כששומעים את צירוף המילים "הגנה אווירית" מיד חושבים על אזעקות, טילים ויירוטים. מאחורי היירוטים עומדים אנשים המגנים על שמי המדינה. כיצד מגיעים להיות מיירט או מיירטת ומה האתגרים בתפקיד המשמעותי? סמל ליאור, מיירט בגדוד 138 המפעיל את מערכת הנשק "יהלום" (פטריוט), סיפר על כך בכתבה שפורסמה באתר הרשמי של חיל האוויר הישראלי.

"מה זה אומר להיות מיירט? בכל מערכת נשק זה אחרת", הסביר הסמל. "בגדוד 'יהלום' (פטריוט) למיירט ישנה אחריות גדולה כי הוא מפקד מרכז הבקרה בגדוד ולמעשה אחראי על שמי המדינה".

כשחודרת מטרה עוינת המיירט מתפעל את האירוע בסוללה, ואחראי גם על המשגרים, כך שבמקרה שיש בעיה עם המשגר הוא נמצא בכוננות ויכול לתקן אותה. "קרה בעבר שנדרשתי לקום באמצע הלילה ולתפעל אירוע - יש להיות מוכנים בכל שעה", הוא מעיד.

איזו הכשרה עברת?
"התגייסתי לתפקיד לוחם הגנה אווירית. לאחר שלושה חודשי טירונות של מערכת הנשק 'יהלום' המשכתי לקורס בן חודשיים שנועד לפתח את המקצוע. בתום ההכשרה התחלתי את שירותי הסדיר בתור לוחם בסוללה וכעבור ארבעה חודשים יצאתי לקורס מיירטים".

תהליך ההכשרה לא מסתיים כאן. "בתום קורס היירוט עוברים המיירטים הכנה נוספת לתפקיד בסוללה, ובמסגרתה הקצינים מעבירים סימולציות, מלמדים אותנו את יסודות התפקיד ומסייעים לנו. בנוסף, יש לעבור הסמכה עם מפקד הסוללה, ורק לאחריה אנו נחשבים למיירטים".

פריסת סוללות פטריוט בצפון הארץ  (צילום: החדשות12)
פריסת סוללות פטריוט בצפון הארץ, ארכיון | צילום: החדשות12

למה רצית להיות מיירט?
"לאחר הטירונות, כשהתחלנו ללמוד על תפקידו של המיירט, חשתי חיבור לתפקיד והרגשתי שאני רוצה לעשות מעבר. רציתי להרגיש שייך ולקבל אחריות גדולה יותר".

איך מתמודדים עם ההבנה שלחיצת כפתור אחת שלך יכולה להפיל מטוס?
"אם לא נלחץ על הכפתור - יכול לקרות אירוע חמור יותר. לדוגמה, אם מטוס יחדור לשטח המדינה, וישגר פצצה לכיוון בתי הזיקוק בחיפה, יכול להיות נזק אדיר בכל העיר. אנו צריכים להבין את מה שמתרחש מעבר".

סמל ליאור נשאל מה הדבר המאתגר ביותר בתפקיד והשיב: "בשבילי זו השגרה. המעבר בין שגרה לאירוע מבצעי יכול לקרות בשנייה אחת, ללא התראה מוקדמת, אך אנו צריכים להיות דרוכים בכל עת לכל תרחיש. גם אם עלינו ל-30 משמרות ולא קרה דבר, אנחנו עדיין צריכים לשמור על כוננות מלאה, כי בכל רגע נתון המצב יכול להשתנות".

סמל ליאור מעיד כי פעמים רבות הקצינים הם שעוזרים לשמור על ערנות מתמדת: "הם משוחחים איתנו על חשיבות התפקיד ועל העשייה שלנו. מעבר לכך, הם מקיימים תרגילים וסימולציות שמדמות אירוע אמת".

איזה רגע מהשירות לא תשכח?
"כשהייתה התחממות בגזרת לבנון הקימו אותנו באמצע הלילה והיינו צריכים ללבוש אפוד מגן. יכולתי לחוש את המתיחות כי שירתי בבסיס המקורב לגבול. היינו בכוננות להתרחשות שכזו והרגשתי שאני עושה משימה משמעותית, שאני שייך ושאני שומר על המדינה".

הכתבה פורסמה במקור באתר חיל האוויר.
עימות בצפון (צילום: Aviv Dibon/IDF via Getty Images)
שומרים שיהיה שקט. ירי טיל בצפון | צילום: Aviv Dibon/IDF via Getty Images