טקס סיום קורס קציני מודיעין (צילום: דובר צה"ל)
למרות שמדובר בחיל גדול מאוד, הם עדיין שומרים על רמה גבוהה של משמעת | צילום: דובר צה"ל

דו"ח אתגר השנתי קבע: חיילי אגף המודיעין הם הממושמעים ביותר. הדו"ח השנתי שמופק על ידי המשטרה הצבאית משקלל נתונים מתחומי עיסוק שונים כגון תאונות דרכים ועבירות תנועה, משמעת ונסיעה בטרמפים, עריקים ביחידה, תלונות פתוחות וחקירות מצ"ח בגין עבירות פליליות. "הדו"ח נועד לשקף תמונת מצב בקרב המפקדים באשר למצב המשמעת ביחידה עליה הם אחראים. אנחנו מכילים בדוח את כל עולם התוכן של האכיפה", הסביר רע"ן תוה"ם (תורה, הדרכה ומחשב) במפקדת קצין המשטרה הצבאית הראשי (מקמצ"ר), סא"ל עומר סובול. "האכיפה שלנו נועדה לשרת את המפקדים בכדי לסייע בידם ליצור ארגון ממושמע, מסודר ומאורגן יותר", הוסיף.

בסיכום 2013, בבית האגפים, הפיקודים והזרועות, זכה אגף המודיעין במקום הראשון וחייליו הוכתרו כממושמעים ביותר. בבית החילות זכה חיל החימוש; ובין האוגדות הסדירות, אוגדת איו"ש זכתה לציון לשבח. היחידות מחולקות לבתים על בסיס מאפייניהם, על מנת להבטיח כי הדירוג ישקף את המציאות בצורה הטובה ביותר. "את הבתים חילקנו עד כמה שניתן לפי מכנה משותף. רצינו לקחת יחידות מעולמות תוכן קרובים, כך שהמדידה תשקף תמונת מצב מהימנה ככל הניתן" הדגיש סא"ל סובול. "לכל פרמטר יש נוסחה שמייצרת שוויוניות באופן שבו הוא נמדד. הנוסחה לוקחת בחשבון פרמטרים כמו גודל היחידה ומספר האנשים, כמו גם נתונים כדוגמת מספר כלי הרכב הנמצאים ברשות היחידה בשקלול נתון תאונות הדרכים, וכיוצא בזה", חידד.

פעולות הסברה ואכיפה יזומה מתבצעות באופן שוטף

"כל הפעילות שלנו היא פעילות אכיפה, שלא באה להחליף מפקד - אלא לסייע לו", חידד סובול. "דו"ח כזה מאפשר לאמוד את היחידה בכל מה שקשור למשמעת. מכאן, המפקד יכול לצאת לדרך: לשימור, אם היחידה נמצאת במקום גבוה; או לשיפור, אם היחידה ממוקמת נמוך יותר בדו"ח, ועל המפקד לנתח את הסיבות שהביאו למיקום הזה", הסביר.

גם המפקדים מבינים את חשיבות הדו"ח ומשמעותו – חשיבות המשמעת והיושר של חייליהם לשם תפקוד תקין ומיטבי של היחידה. "לאחר פרסום הדו"ח אני מקבל משובים ממפקדים שרוצים לייצר איתנו, המשטרה הצבאית, פעולות המשך: החל מפעילות הסברה ביחידה שלהם ועד פעילות אכיפה יזומה בבסיסים במטרה לייצר הרתעה בקרב הפקודים שלהם", סיפר סא"ל סובול. "המפקדים מעוניינים שאנחנו כמשטרה צבאית נעזור להם לקדם את נושא המשמעת אצלם ביחידה", הוסיף.

>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם

כמו כן, המפקדים יכולים לצפות במידע שהוביל לדירוג ולנתחו באמצעות מערכת "דו"ח אתגר". מערכת זו מאפשרת למפקדים נגישות לנתונים במערכת המידע של המשטרה הצבאית ומשמשת ככלי לתחקור וניתוח הנתונים על מנת שיוכלו להפיק לקחים.

"בצבא ממושמע יש פחות תקלות, תאונת עבודה ונפגעים"

"פרסום הדו"ח הוא פעולה משלימה לפעולות היזומות שאנחנו עושים", מדגיש סובול. דוגמה לכך הוא מבצע "אשמורת תיכונה", שנערך לראשונה בשנת 2013. "זהו מבצע אכיפה שבמהלכו אנחנו מגיעים במפתיע לשטח, נכנסים ליחידות ומאתרים נגעים משמעתיים. אנחנו בודקים בין היתר הפקרות נשק והפקרות מסמכים, אלכוהול בחדרי המגורים, רכבים מופקרים וכדומה", ציין.

נתוני הדו"ח מסוכמים בכל חצי שנה: בסוף השנה, אז נבחנים הנתונים של השנה החולפת ובמחציתה. "אין לנו כוונה להיות חכמים בדיעבד. בכדי שנשפיע על שיפור היחידות גם במהלך השנה, במחציתה מופץ דו"ח ביניים. כך המפקדים ידעו לשמר או לשפר את מצבם לקראת החצי השני", הסביר סא"ל סובול.

מעבר למפקדים ביחידות, הדו"ח נבחן באדיקות גם בקרב הדרגים הגבוהים ביותר והוא נכלל כחלק מהקריטריונים של הרמטכ"ל, רא"ל בני גנץ, לבחירת היחידות המצטיינות. כמו כן, הן הרמטכ"ל והן סגן הרמטכ"ל מבקשים לקבל נתונים מתוך דו"ח אתגר בביקורם ביחידות השונות בצה"ל.

"ניתן לראות שלמפקדים מאוד אכפת מהציון מעבר ליוקרה של המקום הראשון. הם מתייחסים לכך בכל הרצינות", טען סובול. "התוצאה הרצויה בשביל כולנו היא בסופו של דבר שהצבא יהיה ממושמע ומאורגן יותר מכיוון שכך יעשה את עבודתו בצורה טובה יותר – בצבא ממושמע יהיו פחות תקלות ותאונות עבודה, וכתוצאה מכך יהיו גם פחות נפגעים", סיכם.

אתר צה"ל

>> אחרי 56 שנה: גל"צ עוזבת את יפו לטובת לוד