צה"ל טבעוני (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
צה"ל מתקשה להסתדר עם אורח החיים הטבעוני | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

טבעונות בצבא מאתגרת לא רק את אלו שבחרו בה, החיילים הטבעונים, אלא גם את צה"ל. יש המון ציוד ופריטי לבוש שצריך להחליף ואוכל שכנראה צריך ללמוד איך לבשל, כדי שחיילים טבעונים יהיו שווים לחבריהם צורכי החלב והביצים. מאחר ושינוי לא קורה ברגע – הטבעונים נאלצים להתמודד עם לא מעט נקודות צבאיות שמתנגשות עם הטבעונות. בדקנו עם חיילים טבעונים מהן הנקודות הבעייתיות ביותר ואיך אפשר להתמודד איתן. המסקנה: פשוט זה לא.

הרפורמה כבר כאן? לא בטוח

עד עתה, ההכרה בחייל כטבעוני הייתה ארוכה ומסורבלת. על פי הרפורמה הטבעונית של צה"ל, אותו הליך אמור להיות קצר ופשוט, ובניגוד לעבר לא יצריך בין היתר חתימת נוטריון. למרות זאת, גם טבעונים בצבא שהסתבכו בנבכי הבירוקרטיה הצה"לית לפני חודשים, לא מתארים הקלה כלשהי בהליך ההכרה: "מעל חצי שנה לקח להם לאשר את זה וכשהם אישרו, הם סגרו את הבקשה כאילו הפסקתי להיות טבעוני. מאז שהתחלתי את התהליך אין לי שבוע שאני לא צריך להתעסק בזה ולרדוף אחרי אנשים", כך סיפר לנו אחד החיילים. נראה שלמרות שהפקודה החדשה בנוגע להליך ההכרה נכנסה לתוקף לפני מספר חודשים, היישום שלה עדיין לא כאן.

כומתה טבעונית לצנחנים - רק בחנויות

נכון, צה"ל החל לספק כומתות שאינן עשויות מצמר, אלא מפליז. אך אותן כומתות מגיעות בצבע שחור בלבד (יש גם שמועות על ירוק בקו"ם) וחייל שמשרת בצנחנים לצורך העניין, לא יוכל ללכת עם הכומתה האדומה של החטיבה, כמו כל צנחן אחר. אחרי שבדקנו את הנושא מול כמה חיילים טבעונים, התברר שדווקא יש אפשרות להשיג כומתות פליז במגוון צבעים - הבעיה היא שהצבא לא מספק את הכומתות האלה. הן עולות כ-40 שקלים בכל מיני חנויות שונות בתחנות המרכזיות.

סוודר סינטטי עולה כסף

גם הסוודר הצבאי, אפודת הטלאים, עשוי מצמר. מה שאומר שלחיילים טבעונים אין ברירה אלא לחפש לעצמם סוודר סינטטי בחנות כלשהי וכמובן לשלם עליו מכספם. אותו פריט לבוש טבעוני, נמכר במחיר של בערך 110-150 שקלים. מי שיכול להסתדר בלי סוודר, יוכל להסתפק במעיל א', שהוא דווקא טבעוני לחלוטין.

אין תמונה
סוודר טבעוני

אפילו הקסדה בעייתית

"בטירונות נתקלתי בבעיות עם הקסדה בשמירות, שיש לה רצועות עור". נשמע מוזר, אבל עם רצועות העור של הקסדה אי אפשר להתווכח. לבעיה הזו באמת מעניין אם יימצא פתרון. אולי יום אחד גם קסדה טבעונית ניתן יהיה לרכוש בחנויות בתחנות המרכזיות?

טבעונים לא יכולים להיכנס לחדר אוכל?

למרות הרפורמה הצה"לית בתחום, חיילים טבעונים רבים עדיין נשארים מחוץ לדלתות חדר האוכל בבסיס שלהם. בבסיסים בהם פועל קייטרינג (זה קורה לפחות ב-25 בסיסים, בעיקר הגדולים במרכז), כל חייל חייב להעביר כרטיס חוגר בכניסה לחדר אוכל. "גם אם יש מנה טבעונית אסור לי לאכול אותה, כי כדי לאכול צריך להעביר חוגר וזה מבטל אוטומטית את האישור טבעונות", כך מספרת חיילת מהקריה. חיילת אחרת שמשרתת בדרום הארץ מוסיפה: "במהלך הזמן שחיכיתי לאישור ההצהרה (עדיין לא קיבלתי כסף) אכלתי פירות בחדר האוכל ובגלל זה הבקשה נדחתה. מאז אני לא לוקחת סיכונים. פעם הייתי סוגרת שבועיים ולפעמים 21. אפילו לא סיפקו לי מקרר והייתי צריכה להביא אוכל יבש וקופסאות שימורים לכל התקופה".

גם לגבי חדרי אוכל שמופעלים בידי הצבא ולא בידי קייטרינג, מספרים חיילים שהחוויה אינה משביעה או מזינה במיוחד. כך שמענו מחייל בבסיס לא רחוק מירושלים: "בדרך כלל זה קצת סלטים, פחמימות – אורז/ תפוח"א וזהו. מה שחסר זה החלבונים כי אין בכלל. יש מנות צמחוניות אבל הן עם ביצים. שלא לדבר גם על הרמה של הצמחוניות. בבשר יש שלוש מנות שונות שמתחלפות כל שבוע/שבועיים. אבל הצמחוני - שניצל הפתעות או שניצל מגעיל עם ירקות". למרות זאת, יש בסיסים בהם גם טבעונים לא מוצהרים יכולים לשמור על השובע ועל הבריאות, מאחר ומוגשות בהם מנות דשנות וברמה טובה: חיילת מבסיס באזור המרכז אומרת: "ארוחות הצהריים (של הסגל לפחות) מצוינות- כל יום יש מרק, אורז, בורגול, קוסקוס, ירקות מבושלים וסלטים. אם הבסיס שלי מצליח להאכיל 600 אנשים שביניהם יש גם טבעונים - אין סיבה שבסיסים אחרים לא יעשו את המאמץ הזה".

ארוחה טבעונית לעניין
פינוק טבעוני

נעליים לטבעונים לא טובות כמו נעליים מעור

כידוע, צה"ל מספק לחייליו הטבעוניים נעליים שלא עשויות מעור. הן דומות מאוד לנעליים הרגילות, אבל חיילים טבעונים מדווחים על בלאי גבוה, כמו גם על קושי בהחלפה לזוג חדש מעת לעת. חוץ מזה, בניגוד לנעלי עור, הנעליים הטבעוניות לא אטומות למים, דבר שיכול להיות מעט בעיית בעונת הגשמים.

אין תמונה
נעליים צבאיות טבעוניות

סקביאס עשויה מצמר, תביאו שמיכה מהבית

כבר ביום הראשון בטירונות, מגיע המפגש עם השמיכה הצה"לית הידועה לשמצה, אותה מקבלים כל חייל וחיילת – סקביאס. מיותר לציין שחייל טבעוני לא יכול להתכסות בה (לא רק בגלל שהמרקם שלה זהה לסקוצ' לשטיפת כלים), פשוט בגלל שהיא עשויה מצמר. אז עד שבאפסנאות יתחילו לחלק שמיכות פליז שיעברו מדור לדור, תמשיכו לסחוב את השמיכי מהבית.

ומה קורה עם התוספת לשכר?

טבעונות בצבא גורמת להוצאות רבות של חייל טבעוני, או יותר נכון של ההורים שלו. בהתאם לכך הוחלט בצה"ל להעניק לטבעונים תוספת למשכורת החודשית, שתאפשר להם לממן את ההוצאות הרבות על מזון. אולי מדובר במקרה פרטני בלבד, אבל זה מה שסיפרה לנו אחת החיילות עמן שוחחנו: "ממש לא העלו את המשכורת - בדיוק הורידו לי אותה בחודש שעבר. הייתי מקבלת 816 ש"ח (תוספת של 383 ש"ח) ועכשיו אני מקבלת 725 (תוספת של 292)". ככל הנראה, גם השינוי בשכר עדיין לא נכנס לגמרי לשגרה.

השינויים שצה"ל וחייליו הטבעונים מייחלים להם, עדיין לא מיושמים באופן מלא בשטח. כמו לכל דבר אחר במערכת הצה"לית, כנראה שגם לרפורמה הטבעונית ייקח קצת זמן להראות תוצאות של ממש. לחברינו הטבעונים נאחל המון סבלנות, תקווה ותמיכה כלכלית נרחבת מההורים.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "בשנה האחרונה מתקיימת בצה"ל עבודת מטה רחבת היקף לגבי חיילים וחיילות המקיימים אורח חיים טבעוני. החיילים מקבלים תוספת שכר, ובנוסף, חדרי האוכל בצה"ל מספקים מענה מלא לצרכיהם".

>> צה"ל בלי ביצים: המהפכה הטבעונית עולה על מדים

>> לסיפורים נוספים הכנסו לעמוד הפייסבוק של פז"ם