסגן שר החוץ הפולני, פאבל יבלונסקי. האיראנים חוזרים על הטענה הזו גם בימים האחרונים, בזמן שהרוסים משגרים להקות של מל"טים (מטוסים ללא טייס) "מתאבדים" מתוצרתם להתפוצץ בערי אוקראינה.

מאות מל"טים איראניים מסוגים שונים סופקו לצבא הרוסי, שעושה בהם שימוש נרחב. בעיניים ישראליות, הדבר מספק גם ההצצה למערכה אפשרית הבאה מול איראן, חיזבאללה וארגוני טרור נוספים המפעילים את אותם מל"טים. 

תיעוד המל''ט (צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
מל"ט שנטען כי הוא "מוהג'ר" שסופק ע"י איראן לרוסים, ואוקראינה חילצה מהים | צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

לפחות על פי התיעוד הרב שיוצא מאוקראינה, נראה שעיקר השימוש שהרוסים עושים הוא במל"ט מתאבד מסוג "שאהד-136" ובמל"ט לאיסוף מודיעין ותקיפה מסוג "מוהג'ר-6" שאחד מהם נתפס בשלמותו על ידי האוקראינים, אחרי שהתרסק למי הים השחור.

גורם ביטחוני ישראלי בכיר אמר ל-mako כי נכון להיום, צורת ההפעלה של החימוש האיראני אינה מפתיעה, והיא זהה כמעט לחלוטין לשימוש שעשו האיראנים עצמם בשנים האחרונות, באימונים וגם בתקיפת מתקני הנפט של סעודיה.

כל תקיפה כוללת שיגור של כמה עשרות מל"טים מתאבדים לעבר הערים באוקראינה. חלק מתרסקים על בניינים בשכונות מגורים וחלק פגעו במטרות תשתית, בעיקר תחנות כוח, מה שהביא לשיבושים באספקת החשמל. 

התיעוד מקייב (צילום: YASUYOSHI CHIBA/AFP/GettyImages)
מתקפה רוסית של מל"טים איראניים על קייב, אוקטובר 2022 | צילום: YASUYOSHI CHIBA/AFP/GettyImages

בימים הראשונים, האוקראינים היו חסרי אונים מול האמל"ח האיראני שסופק לצבא הרוסי. אולם לפחות בשבוע האחרון, הם טענו כי הצליחו ליירט למעלה מ-90 אחוזים מהם. המל"טים איטיים ובעלי כושר תמרון מוגבל, מה שמאפשר למטוסי קרב ומערכות נ"מ ליירט אותם.

"גם הסעודים שחטפו מכה קשה בתקיפת מתקני הנפט של 'ארמקו' למדו מאז איך להתמודד אופרטיבית עם האיום האווירי", אמר הגורם הישראלי, שעוקב אחר הנעשה באוקראינה.

עם זאת, אותו גורם ואחרים שייעצו בהכנת הכתבה, מדגישים: תורת הלחימה האיראנית קובעת שכל תקיפה תכלול עשרות מל"טים בשילוב מגוון טילים, כך שגם אחוז יירוט גבוה לא ימנע מכמה מהם לפגוע, כפי שאנחנו רואים כיום באוקראינה ומדי פעם גם בסעודיה ואיחוד האמירויות.

אי המל"ט האיראני של פוטין

לא צריך להיות מומחה למודיעין כדי להבין שככה תראה התקפה של האיראנים על ישראל, במקרה שבו יפרוץ עימות בין המדינות או מול חיזבאללה. בשנים האחרונות האיראנים מפרסמים תיעוד רב מתמרונים צבאיים שהם מבצעים. רק באוגוסט האחרון, איראן ביצעה אימון כטב"מים (כלי טיס בלתי מאוישים) גדול בו השתתפו למעלה מ-150 כלי טיס. 

הטכב''מים של הצי האיראני (צילום: Tasnimnews)
איראן חושפת חטיבת כטב"מים ימית, יולי 2022 | צילום: Tasnimnews

זה היה אחד מאימוני הכטב"מים הכי גדולים שנראו באיראן בשנים האחרונות. בתיעוד שהופץ בכלי תקשורת איראניים, ניתן היה לראות מגוון רחב של מטוסים ללא טייס יוצאים מבסיסים תת-קרקעיים, ממריאים ממנחתים מאולתרים וגם מספינות. על פי האיראנים, באותו אימון נבחנו לפחות שמונה כלי טיס שונים, בהם עם שאהד-129, שאהד-136, אבאביל-3, מואהג'ר-6 ואחרים. את מה שראו באותו אימון, רואים כיום באוקראינה.

גורמים בישראל מציינים שהדבר אינו מפתיע, לאור זאת שלצד האספקה של החימוש, מדריכים איראנים הכשירו ואימנו את הצוותים של הרוסים. ביום רביעי השבוע רשת CNN אף דיווחה כי בחצי האי קרים נמצאים "עשרות יועצים איראנים", שמסייעים באימון הרוסים ומאוד ייתכן שאף מעבר לכך, גם מעורבים בלחימה. ההערכה היא שרוב הכטב"מים ששוגרו לאוקראינה יצאו מחצי האי קרים.

מומחים בתחום וגורמים בצבא מציינים כי לתקיפות המל"טים מתוצרת איראן שהרוסים משגרים, יש השפעה כמעט אפסית על המלחמה. בעיקר משום שהרוסים משתמשים בהם לטרור אזרחי, ופוגעים בערים הגדולות ולא במטרות צבאיות. 

התיעוד מקייב (צילום: YASUYOSHI CHIBA/AFP/GettyImages)
שוטר מול מל"ט איראני בקייב, אוקטובר 2022 | צילום: YASUYOSHI CHIBA/AFP/GettyImages

יחד עם זאת, השימוש בנשק זה מייצר פחד ואימה בקרב האזרחים האוקראינים, שגם ככה נמצאים כבר חודשים ארוכים במלחמה אכזרית, שסופה לא נראה לעין. מצד אחד, המהלך הזה מאחד את העם האוקראיני, ומגביר את המוטיבציה של הלוחמים בחזית. אולם לא ניתן להתעלם גם מכך שאזרחים רבים שוב נמלטים מקייב וערים נוספות.

נכון להיום, עיקר האספקה האיראנית לרוסים היא של מטוסים ללא טייס ו"חימוש משוטט", השם המקצועי למל"טים המתאבדים. לצד הטרור שהם מטילים, הנזק שהם גורמים נמוך יחסית. מל"ט מתאבד כמו השאהד-136 נושא כ-40 ק"ג חומר נפץ.

מה שמטריד את אוקראינה ומעצמות המערב הוא שלאחרונה, דווח כי האיראנים החלו לשלוח לרוסים גם טילים. כאן כבר מדובר על ראשי נפץ במשקל של חצי טון ויותר. על פי המודיעין האמריקאי, איראן מתכוננת לספק לרוסים טילי פאתח-110 וטילים מסוג "זולפיקאר". לשני סוגי הטילים האלה טווח של 300 ו-700 ק"מ בהתאמה, וראש קרב של כחצי טון.

טיל (צילום: GettyImages)
מטרידים עוד יותר מהמל"טים. הטילים האיראניים | צילום: GettyImages

כשאיראן תשגר להקות כטב"מ

בעוד שבאוקראינה אין מערך הגנה אווירית המסוגל לכסות את כל השטח והאיומים, בישראל המצב שונה לגמרי. מערך ההגנה האווירית שכפוף לחיל האוויר, בנוי מהגנה רב שכבתית המסוגלת להתמודד עם מגוון רחב של איומים, תוך כיסוי של רוב שטח המדינה ואתרים אסטרטגים ורגישים.

למערך ההגנה האווירית כמו גם למערך כלי הטיס הישראלי, יש ניסיון מבצעי מול המל"טים האיראניים, שבשנים האחרונות שוגרו מסוריה ולבנון. אבל, במערכת הביטחון מדגישים ש"במקרה של עימות נרחב, זה יהיה אירוע שונה לגמרי".

עד היום, שוגרו לישראל מל"טים בודדים או כאלה שהגיעו בזוגות. רק לאחרונה הותר לפרסום שמטוסי F-35 יירטו מעל מדינה זרה שני כטב"מים איראנים מסוג "שאהד-136". במקרה של מערכה מול איראן, חיזבאללה וככול הנראה שגם סוריה, ישוגרו לישראל "להקות" של מל"טים מסוגים שונים, לצד מטחי טילים. תרחיש לא מפתיע, כמו זה במתקפה על סעודיה בשנת 2019 וגם בתמרונים המתוקשרים של איראן.

מטוס הקרב ואיום שיורט (צילום: Scott Barbour/GettyImages | דובר צה"ל)
מטוס 35-F, מל"ט חיזבאללה | צילום: Scott Barbour/GettyImages | דובר צה"ל

"איום משמעותי" מגדירים את הנושא במערכת הביטחון. מבינים שמל"טים מתאבדים וטילים רבים עלולים להיות משוגרים לעבר ישראל בעימות שכזה, וחלק מהם יחדרו את מערך ההגנה ויאיימו על בסיסי צה"ל, כמו גם על מבנים אזרחיים. למרות שלא מדובר בהפתעה, בישראל יש מי שעוקב באופן הדוק אחרי מה שקורה באוקראינה ומפיק לקחים, שיעודכנו בקרוב בתוכניות של צה"ל בתחום.

לאחרונה אוקראינה חידשה את הלחץ שלה על ישראל, בכדי שזו תספק לה מערכות הגנה אווירית. עוד נטען בפרסומים זרים כי "גורמים" ישראלים מייעצים לצבא אוקראינה, על בסיס הניסיון שלהם בהתמודדות עם הכטב"מים האיראנים.

לא ברור אם המדיניות הישראלית תשתנה ומערכות הגנה אווירית יסופקו לאוקראינה. אולם אם זה יקרה, הדבר יחד עם הייעוץ, יאפשר לישראל לבחון מבצעית את היכולות וההפעלה במלחמה בהיקף מלא, וכמובן שגם להפיק מכך לקחים במקרה הצורך.