מדריכת חטפן הגר כהן (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
"כולם נלחצים מלהתחיל ללמוד עליה כי זה נראה מאוד מסובך". הגר כהן | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

מערכת "החטפן" לנטרול שדות מוקשים נכנסה לשימוש בצה"ל כבר בשנות ה-60, אבל מסיבה שאינה ברורה לא עשו בה שימוש שנים רבות. בשנים האחרונות היא נכנסה לשימוש מחודש בצבא, אבל עדיין היא נתפסת כמסורבלת מאוד שהפעלתה מורכבת מאוד. על הטמעת המערכת הזו, שיכולה לשנות מהלכי קרב שלמים, אחראית לא אחרת מאשר חיילת אחת, בת 20 בלבד. קוראים לה הגר כהן.

הגר התגייסה לפני כשנה וחצי כמדריכה בבית הספר להנדסה צבאית, שם למדה להשתמש ולהפעיל אמצעי לחימה רבים כמו נגמ"שים ומרגמות. היא שולבה כמדריכת אמצעי סער ופריצה, והשילוב בין הידע בנגמ"ש ואמצעי הסער ופריצה הובילה אותה לקבל תפקיד ייחודי בצה"ל: מדריכת חטפן, ערכת שמורכבת על גבי נגמ"שים, נפרשת לפניהם ומפנה להם דרך בטוחה גם בשדות מוקשים.

כיום הגר נחשבת למוקד הידע המקצועי היחיד בצבא. הבקיאות שלה במערכת מיוחדת כל כך הופכת אותה, חיילת פשוטה, לאושיה של ממש בשטחי האימונים של צה"ל והיא עובדת עם לוחמים באימון מתקדם וגם עם המג"דים.

"זאת מערכת שנועדה לפרוץ דרך בטוחה לרק"מ בשדה מוקשים", כך מתחילה להסביר הגר על המערכת שהיא אחראית על הטמעתה לשימוש בשטח, "היא מחוברת לנגמ"שים וזה היתרון שלה. מה שקורה זה שנפרשת שרשרת של מטענים שכשמפעילים אותם, הם מפוצצים את המוקשים שפרושים בשטח וניתן לעבור בבטחה". במדינת ישראל שגבולותיה זרועים באינספור מוקשים, כאלו שהוטמנו על ידי כוחותינו וכאלו שהוטמנו על ידי כוחות אויב, חציית קווי האויב מהווה אתגר רציני בעבור הכוחות הלוחמים. כאשר לא נעשה שימוש ב"חטפן", מהלכי קרב ומתווה תנועת הכוחות בשטח הושפעו באופן משמעותי מפרישת מוקשים בשטח, כיוון שהיה צורך לעקוף את שדות המוקשים מכיוונים שונים. מערכת ה"חטפן" מביאה איתה בשורה לשדה הקרב ומאפשרת לכוחות לחצות "דוך" אל תוך שטח האויב.

"מתלהבים מהמערכת, לא יודעים שהיא בכלל קיימת"

"הכוחות מאוד מתלהבים מהמערכת. אף אחד לא יודע שהיא קיימת בכלל, כולם נלחצים מלהתחיל ללמוד עליה כי זה נראה מאוד מסובך", מתארת הגר את המפגש הראשון של החיילים בשטח עם המערכת. "בתרגיל שהשתתפתי בו, זה היה מצחיק לראות את המתאמנים רואים את החטפן בפעם הראשונה. זה נותן תחושה טובה להגיע ולהסביר להם את זה מאפס ולגרום לזה לקרות. המג"ד בא אלי ואמר לי שהוא ממש סומך עלי, זו הייתה חוויה ויצא טוב". 

מערכת חטפן (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
מערכת שנחשבת למסובכת ומסורבלת. "החטפן" | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם

מערכת ה"חטפן", עליה אחראית הגר, עשויה להיות שימושית מאוד בכל סבב עימות עתידי שצה"ל יכנס אליהם, ביחד בסביבות רוויות מוקשים. יחידת העילית של חיל ההנדסה הקרבית, יהל"ם עוסקת במלאכת פינוי מוקשים, מלאכה מורכבת ומסובכת שמצריכה זמן רב, אבל לא ריאלית תחת אש ובלהט הקרב. היתרון של מערכת ה"חטפן" היא שהיא מביאה לפיצוץ המוקשים כמה רגעים לפני שיבחרו הלוחמים בנגמ"ש לעבור בשטח, ממש כמו השטיח האדום.

 בצה"ל: אימוני קומנדו לקצינים בהשראת המארינס