בתיעוד שפרסם הערב (חמישי) מתאם פעולות הממשלה בשטחים, נראות בצד העזתי חבילות סיוע רבות מ-600 משאיות שנכנסו דרך המעברים ניצנה וכרם שלום, שממתינות לאיסוף וחלוקה בידי גורמי האו"ם לתושבים. כפי שניתן לראות, החבילות ממתינות על הכביש ארוזות, אך באו"ם לא מגיעים לאסוף אותן.

מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף רסאן עליאן, קרא לאו"ם לפעול בהתאם: "הרחבנו את שעות הפעילות והוספנו את אמצעי הבידוק. הפערים הלוגיסטיים לאיסוף והפצת הסיוע מוכיחים כי ישראל אינה מהווה צוואר בקבוק בכל הקשור למתן הסיוע ההומניטרי. על האו"ם לבצע את המלאכה עליה הוא אמון ולעשות אותה כנדרש. *היעדר היכולות של האו״ם פוגע למעשה במאמץ ההומניטרי שמובילה ישראל".

תכולת סיוע הממתינה לאיסוף של גורמי האו"ם (צילום: דובר צה"ל)
תכולת סיוע הממתינה לאיסוף של גורמי האו"ם | צילום: דובר צה"ל

בימים האחרונים החל גידול משמעותי בכמות משאיות הסיוע ההומניטרי הנכנסות לרצועה, לאחר בידוק ביטחוני ישראלי. כפי שניתן לראות בתיעוד, וכפי שמבהירים בישראל,  קצב האיסוף וחלוקת הסחורות של האו"ם איטי. זאת, בעקבות היעדר יכולות לוגיסטיות, לצד פערים בכוח האדם.

"ההצטברות של תכולת מאות משאיות בשבוע הנוכחי הביאה לכדי הצפה של הצד הפלסטיני במעבר, אשר מונעת מישראל להעביר סיוע הומניטירי נוסף לרצועה", הודגש בהודעת מתאם פעולות הממשלה בשטחים.

בתחילת השבוע  פרסם משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים את רשימת ההבטחות של ראש הממשלה בנימין נתניהו והקבינט להגדלת הסיוע ההומניטרי לתושבי עזה. בין היתר, הובטח לפתוח את מעבר ארז באופן זמני כדי להעביר דרכו מזון, מים ופריטים היגייניים, וכן הגדלת מספר המשאיות שיורשו להכניס סיוע והרחבת שעות הפעילות של המעברים לרצועה לצורך העברת סיוע.

בשבוע שעבר,  הקבינט המדיני-ביטחוני החליט להגביר את הסיוע ההומניטרי לרצועה בשל הצורך "למנוע משבר הומניטרי לאוכלוסייה האזרחית". לפי ההחלטה, ישראל תספק "זמנית" סיוע דרך נמל אשדוד ומחסום ארז - וגם יוגבר הסיוע הירדני דרך כרם שלום.