מטוסי קרב מסוג F-35A של חיל האוויר האוסטרלי הגיעו בפעם הראשונה לאימון ביפן ובמסגרתו יתאמנו יחד עם מטוסי הקרב של חיל האוויר היפני, כולל F-35. כך נמסר בהודעה הרשמית שפרסם חיל האוויר האוסטרלי.

שישה מטוסי F-35 הגיעו השבוע ליפן כדי להשתתף בתרגיל "בושידו גארדיאן". האימון הזה יצא לפועל אחרי שבחודש שעבר התאמנו זוג מטוסי F-35 יפניים במרחב האווירי של צפון אוסטרליה, מה שהיה למעשה המשימה הבינלאומית הראשונה שלהם. התרגילים, מבסיס חיל האוויר המלכותי האוסטרלי טינדל, התרחשו זמן קצר לאחר שהסכם ביטחוני בין שתי המדינות נכנס לתוקף.

האימון הראשון מסוגו של אוסטרליה ביפן, קורה פחות משנה אחרי שגם טייסי חיל האוויר הגרמני יצאו לאימונים ופעילות מבצעית באזור ההינדו-פסיפי באסיה. זה קרה על רקע המתיחות הרבה בין המערב ובין סין, וזו הייתה פריסה ראשונה של הגרמנים לאזור הזה מאז מלחמת העולם השנייה.

הפריסה של חיל האוויר הגרמני, כללה שישה מטוסי קרב מסוג יורופיטר-טייפון, עוד ארבעה מטוסי תובלה A400M ועוד שלושה מטוסי תדלוק אווירי מסוג A-330 שהמריאו מבסיס נירבורג. הם תרגלו הגעה גרמניה לסינגפור בתוך 24 שעו מרגע פקודה.

מטרת האימון הזה הייתה להראות שחיל האוויר הגרמני יהיה שותף מלא ואמין, בכל מצב חירום אשר יקרה באסיה, כשברור שהם מכוונים לסינים. מסינגפור צי המטוסים הגרמני המשיך לאוסטרליה, דרום קוריאה ויפן. כאשר הם התאמנו עם הצבאות של כל אותן המדינות.

על רקע המלחמה באוקראינה, שעוררה את המודעות הביטחונית של מדינות רבות בעולם, חשיבותה הביטחונית של יפן גברה משמעותית אל מול האיום הסיני ומצפון קוריאה, כאשר גם הרוסים עוד נחשבים לאיום באזור הזה. הפלישה חסרת המעצורים של הרוסים לאוקראינה, גרמה למדינות רבות להחליט על השקעות ענק בהתעצמות צבאית. הצבא האוסטרלי עובר תהליך מודרניזציה, הכולל גם רכש מערכות הגנה אווירית, טילים, מטוסים וספינות.

מטוסי קרב זרים (צילום: KAZUHIRO NOGI/AFP, GettyImages)
מטוסי חיל האוויר היפני | צילום: KAZUHIRO NOGI/AFP, GettyImages

היפנים עוברים תהליך שמסיים עשרות שנים של צבא הגנתי על גבול הפציפיסטי. תהליך שכולל גם במקרה שלהם רכש ביטחוני אדיר של מטוסי קרב, טנקים, טילים כמו הטומהוק ועוד. יפן גם הכפילה את תקציב הביטחון שלה עם תוספת של 315 מיליארד דולר לחמש השנים הבאות. מה שאומר שבשנת 2027 יפן תעלה למקום השלישי בטבלה העולמית של הוצאות ביטחון, אחרי ארה"ב וסין.

לצד ההתעצמות הביטחונית באמצעי לחימה מתקדמים, מדינות מערביות יחד עם יפן, טייוואן, אוסטרליה ואחרות הגבירו את האימונים המשותפים שלהן גם כדי להפגין עוצמה ואחדות. לא פחות מזה, הם מתאמנים כדי לדעת להילחם יחד בצורה יעילה אל מול האיומים שלהם.

מלבד שיתוף הפעולה הצבאי בין המדינות האלה, ניתן לראות גם איך חילות אוויר רבים שמפעילים מטוסי קרב מהדור החמישי אליו משתייך מטוס ה-35-F חמקן, פועלים בהדדיות כדי ללמוד במשותף את התחום וכדי לפעול יחד, במקרה של חלק מהם, נגד איומים משותפים. במקרה הזה בעיקר הסינים וצפון קוריאה.

"פיתוח הבנה ויכולות הדדיות באופן שבו כל אחד מאתנו מפעיל את ה-F-35A, חיוני לאופן שבו אוסטרליה ויפן תורמות לביטחון הקולקטיבי של האזור ההודו-פסיפיק", אמר מפקד חיל האוויר האוסטרלי, מרשל רוב צ'יפמן. "הטייסים שלנו יפתחו את כישוריהם בפריסה מהבית אל מעבר לים, ויקשרו קשרים מקצועיים עם עמיתיהם היפנים".

מטוס חיל האוויר הזר (צילום: PAUL CROCK/AFP)
מטוס 35-F מדגם A | צילום: PAUL CROCK/AFP