נשיא בלארוס, אלכסנדר לוקשנקו, טען כי ארצו סיימה להתאים את מטוסי הקרב שלה לנשיאת נשק גרעיני, בסיוע של רוסיה. "אתם חושבים שאנחנו רק מדברים וזה היה קשקוש?", אמר לוקשנקו לכתבים. "הכל כבר נעשה".

התאמת מטוסי הקרב לנשיאת נשק גרעיני הגיעה בעקבות הבנות עם הרוסים לפני מספר חודשים, ואחרי שבלארוס קיבלה מרוסיה טילים בעלי יכולת נשיאת ראשי נפץ גרעיניים.

לטענת בלארוס, השדרוג בוצע במפעלים רוסיים, לשם נשלחו מטוסים מסוג סוחוי SU-24, מטוס תקיפה כבד, על-קולי ודו מושבי. "לפני זמן מה (בחודש יוני) בסט פטרסבורג אנחנו, עם פוטין, הכרזנו שנחזיר למטוסי הסוחוי-24 של בלארוס את הכשרות לשאת נשק גרעיני", אמר לוקשנקו. "הכל כבר מוכן", המשיך.

המטוס בפעולה (צילום: U.S. Navy/GettyImages)
מטוס קרב סוחוי 24-SU של חיל האוויר הרוסי | צילום: U.S. Navy/GettyImages

אם ההצהרה של הנשיא נכונה, נראה שגם החזירו את צי מטוסי הסוחוי- 24 לפעילות אחרי שנים של קרקוע. ככל הידוע, לחיל האוויר שם יש מטוסי קרב מסוג סוחוי-30 ומיג-29, יחד עם מטוסי תקיפה מסוג סוחוי-25.

צי מטוסי הסוחוי-24 לא נראה פעיל מאז שנת 2012. חלק מהם אף נמכרו בעבר לסודן. לא ברור כמה מהם נשארו בבלארוס, אולם יתכן שכמה יחידות היו באחסון, יחד עם מטוסי סוחוי-27 שגם הם הוצאו מהשירות לפני מספר שנים. יתכן שלא רק מטוסי הסוחוי-24 עברו התאמה לנשיאת נשק גרעיני, בהנחה שהדיווח הזה נכון. יש דיווחים שבכוונתם להתאים גם את הסוחוי-24 לנשיאת נשק גרעיני טקטי.

בעבר היה בשטחה של בלארוס נשק גרעיני, וזו ויתרה עליו עם התפרקות ברית המועצות. ההנחה היא שגם אם יוצבו שם מטוסים נושאי נשק גרעיני, עדיין זה יהיה תחת שליטה רוסית, אבל ספק אם זה מרגיע את מדינות אירופה.

העבר של הנשיא - ושל המטוס

לוקשנקו שולט בבלארוס מאז 1994 ונחשב לדיקטטור שהמזג שלו אינו צפוי. בחודש מאי בשנה שעברה, חיל האוויר של בלארוס אילץ מטוס נוסעים של 'ריינאייר' לנחות במינסק, רק כדי לעצור מתנגד משטר. מעשה שתואר כפיראטיות אווירית. בלארוס גם העמידה את שטחה לכוחות הצבא הרוסי, כדי שיצאו משם לפלישה לאוקראינה.

הסוחוי-24 הינו מטוס תקיפה על קולי ודו מושבי, שפותח בסוף שנות ה-60 ונכנס לשירות במהלך שנות ה-70. לאורך השנים המטוס עבר שדרוגים רבים, בעיקר בתחום המערכות הטכנולוגיות, חיזוק גוף המטוס ומנועים משופרים. למטוס יכולת נשיאת חימוש במשקל 8 טון. מערכות המטוס מסייעות לצוות האווירי לטוס כמה שיותר נמוך ומהר, כדי להתחמק ממערכי ההגנה האווירית.

הסוחוי-24 מופעל על ידי חיל האוויר הרוסי וגם האוקראיני. הוא נפוץ מאוד ומשרת גם בחילות אוויר של מדינות ערב בהן סוריה, עיראק וגם איראן. מטוס מדגם זה של חיל האוויר הסורי, הופל על ידי ישראל בשנת 2014, אחרי שחדר למרחב האווירי ברמת הגולן ויורט על ידי סוללת טילי פטריוט.