בליל 14 במאי (שישי) סמוך לחצות, יצא צה"ל לאחת מהתקיפות הנרחבות ביותר מאז מבצע "צוק איתן", אחרי תרגיל הונאה מרשים. הודעה מעורפלת של דובר צה"ל וקידום כוחות היבשה אל קו הגדר כולל כניסה למובלעת, גרמה למחבלים של חמא"ס והג'יהאד האיסלמי (גא"פ) לחשוב שהחלה פלישה קרקעית.

הם פעלו בהתאם ובכך חשפו עצמם לגורמי המודיעין, תצפית ואש של צה"ל. על פי צה"ל 160 מטוסי קרב, מסוקים וכלי טיס היו באוויר כדי לפגוע בהם. גם הכוחות על הקרקע השתתפו ב"מטווח" וסייעו בסגירת מעגלי אש מהירים וקטלניים.

היחידה במבצע (צילום: דובר צה''ל)
"לזה התאמנו". לוחמי המסייעת בשטח | צילום: דובר צה''ל

סרן בר לב אורון, מ"פ המסייעת של גדוד 53 בחטיבת השריון 188 השתתף בביצוע המוצלח. בראיון מיוחד ל-mako מהשטח הוא מספר איך הלילה הזה נראה מצד הלוחמים שלו. גם משתף בתחושות על מה שקורה בערי ישראל ולא שוכח להעביר מסר לצד השני.

הפלוגות המסייעות בחטיבות השריון בהן משרת סרן בר הן כוח חי"ר משמעותי עם יכולות איתור והשמדת מטרות על ידי טנקים או פלטפורמות אחרות, סיוע באש מרגמות ועוד מגוון כלים מסווגים. כאשר ניתנה הפקודה לתקיפה הנרחבת בלילה, לוחמי הפלוגות המסייעות של השריון היו מוכנים לצוד את המחבלים גם בעזרת מרגמות 120 מ"מ.

לגרום לאויב להוריד ראש

"היו לנו מספר משימות שלא על כולן אפשר לפרט. אבל, אני יכול לומר שמחלקת המרגמות שלנו עבדה ועובדת קשה מאוד במוטיבציה גבוהה. הם ביצעו ירי לעבר מטרות האויב ובנוסף ירי רב כדי להגן על כוחותינו". כלומר, לצד הירי לעבר החוליות של חמאס וגא"פ, הם גם ביצעו ירי שמטרתו לסכל פעולה שלהם נגד כוחות צה"ל.

בנוסף לירי של מחלקת המרגמות, לוחמי הפלוגה המסייעת סייעו בסגירת מעגלי אש באמצעות טנקים אבל גם כלים ויכולות אחרות, כשהמטרה הייתה רחוקה יותר. יכולת שהפעילו נגד חוליות נ"ט, משגרי רקטות ועוד. "הצלחנו להביא לנטרול ודאי של האויב בטווחים קרובים ורחוקים. כמו שניתן היה לראות בלילה האחרון, וגם בימים שלפני זה, עשינו את זה בשת"פ מלא ובהצלחה".

המחבלים בעזה משקיעים מאמצים רבים בירי נ"ט נגד כוחות צה"ל שקרובים לגדר. "למזלנו הטנקים של צה"ל, מרכבה סימן 4 עם מעיל רוח, מוגנים היטב והם מהמתקדמים בעולם", מבהיר סרן בר. "הטנק יודע להגן על עצמו. יחד עם זה הטקטיקה שלנו היא להשקיע מאמץ עילאי כדי לייצר אפס מטרות לאויב. זה אומר שאנחנו לא נחשפים. כשצריך לבצע ירי מבצעים, אבל כל התנועה שלנו היא נסתרת כדי למנוע מהם את היכולת לפגוע בנו".

הלחימה מתרחשת במרחב אזרחי שבו מצד אחד הם רואים את האויב בעיניים, מהאחר רואים מטרים מהם את היישובים והקיבוצים של עוטף עזה. סרן בר מספר שהמראה הזה נוגע בהם ומחזק אותם. "זה מוסיף לתחושה של העשייה והסיפוק. אנחנו פה כבר תקופה ממושכת, אני אישית בקשר עם כל הרבש"צים. אתה מכיר את הפרצופים של האנשים ואת המשפחות. בשבילי ועבור הלוחמים שלי זה מוסיף לתחושת השליחות ומבהיר למה התאמנו לרגע הזה".

כמו צה"ל, הפלוגה שלו היא מראה לחברה הישראלית ולא מעט מהלוחמים גרים בערים בהם נפלו הרקטות. הפעם זאת אולי הפעם הראשונה שצה"ל יוצא למבצע כשהעורף סוער ולא רק מרקטות. הוא מספר שהחדשות על מה שקורה בלב ערי ישראל מגיעות גם אליהם, באופן טבעי התחושות לא פשוטות.

מפקד הכוח (צילום: דובר צה''ל)
"מקפידים לא להיחשף לאויב". סרן בר לב אורון | צילום: דובר צה''ל

"כמפקד אני נגד הסתרה מהחיילים שבסוף גרים במקומות האלה. אני מודה שהמצב מאוד מטריד והתחושה כאילו יש עוד חזית. אני דואג שהלוחמים שלי ידברו עם המשפחות שלהם כדי שלא תהיה אי ודאות לגבי מה שקורה בעורף. בשביל לדחוף קדימה החייל צריך גב חזק מאחור. בכל מקרה אנחנו משתדלים להתעסק באויב שנמצא מולנו. לזה התאמנו".

למרות המאמצים הרבים שהלוחמים משקיעים בחזית, ארגוני הטרור מצליחים לשגר רקטות לערי ישראל "מול העיניים ומעל לראש שלנו", כפי שאמר. "התחושה מעורבת. אתה יודע שמאחוריך עומדים לוחמי כיפת ברזל שעובדים יומם ולילה ליירט את הרקטות. מצד שני חוץ מלהסתכל ולהחזיק אצבעות אין לך מה לעשות. התקווה היא שנצליח ביעד שלנו כדי לחזור לשקט ולשווה. יש פה שני צירים, אחד לשמור על אופטימיות ותקווה והשני זה עשייה, כשחוט קשור ביניהם".

הוא מדגיש שמצדו ומבחינת הלוחמים שלו, הם ימשיכו להיות על קו עזה וילחמו ככל שיידרש. "לא יכולתי לבקש אנשים טובים יותר מהלוחמים שלי. רוח העשייה בשמיים, הם מבינים למה הם פה ומוכנים להיות פה כמה שצריך". המסר שלו לצד השני הוא, "שירים דגל לבן ומהר. אחרת נאלץ להעמיק את ההישג".

היחידה במבצע (צילום: דובר צה''ל)
"אי אפשר לבקש לוחמים יותר טובים". סרן בר ואנשיו | צילום: דובר צה''ל