צ'כיה רוכשת מערכת מתוצרת ישראל למערך ההגנה שלה בהיקף של 2.1 מיליון דולר. מדובר במערכת תמונת מצב אווירית של חברת TSG במטרה שתאפשר לצבא הצ'כי לקבל תמונת מצב ממספר מקורות שונים ולחבר אותה לכדי פתרון לכל תרחיש.

כמו מדינות רבות במזרח אירופה וברית נאט"ו, צ'כיה נמצאת בעיצומו של תהליך להוצאת הציוד הרוסי המיושן והחלפתו באמל"ח מערבי. "משרד ההגנה הצ'כי הקדים לחזות את הצורך עוד בטרם העימות הנוכחי באירופה, בשל ראיה מבצעית נכונה", מסביר אורי וולדיגר, סמנכ"ל ב-TSG.

"צ'כיה עוברת בשנים האחרונות תהליך הצטיידות בציוד צבאי לצורך שיפור מערך ההגנה האווירי, כשבמקום המכ"מים המיושנים וטילי נ"מ, נרכשו חדישים. הפיתוחים החדשים יסייעו להגנה אקטיבית של צ'כיה בכל עימות עתידי. אנו גאים להיות חלק מתהליך משמעותי זה, והבעת האמון של משרד ההגנה הצ'כי ב- TSG הינה אבן דרך עבורנו כחברה, להתבססות שלנו בשוק ההגנה האווירית במרכז אירופה".

צ'כיה רוכשת את ADCCS, מערכת תמונת מצב אווירית, רב-מכ"מית המוכרת כ-MST - Multi Sensor Tracker. המערכת תשולב לאחר אספקתה במוצבי הפיקוד של ההגנה האווירית הצ'כית ותחובר לכלל ההגנה האווירית במדינה.

המערכת (צילום: TSG)
מערכת תמונת מצב אווירית ADCCS שנמכרה לצ'כיה | צילום: TSG
המערכת (צילום: TSG)
מערכת תמונת מצב אווירית ADCCS שנמכרה לצ'כיה | צילום: TSG

ביצרנית הישראלית אומרים כי במסגרת הליך ההטמעה תספק לחיל האוויר הצ'כי הדרכה צמודה על אופן התפעול והעדכון, כך שזה יוכל להפעיל את הציוד באופן עצמאי וללא סיוע של נציגים ממדינת ישראל, שאינם מחזיקים בסיווג הביטחוני הנדרש מצד נאט"ו כדי לצפות בתמונה האווירית.

בחברה מסבירים כי המערכת שלהם "מאפשרת למשתמש לקבל תמונת מצב אווירית שניזונה ממספר מקורות בו זמנית. במקום שתתקבל מכל מכ"מ תמונה אחרת ותיווצר תפיסת שווא של מספר מטרות בשמיים, איחוד התמונות שהתקבלו מהמכ"מים השונים, צבאיים ואזרחיים כאחד, מרכיב תמונת אמת אחת מוכוונת מטרה". נציגיה מעריכים שרכישה זו היא יריית הפתיחה, שתוביל לעסקאות נוספות עם צ'כיה בשנים הקרובות.

הקשר הישראלי למשימת נאט"ו

ה"שיטור האווירי" שאותו אוכפת ברית נאט"ו, החל כתגובה למלחמה הקרה בין ברית המועצות דאז לארה"ב, ונשמר עד היום. בדרך זו, שומרת נאט"ו על שלמות המרחב האווירי באופן רציף עם נוכחות מלאה של מטוסי קרב ומיירטים, המוכנים להגיב במהירות לכל הפרה בו.

המלחמה באוקראינה האיצה את תהליך ההצטיידות ורכש האמל"ח של מדינות אירופה. בנוסף לזה, הפלישה הרוסית זירזה את נאט"ו לעבר השלב הבא של תכניות רב-לאומיות להגנה אווירית. הברית הצבאית שכוללת 30 מדינות מצפון אמריקה ואירופה, פורשת רשת הגנה אווירית לטווח קצר ובינוני שמטרתה לסייע במניעת התקפות מטוסים, מל"טים, מסוקים וטילים.

מטוסי החיל (צילום: SWEDISH AF/TT NEWS AGENCY/AFP/GettyImages)
תקרית אווירית עם מטוסי קרב רוסיים בים הבלטי, מרץ 2022 | צילום: SWEDISH AF/TT NEWS AGENCY/AFP/GettyImages

מדובר באתגר אדיר, בעיקר בחיבור בין החיישנים המשולבים כדי לכסות תרחישי איום מרובים, מרחפנים ועד לטילי שיוט, מטוסים או טילים בליסטיים.

"הפיתוח הייחודי של המערכת עונה על צורך זה באמצעות האחדת כל מערכות החיישנים השונות. יתרה מזאת, הבחירה ב-TSG אושרה בהליך חריג על ידי ממשלת צ'כיה, בשל יכולותיה הייחודיות והניסיון הרב שצברה החברה במשך עשרות שנים, שבהן השכילה להציג שיפור מתמיד בקרב לקוחותיה המובילים בזירה הבינלאומית", סיכמו בחברה.