את גבעות בקעת הירדן הזהובות כבשו בשבוע שעבר לוחמי גדוד הסיור של חטיבת הצנחנים, בפעם הראשונה עבור החטיבה מזה מספר שנים. בתרגיל הגדודי, אשר ארך כשבועיים, שיתפו הלוחמים פעולה עם הזרועות השונות, ביצעו אקטים מאתגרים ואינטנסיביים ועמדו באינספור בלת"מים.

בלב ליבו של חודש דצמבר, בו רוב חלקיה של מדינת ישראל מכוסים בטפטופים ורוחות עזות, החום של בקעת הירדן, המוכר מחודשי הקיץ הלוהטים, נותר חם כשהיה. את גבעותיה מלאות הסלעים של הבקעה, צבאו הלוחמים, כל פלוגה בתחומה- פלוגת הסיור, פלוגת ההנדסה ופלוגת ה"עורב", והסתערו לפי תפקידיהם אל עבר המבנים הנטושים, אשר באותה העת דימו בתי מחבלים, כשמטרתם לטהרם במקצועיות וביעילות. כך, יחד עם משימות נוספות, העבירו הלוחמים את השבועיים האחרונים בתרגיל הגדודי הנוכחי. אך להבדיל מתרגילים עברו, לא ידעו הלוחמים מה צופן להם המחר, ואף מה צופנת השעה הבאה- גורם ההפתעה היה מרכיב בלתי נפרד מהאימון הנוכחי, וזאת, כאמור, על מנת להכין את הלוחמים לכל תרחיש אשר עלול לנחות.

"היה שיח בתיאום ישיר מול מטוסי הקרב"

"משך התרגיל הפך אותו למאוד אינטנסיבי. אך מעבר לאורך שלו, הוא היה מלא באקטים מגוונים ומאתגרים", אמר מפקד גדוד הסיור, סא"ל נמרוד לוטן, בראיון לאתר צה"ל. "הלוחמים בצעו שיתוף פעולה רב זרועי, אל מול מטוסי הקרב של חיל האוויר, ושיתוף פעולה בין זרועי, אל מול כוחות שריון, הנדסה וארטילריה". עבור לוחם בגדס"ר, האימון החל ביום ראשון שעבר, ונגמר ביום שישי כעבור שבועיים. "אין ספק שזו הייתה חוויה יוצאת דופן עובר הלוחם, שבה הוא נדרש גם ברמה האישית לאיתנות פיזית, וגם ברמה הצוותית, שם נבחנו הצוותים והיחידות גם במשימות עצמאיות וגם כגדס"ר אחוד".

תוואי השטח הייחודי של בקעת הירדן היווה אתגר פיזי משמעותי נוסף לחיילים, אשר לא רגילים לתרגילים בשטח מסוג זה. "השטח מלא בשיפועים ומצוקים, דבר שמקשה פיזית על החיילים מחד, ומאידך השטחים הפתוחים חשופים בהרבה ממקומות אחרים", ציין המג"ד. סא"ל לוטן סיפר כי "בכל תרג"ד ישנם בלת"מים, אך בתרגיל הנוכחי גם כמות הבלת"מים וגם המשך שלו הפכו אותו למאוד אינטנסיבי, וזה מה שעשה את ההבדל מתרגילים קודמים". בנוסף, ציין המג"ד כי בתרגיל הנוכחי הייתה פריצת דרך משמעותית מבחינת שיתוף הפעולה מול מטוסי הקרב: "היה שיח בתיאום ישיר אל מול מטוס קרב והכוונתו הישירה על ידי כוח קרקעי מתמרן, דבר שלא בוצע שנים רבות".

תרגיל גדודי מסוג זה, עם אתגריו הרבים, מוסיף רבדים עמוקים לבחינת הגדוד על יכולותיו. "תרגיל כה ארוך, מאפשר למג"ד להעביר את הגדוד דרך רנטגן, ונותן תמונת מצב מאוד מדויקת על עוצמה של מסגרות תחת פיקודך", סיפר סא"ל לוטן. "אני יכול לומר בכנות כי יצאתי עם תחושה מאוד טובה לגבי העוצמה והחוסן של היחידה, אשר הייתה מסוגלת בתנאים כל כך ארוכים ומורכבים לעמוד במשימה". בנוסף, ציין המג"ד כי כל תקופת אימון מהווה שיא עבור הגדוד, ואמר כי "רמת הכשירות והמוכנות באימון כזה היא אופטימלית ומקסימלית. ככל שהאימון מתקדם כך מתעצמת הכשירות והמוכנות של הגדוד ליום פקודה".

גדסר צנחנים (צילום: דובר צה"ל)
עלו מדרגה. לוחם הגדס"ר באימון | צילום: דובר צה"ל

הגדס"ר - הגדוד שמוביל את החטיבה בשעת קרב

לפני כחודש, נבחנו ראשית יכולותיו של הגדס"ר במסגרת ההכנות לכניסה קרקעית, כחלק ממבצע "עמוד ענן". שם, סיפר המג"ד, "היה לי בטחון מלא באנשיי וביכולות שלהם. עכשיו לאחר התרג"ד, המוכנות והכשירות היא לאין שיעור הרבה יותר גבוהה וטובה, ואני מאמין שאחרי התרח"ט אשר יתקיים בשבוע, אומר כי עלינו מדרגה נוספת".

לגדוד הסיור של חטיבת הצנחנים אתגרים רבים. הראשון, לפי מפקדו, הינו כי במעלה כל מתאר בו תפעל החטיבה, יהיה הגדוד הראשון כעמוד האש שלפני המחנה, להוביל את החטיבה ולהיכנס להתקפה. כך, ציין, התנהל הגדוד בנוהל הקרב ב"עמוד ענן", וכך בתוכניות האופרטיביות, אשר מעמידות את הגדס"ר במקומות מורכבים וקשים יותר.

לאתר צה"ל

>> "נכנסנו לעזה שבעה חברים. יצאנו שישה"