אחרי ה"אור הירוק" מראש הממשלה נתניהו לשלוח נציגות ישראלית לשיחות, ראש המוסד דדי ברנע ואיתו המשלחת הישראלית נחתו היום (שלישי) בקהיר לקראת הפגישה עם המתווכות בניסיון להניע עסקת חטופים חדשה. הפגישה כבר החלה, וחוץ מברנע ינכחו בה ראש השב"כ בר, ראש ממשלת קטאר, ראש המודיעין המצרי וראש ה- CIA - ונציג נוסף מישראל.

לראשונה מאז תחילת המו"מ, ראש הממשלה שלח עם המשלחת של ראש המוסד את יועצו המדיני אופיר פלק - כך נודע לחדשות 12. גורמים שמעורים במשא ומתן אמרו: "נתניהו הצמיד לראש המוסד את יועצו כדי לוודא שדדי ברנע לא יחרוג מהמנדט – ויקדם עסקה שלא על דעת נתניהו". בהתייעצות לילית אתמול ראש הממשלה לא אפשר לצוות להציג את נייר העמדה שגובש, והבהיר שהם שם "רק כדי להאזין להצעות". בעקבות הדברים האלוף במיל' ניצן אלון החליט שלא להצטרף למשלחת.

לאחר שאמש דיווחנו בחדשות 12 על התקדמות מסוימת במו"מ במסגרתה הוחלפו טיוטות בין הצדדים שכללו תוכן חדש - סוכנות הידיעות האמריקנית AP ציטטה גורם מצרי בכיר שתיאר התקדמות "משמעותית יחסית" במו"מ. הבכיר המצרי הסביר שהפגישה עם המשלחת הישראלית תתמקד ב"גיבוש טיוטה סופית". 

כוחות ביטחון בעזה כשברקע שלט עם תמונת נשיא מצרים (צילום: Ahmed Zakot/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
גורם מצרי בכיר: התקדמות "משמעותית יחסית" במו"מ | צילום: Ahmed Zakot/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

אותו גורם מצרי הסביר לסוכנות הידיעות כי הטיוטה כוללת הסכם הפסקת אש של שישה שבועות, והבטחות שהצדדים ימשיכו במשא ומתן לקראת הפסקת אש קבועה. דברי הגורם מתכתבים ישירות עם הדברים שאמר הלילה נשיא ארה"ב ביידן, לפיהם "ארה"ב עובדת על עסקה לשחרור חטופים שתביא לרגיעה של שישה שבועות לפחות".

עם זאת, מקור בהנהגת חמאס אמר לאל-ג'זירה: "אין כרגע משלחת שלנו בקהיר. אנחנו עדיין ממתינים לתוצאות של הפגישות שמתקיימות שם, נמשכים המגעים עם המתווכים". מקור בחמאס אמר ל-CNN כי חמאס מחשיב את 24 השעות הקרובות של שיחות בני הערובה והפסקת האש - המתקיימות בקהיר - כקריטיות. הגורם הבכיר מציין שהשיחות "נעות קדימה", אך מדגיש כי הצדדים עדיין לא ממש "קרובים" להסכם סופי.

לוחמי הקומנדו בח'אן יונס (צילום: דובר צה"ל)
הצעת ארה"ב: עסקת חטופים בתמורה לרגיעה של שישה שבועות לפחות | צילום: דובר צה"ל

משפחות החטופים פנו לראשי שב"כ והמוסד וביקשו: "אל תחזרו עד שכולם חוזרים - החיים והמתים". בהמשך הוסיפו: "עיניהם של 134 חטופות וחטופים נשואות אליכם. זו משימה של פעם בחיים, ויש לכם את היכולת למנוע את גזירת גורלם כגורלו של רון ארד. אל תוותרו ואל תחזרו בלי עסקה. השליחות שלכם היא היסטורית ומוסרית שתיצרב בהיסטוריה היהודית והישראלית".

מנגד: "חמאס דבק בעמדתו"

מקורות בחמאס אמרו לערוץ אל-מיאדין הלבנוני שתתקיים בקהיר היום פגישה של משלחת חמאס בראשות ח'ליל אל-חיה עם המודיעין המצרי. לפי הדיווח, מצרים עדכנה את חמאס כי "האווירה חיובית" לאחר הפגישה המרובעת של מצרים, ארה"ב, קטאר וישראל.


בכיר חמאס אוסאמה חמדאן אמר אמש בהצהרה לתקשורת כי "חמאס דבק בעמדתו להגיע להסכם שישיג את הפסקת 'התוקפנות' נגד עמנו. כל זאת תוך נסיגת הצבא הישראלי מרצועת עזה, הכנסת סיוע, החזרת האוכלוסייה לאזוריה, שיקום והסרת המצור ברצועת עזה והשלמת חילופי השבויים".

יחיא סינוואר ואיסמעיל הנייה (צילום: Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images)
"חמאס דבק בעמדתו להגיע להסכם שישיג את הפסקת 'התוקפנות' נגד עמנו" | צילום: Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images
רפיח (צילום: SAID KHATIB, AFP)
גורם עזתי לערוץ בנוני אל-מיאדין: "ישראל שואפת להישג בעניין החטופים" | צילום: SAID KHATIB, AFP

מקורות בארגוני הטרור בעזה טענו בערוץ הלבנוני אל-מיאדין כי "ישראל מנסה לרוקן את מסמך פריז מתוכנו ושואפת להישג בעניין החטופים. למרות הרצון שמאמצי המתווכים יצלחו, לא נוותר על דרישותינו". בעיתון הלבנוני אל-אח'באר הדגישו כי מצרים ביקשה ממשלחת חמאס לחזור לקהיר, בגלל התפתחויות שיהיו לאחר הפגישה שתתקיים היום בין ישראל, מצרים, קטאר וארה"ב. לפי המקורות ששוחחו עם העיתון, חמאס השיב בחיוב ואמר שישלח משלחת.

במהלך הימים האחרונים ניהל ראש המוסד דדי ברנע משא ומתן בניסיון לצמצם את המחלוקות. ההגעה הישראלית למצרים היא תוצאה של לחץ אמריקני מצידו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן וניסיון להפעיל לחץ על חמאס דרך המתווכות. חשוב להבהיר שלא מדובר בפריצת דרך במגעים לעסקה ושחמאס עדיין מתבצר בעמדותיו.

נזכיר כי אמש התייחס הנשיא ביידן גם למבצע הצבאי שמתכננת ישראל ברפיח שבדרום הרצועה, וחזר על התנגדותו כי אסור לצאת למבצע כזה "ללא תוכנית מתאימה לאזרחים". הוא אמר כי "האזרחים ברפיח חייבים להיות מוגנים". ביידן, שביום ראשון שוחח בטלפון עם ראש הממשלה נתניהו, נפגש בוושינגטון עם מלך ירדן, שמקיים סבב ביקורים בבירות המערב בניסיון לקדם הפסקת אש בעזה. "יותר מדי פלסטינים שנהרגו בעזה הם ילדים ואזרחים חפים מפשע", אמר הנשיא והוסיף: "אנחנו עובדים יום וליל על שלום".