פרשת רועי יפרח, שהתחזה ללוחם, נלחם במשך שבועות ברצועת עזה ואפילו הצטלם יחד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בעת ביקורו, עד שנעצר ואמצעי לחימה שגנב מהצבא נתפסו: מהפרשה עולות מספר שאלות קשות, שאותן הפנתה מערכת mako לצה"ל.

השאלות המרכזיות הן: האם אותו יפרח גויס לשירות מילואים בצו 8? במידה ולא גויס למילואים, איך מסבירים בצה"ל את העובדה שלחם במשך כחודשיים ברצועת עזה, על פי גרסתו השתתף בהכוונת מסוקים והיה בין הלוחמים שהצטלמו עם ראש הממשלה ובכירים נוספים? והאם ליפרח היה אישור כניסה לבסיסי צה"ל ולהוציא מהם אמצעי לחימה?.

תגובת דובר צה"ל המלאה מובאת בסוף הכתבה, כאשר בצבא לא התייחסו באופן ישיר לשאלה אם גויס בכלל למילואים, ואמרו בעיקר כי מדובר באזרח שלא שירת בצה"ל, הצטרך לכוחות בימים הראשונים ללחימה ופעל עמם לאורך מספר שבועות. עוד אומרים בצבא כי הם בודקים את נסיבות כניסתו לבסיס ושהייתו לצד הכוחות הלוחמים.

נגדת בבסיס 'זיקים' העידה במשטרה, שיפרח נכנס לבסיס כשהציג את עצמו כלוחם ימ"מ ולבקשתו נתנה לו משקפת, ציוד קשר ופריטים נוספים. "לא היה לי מושג שהוא מתחזה. הוא עשה עליי רושם אמין מאוד", הסבירה הנגדת לחוקרי המשטרה.

קצין בדרגת רס"ן ששירת בחפ"ק הצפוני, ציין בעדותו במשטרה שיפרח הציג עצמו כלוחם יס"מ וימ"ס. לוחם באחת היחידות סיפר לחוקרים: "הוא הציג עצמו כחבלן משטרה וגנב לי את הרובה מסוג אמ-16' וכן אמצעי לחימה".

הנשק שנגנב מאזור הלחימה (צילום: דוברות המשטרה)
הנשק שנגנב מאזור הלחימה | צילום: דוברות המשטרה
הנשק שנגנב מאזור הלחימה (צילום: דוברות המשטרה)
הנשק שנגנב מאזור הלחימה | צילום: דוברות המשטרה

יפרח, כך אנו חושפים כאן לראשונה, נעצר לגמרי במקרה ולא על בסיס מידע מודיעיני של הצבא או המשטרה. למעשה יפרח השתחרר ב-16.12.2023 לחופשה מהלחימה בעזה ואמור היה לחזור כעבור כמה ימים לרצועה. אדם שמכיר אותו אישית וידע על אמצעי הלחימה הרבים שגנב מהצבא והחביא בביתו ובמכוניתו, מסר את 'ראיית הזהב' לחוקרי תחנת משטרת מסובים, שלאחר חקירה סמויה של יממה עצרה אותו עם כל האמל"ח הגנוב.

למרות שלא שירת בצבא טען יפרח בגרסתו כי הכווין מסוקים וירה במחבלים במהלך הקרבות ברצועה. "נכון, לא שירתי מעולם בצבא אבל נלחמתי עם לוחמים באחת הפלוגות והרגתי מחבלים. לא גנבתי את הנשק, קיבלתי אותו מהלוחם והתכוונתי להחזיר לו אותו. התכוונתי להחזיר את הרימונים לבסיס זיקים, אבל הם סירבו לקבל אותם. חלק מהציוד קניתי מכספי. במעשים שלי לא הייתה שום כוונה פלילית. אני הגנתי על המדינה וסיכנתי את חיי", טען יפרח בחקירתו במשטרה.

קצין צה"ל שנחשף לפרטי האירוע, אמר ל-mako כי "מדובר פה במחדל חמור מאוד. אסור להקל בזה ראש. איך אזרח שלא גויס בצו 8 לשירות מילואים הצליח לחדור לרצועת עזה יחד עם לוחמים מבלי שאיש לא טרח לבדוק במחשבי הצבא אם הוא בכלל גויס? מה היה קורה אם הוא היה נהרג בקרבות, מה היינו אומרים אז כצבא לבני משפחתו? והאם בכלל הוא היה מוכר כחלל צה"ל?", היו חלק מהשאלות שהעלה הקצין.

לדברי אותו קצין, מצ"ח ולא המשטרה הייתה צריך לחקור את הפרשה הזו: "מהסיבה הפשוטה שגורמי צבא הם אלה שאיפשרו לו להיכנס להילחם בעזה, מבלי שבדקו את מניעיו והאם הוא בכלל חייל מילואים. זו החלטה תמוהה להעביר את החקירה למשטרה".

ביום ראשון הגישה פרקליטות מחוז תל אביב כתב אישום כנגד יפרח לבית המשפט המחוזי בעיר, אשר ייחס לו עבירות של החזקת, הובלה ונשיאת נשק, גניבת אמצעי לחימה, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות וגניבה בנסיבות מחמירות.

תגובת דובר צה"ל:
"משטרת ישראל העבירה לצה"ל את ממצאי החקירה של האירוע החמור במסגרתו אזרח, שלא שירת בצה"ל, הצטרף בימים הראשונים למלחמה לכוחות צה"ל ופעל עמם לאורך מספר שבועות. בנוסף, על פי החשד גנב ציוד ואמצעי לחימה. נסיבות כניסתו של האזרח לבסיס ושהייתו לצד הכוח יבדקו על ידי צה"ל. לפי מידע הקיים בעת הזו עולה כי לא נגרמה פגיעה בביטחון המידע".