חמישה חודשים אחרי שסופקה לצבא אוקראינה, שר ההגנה האמריקאי טען כי למערכת ההגנה האווירית "NASAMS" יש "100 אחוזי הצלחה ביירוט טילים רוסיים באוקראינה".

בתדרוך שהעביר שר ההגנה לויד אוסטין, במהלך פגישה וירטואלית שגרתית עם שרי הגנה מנאט"ו ומדינות נוספות, הוא אמר כי בבחינה של מספר מתקפות טילים של הרוסים על אוקראינה, נרשמו 100 אחוזי הצלחה למערכת ההגנה האווירית "NASAMS". באחת מתקיפות הטילים של הרוסים שוגרו המיירטים של המערכת לעבר עשרה טילים, וכולם הופלו.

באוקראינה ובארה"ב טוענים שלמערכת המתקדמת, שהאספקה שלה הסתיימה רק בחודש שעבר, יש תרומה משמעותית לאחוזי ההצלחה הגבוהים ביירוט טילים רוסיים על ידי מערך ההגנה האווירית של אוקראינה. עד לפני כחודשיים דווח על 30-40 אחוזי הצלחה של המערך. כיום מדברים שם על כ-90 אחוזי הצלחה.

מערכת היירוט (צילום: Raytheon)
מערכת הגנה אווירית NASMAS | צילום: Raytheon

הרוסים לא מצליחים לפגוע בה

ארה"ב סיפקה לאוקראינה שתי סוללות "NASAMS" בהן 12 משגרי טילים. בספטמבר הוחלט לספק סוללה נוספת עם עוד שישה משגרים. על פי הדיווחים, האמריקאים סיימו להעביר את המשגרים והטילים המיירטים בחודש שעבר.

לפחות על פי הדיווחים - נראה שהמערכת הזו, כמו M142 HIMARS לפניה, מצליחה להשפיע באופן משמעותי על המערכה האווירית, מבלי שהרוסים מצליחים לפגוע בה.

למרות הדברים, יש לציין שהרוסים משגרים מטחים גדולים של טילים ומל"טים מתאבדים, שחלק מהם הצליחו לחדור את מערכי ההגנה ולפגוע במטרות תשתית, כמו תחנות כוח ואספקת חשמל.

האמת על "הפלת סוחוי 35 רוסי"

השבוע גם פורסם סרטון בו ניתן לראות מטוס קרב רוסי צולל לקרקע אחרי שנפגע מטיל נ"מ באוקראינה. ברשתות החברתיות וערוצי טלגרם נטען שמדובר בסוחוי Su-35 שהנו אחד ממטוסי הקרב המתקדמים ביותר של הרוסים, ושהמטוס הופל על ידי "NASAMS". אולם במשרד ההגנה האוקראיני נאלצו לפרסם כי מדובר בדיווח שקרי. "לצערנו הדיווח לא נכון", פרסמו בקייב.

מערכת ההגנה האווירית "NASAMS" פותחה על ידי חברת "קונגסברג" הנורבגית והיא מיוצרת על ידם בשת"פ עם "ריית'און" האמריקאית. למערכת מכ"ם בעל טווח גילוי מטרות של כ-120 ק"מ. המיירטים הם טילי אוויר-אוויר מסוגים שונים בהם AIM-120 "אמראם" לטווח בינוני ו AIM-9 "סיידווינדר" לטווחים קצרים.

המערכת נמצאת בשירות מבצעי מאז 1998, אולם לאורך השנים פותחו מספר גרסאות ושדרוגים. בעיקר שילוב של טילים מתקדמים יותר כמו דגם "ER" של האמראם, שהאריך את הטווח המבצעי שלה ל-50 ק"מ, "IRIS-T" האירופאי וטילים נוספים.

כזכור, אוקראינה ביקשה בעבר לקבל מערכות הגנה אווירית, "כיפת ברזל" (שלה יוחסו 97 אחוזי יירוט במבצע "עלות השחר") ואחרות מישראל ועד כה נדחתה. לאחרונה אף פורסם שהנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי שוחח עם בנימין נתניהו, ברך אותו על ניצחונו בבחירות בישראל, הביע תקווה כי ממשלה חדשה בראשותו תשקול את הבקשה מחדש.

מדיניות ישראל מול אוקראינה תשתנה? (צילום: RONALDO SCHEMIDT/SERGEI SUPINSKY/GENYA SAVILOV/AFP/GettyImages)
וולודימיר זלנסקי, מתקפה על קייב, בנימין נתניהו | צילום: RONALDO SCHEMIDT/SERGEI SUPINSKY/GENYA SAVILOV/AFP/GettyImages