בצל המגעים לעסקה בין ישראל לחמאס, שמו של הטרוריסט מרואן ברגותי עלה לאחרונה שוב לכותרות. לפני פחות משבועיים הוא הועבר מכלא עופר לבידוד בכלא איילון, מחשש שיתסיס את השטח ויש מי שאף דיווח כי הוא קיבל לכאורה חמין ובשר לתאו, בניגוד לנהלים.

בכיר חמאס אוסמה חמדאן אמר לערוץ LBCI הלבנוני בתחילת החודש כי כחלק מעסקה, הארגון מתכוון לדרוש שחרור של אסירים שנשפטו למאסרי עולם בעקבות מעורבותם בפיגועים, כאשר הוא נקב בקולו בשמו של לא אחר מאשר מרואן ברגותי.

ברגותי המועמד הפופולרי בסקרים

סקרי דעת הקהל שנערכו מאז תחילת המלחמה בקרב הפלסטינים, חושפים מגמה מדאיגה - חלק ניכר מהציבור הפלסטיני תומך בחמאס ובטבח של 7 באוקטובר. כך למשל, מהסקר של חליל שקאקי שפורסם בדצמבר - עולה כי ביום שאחרי המלחמה, 75% מתושבי יהודה ושומרון מעדיפים שחמאס ימשיך ישלוט ברצועה ו-72% סבורים שההחלטה לפתוח במתקפה האכזרית הייתה "מוצדקת וראויה לשבח".

ולמרות מאסרו הממושך של ברגותי, 5 מאסרי עולם ו-40 שנות מאסר בגין אחריות לרצח של חמישה ישראלים באינתיפאדה השנייה, הוא מיצב את עצמו במערכת הפלסטינית. כמעט בכל הסקרים שנערכים בשנים האחרונות, הוא מוכתר כמועמד האהוד ביותר. רבים מבני הדור הצעיר שלא הכירו את פועלו, רואים ברב המרצחים סמל.

בן למשפחה גדולה, למד עברית בכלא

ברגותי נולד בשנת 1959, בכפר כובר, סמוך לרמאללה ונמנה על אחת המשפחות הגדולות והמשפיעות באזור. בין השנים 1978-1976, היה חבר במפלגה הקומוניסטית הפלסטינית. ב-1978 הוא נידון לארבע שנות מאסר באשמת מעורבות בפעילות טרור, כאשר במהלך שנות שהותו בכלא, עבר לשורות הפתח ולמד עברית.

מוביל המחאה, ברגותי (צילום: פלאש 90)
מרואן ברגותי בכלא | צילום: פלאש 90

באינתיפאדה הראשונה, הוא הוביל  עצרות ענק נגד השלטון הישראלי ביהודה ושומרון ובגין ההתקוממות, הוא נעצר וגורש לירדן בשנת 1987 - והחל לפעול ממשרדי הפתח בממלכה. שם הוא היה אחראי על הכוונת פעילות הפת"ח בגדה ועל המוסדות להשכלה גבוהה באזור.

פעל בהתרסה נגד ערפאת ו"קנה" את הדור הצעיר

חזרתו לגדה התאפשרה במסגרת הסכמי אוסלו בשנת 1994 ועם שובו, נקט צעדים רבים שנתפסו כהתרסה כלפי הנהגתו של ערפאת. ברגותי בלט כקול המרכזי שייצג את הדור הצעיר בפתח, במחאה נגד השליטה הריכוזית של הדור הוותיק במוסדות ההנהגה של התנועה. ב-1996 הוא נבחר כחבר המועצה המחוקקת מטעם רשימת הפת"ח במחוז רמאללה.

נתיב הכסף של משפחות הטרוריסטים (צילום: רויטרס)
גרפיטי של מרואן ברגותי | צילום: רויטרס

לאחר פרוץ האינתיפאדה השנייה, הוא תמך באופן גלוי בקידום המאבק המזוין נגד ישראל ונחשב לאחד המנהיגים הסמליים והמרכזיים של הפת"ח במהלך האירועים. בנוסף, הוא הוביל את התנזים - הזרוע החמושה של הפת"ח שהייתה אחראית לפיגועים רבים נגד ישראלים.

אסירים ביטחוניים (צילום: פלאש 90)
אסירים ביטחוניים בכלא הישראלי | צילום: פלאש 90

באפריל 2002 הוא נתפס בידי כוח צה"ל ברמאללה במהלך מבצע "חומת מגן" והועמד לדין בגין מעשי רצח שיזם. לבסוף, במאי 2004 ברגותי הורשע. בעמדותיו הפומביות הוא משלב בין תמיכה בהמשך המאבק המזוין נגד ישראל לבין הכרה בצורך לקדם עימה בעתיד הסדר מדיני.

למרות מאסרו הממושך, הפלסטינים נוהגים להשוות את ברגותי לנלסון מנדלה והוא נחשב כבעל סמכות כלפי האסירים הביטחוניים בכלא. באפריל 2017 יזם שביתת הרעב שהחלה עם השתתפותם של כ-1,300 אסירים. בהמשך הוא היה זה שדווקא שבר אותה - כשתועד אוכל טורטית בתאו.

ד"ר מיכאל מילשטיין, ראש הפורום ללימודים פלסטיניים במרכז דיין באוניברסיטת תל אביב, אמר ל-N12 כי "ברגותי עצמו הבהיר שבכוונתו להתמודד על ראשות המערכת הפלסטינית, גם אם הדבר ייעשה מתוך כתלי הכלא". עוד הוסיף מילשטיין כי לאחר בחירות 2006, ברגותי גיבש יחד עם אסירי החמאס, החזית העממית לשחרור פלסטין, הג'האד האסלאמי והחזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין מסמך שתכליתו "קידום הפיוס הפנימי במערכת הפלסטינית וכינון ממשלת אחדות לאומית" ובעקבותיו חמאס מפגין כלפיו גישה אוהדת.

"יש חשש שיהיה מחוץ לכלא"

מילשטיין סבור שאם לפני שנה חשבו שברגותי ירוץ לנשיאות הפלסטינית מתוך הכלא - עכשיו כבר יש חשש שיהיה מחוץ לכלא. "יש דריכות בסיסית של הפלסטינים לנושא הזה ונשאלת השאלה אם ישוחרר העסקה - איך זה ישנה את המפה של היום שאחרי", הוסיף.

מיכאל מילשטיין (צילום: תומר שלום)
ד"ר מיכאל מילשטיין | צילום: תומר שלום

כך או כך, הכמיהה והאהדה בציבור הפלסטיני לברגותי מעידה על הוואקום המנהיגותי שקיים ברמאללה ורק צפוי להחריף ב"יום שאחרי". גם אם יש ניסיון להוביל יוזמות לשיפור תדמית הרשות, ניכר שההשפעה שלהן היא בעיקר קוסמטית. דבר אחד ברור - תרחיש שבו בחמאס יתעקשו על שחרור ברגותי כתנאי לעסקה, יציב אתגר של ממש בפני מערכת הביטחון בישראל.