בזמן שבישראל נדרשים למצוא חלופה ל"יום שאחרי" בעזה, גם הפלסטינים נושאים עיניים לניסיונות של מערכת הביטחון לרקום בריתות עם חמולות ולפתח "אגודות כפרים" ברצועה. אולם, מסתמן שלפחות בינתיים הרעיון הזה נותר בעיקר על הנייר ורחוק מלהיות ישים, בהתחשב בכך שאין נכונות מצידן לשתף פעולה.

ראשי החמולות והמוח'תארים פרסמו הצהרה ובה הבהירו כי לא ישתפו פעולה עם ישראל: "החמולות הפלסטיניות עומדות כמכשול בלתי חדיר בפני הניסיון של הכיבוש לעמוד בקשר כדי לחדש את הפרויקט... העם הפלסטיני עומד אל מול התוקפנות, והמשפחות לא יהיו פגיון בצד של מטרתן. המשפחות מסרבות לכל עיסוק אל מול הכיבוש".

חאן יונס לאחר הפצצות צה"ל במסגרת חרבות ברזל (צילום: רויטרס)
גורם בחמאס לתקשורת הערבי: "יצירת קשר עם ישראל היא בגידה שלא נאפשר" | צילום: רויטרס

בהודעה שפורסמה בתקשורת הערבית, הדגיש גורם בחמאס: "הניסיון של ישראל ליצור רשויות לניהול עזה היא קונספירציה כושלת שלא תצליח. נכה ביד ברזל בכל מי שיפגע בחזית הפנימית ברצועת עזה ולא נאפשר להטיל כללים חדשים". עוד הוא אמר כי "יצירת קשר עם ישראל, כולל מצד מוחת'ארים וראשי חמולות היא בגידה לאומית שלא נאפשר. כל הניסיונות לערער את היציבות והביטחון שלנו ברצועת עזה ייכשלו, ולא נאפשר זאת".

בשבוע שעבר דיווח עיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי כי לשכתו של מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף רסאן עליאן, פנתה לדמויות שונות מחמולות ברצועת עזה שמצויות בסכסוך עם חמאס. על פי הדיווח, התקשורת עם החמולות האלו הצליחה באופן חלקי בלבד.

"חמולות רבות דחו את ההצעה הישראלית להקים קבוצות חמושות שיגנו על אזורים ספציפיים ברצועה, ותירצו שמדובר בנושאי אבטחה ושליטה במצב, ועליהן יהיה להתמודד עם תאי חמאס שיוותרו לאחר מכן", על פי הדיווח. לצד זאת, צוין כי מציין כי חמולה אחת גדולה נענתה להצעה, וכן אחרת מצויה במו"מ.

בינתיים, ישראל ניהלה מגעים בעיקר אל מול שתי חמולות חמושות ששולטות בשכונות צברה, תל אל-הווא וזייתון בדרום ומערב העיר עזה - שמקבלות למשפחות פשע. חמולת חילס שמזוהה עם פתח ועם חמולת דורמוש שהייתה קשורה לארגונים ג'יהאדיסטיים שמצויים ביריבות עם חמאס כמו ארגון "ג'יש אל-אסלאם" (צבא האיסלאם) או דאעש.

בצל התלונות בעזה על יוקר המחיה ועל המחירים שמרקיעים שחקים, החלו לפעול באזור רפיח "ועדות עממיות". על הצעירים החמושים שחברים בהן, לפעול לכאורה לאכיפת המחירים של מוצרי היסוד בשווקים ולמנוע את הפקעתם.