בשנים האחרונות מנסה כוח קודס של משמרות המהפכה באיראן, בפיקודו של קאסם סולימאני, להקים בסוריה בסיס איראני שיפתח חזית נוספת מול ישראל, בדומה למה שעשו בלבנון.

בישראל כבר הכריזו בעבר שהצליחו להשמיד את הבסיס האיראני הזה. אבל היום כבר ברור שזה לא המצב, גם לא אחרי התקיפה האחרונה.

כוח קודס מנסה לבנות בסוריה שלוש זרועות עיקריות. הראשונה תחת הקטגוריה של פרויקט הטילים. איראן שלחה לסוריה מאות רבות של רקטות מסוגים שונים, לא בהכרח כדי להבריח את כולן למחסני חיזבאללה בלבנון, שגם ככה מלאים עד אפס מקום.

האירנים שלחו לסוריה בין השאר רקטות מסוג פג'אר 3 לטווח של 43 ק"מ ופג'אר 5, לטווח של 75 ק"מ. ניתן לשגר אותן ממשגרים מוטמנים וגם מכלי רכב עם ירי בקצב של שניות בודדות.

סביר להניח שהאיראנים מנסים להקים בסוריה גם זרוע של טילי שיוט הנחשבים למדויקים, מהירים יותר וכאלו שעקרונית גם קשים יותר ליירוט.

לאיראן טילי שיוט מסוג ה"מובין" שלטענתם מגיע לטווח של 450 קמ"ש ויכולת שיוט בגובה 45 אלף רגל. עוד טענו שם כי יש לו יכולות לחמוק ממכ"ם, להגיע למהירות של כ-900 קמ"ש ולשאת ראשי נפץ עד 120 קילוגרמים.

טיל שיוט איראני (צילום: Tasnim News Agency)
איום מדובר של האיראנים. טיל שיוט המובין | צילום: Tasnim News Agency

יש גם את טילי טיל ה"סומאר" (קודס-1), אותם שיגרו לסעודיה במתקפה על מתקני הנפט וטילי ד'ואלפקאר אותם איראן כבר הצליחה להבריח לידי חיזבאללה.

הזרוע השנייה היא של כטב"מים ורחפנים. לאיראן יש לפחות שני בסיסים מהם היא מנסה להפעיל כלי טיס לא מאוישים שהעיקרי שבהם הוא T-4 בדמשק שהותקף כמה פעמים על ידי ישראל.

מדובר בעיקר בכטב"מים מתאבדים מסוג "קאסף 2K" שיכול לטוס בגובה נמוך עם יכולת תמרון גבוה שמקשה על הגילוי שלו. 3-SAMAD שהשתתף בתקיפת מתקני הנפט בסעודיה ושייך לסוג הכטב"מים המתאבדים. לאלו יש להוסיף את ה-סאעקה שהוא מהמפורסמים של איראן, שטוענת שהוא חמקני, את האבאביל אותו האיראנים הצליחו להעביר לחיזבאללה וחמאס, ועוד.

הזרוע השלישית היא זרוע הטרור. האיראנים מאמנים ומפעילים אלפי לוחמים נאמנים אותם ציידו בטונות של נשק ובזה גם טילי נ"ט וחומרי נפץ. אלו אמורים לצאת לפיגועים בגבול הגולן וביום פקודה להיות צבא נוסף לצד חיזבאללה.

מנגד חשוב להגיד שלצה"ל ולאוגדת הגולן יש מערך מודיעין איכותי ומדויק ועל זה יעידו יעדי התקיפות, שנעשו באופן רשמי או על פי פרסומים זרים. המערך הזה כולל סוכנים, איסוף טכנולוגי מהיבשה ומהאוויר ועוד כמה תחומים שהשתיקה יפה להם.

לזה יש להוסיף יכולת תקיפה של חיל האוויר, מטוסי קרב כולל חמקנים או מטוסי ללא טייס, שפעם אחר פעם מצליחים לפעול בתחומי סוריה מבלי להתגלות לפני ומבלי שהצד השני מצליח לסכל להם את המשימה.

F-35 אדיר (צילום: סליה גריון, בטאון חיל האוויר)
מערך שכבר הוכיח עצמו. מטוס האדיר | צילום: סליה גריון, בטאון חיל האוויר

למעשה עד היום, אחרי למעלה משנתיים של תקיפות, חיל האוויר איבד רק מטוס קרב אחד. מחיר זניח. לצד חיל האוויר מפעילה ישראל זרוע טילים שנמצאת בימים אלו בתקופה של התעצמות. לכך יש להוסיף מערך הגנה רב שכבתי הכולל סוללות כיפת ברזל, קלע דוד ופטריוט.

גם אם הזרוע של הטרור תתחיל לפעול על גדר הגולן היא תגלה שבישראל התכוננו לכך כבר לפני מספר שנים. לוחמי חי"ר מהחטיבות הסדירות, סוללות תותחים ומשגרי MLRS ולא מעט טנקים מסוג מרכבה סימן 4.

כל הכוחות האלה מתאמנים כבר תקופה ארוכה להתמודדות מול האיום האיראני, כולל אימונים על איומים עתידיים שלהערכת צה"ל האיראנים עוד לא הצליחו לבנות.

דבר אחד בטוח, כפי שאמר היום (רביעי) יושב ראש ועדת חוץ וביטחון של הכנסת, רא"ל במיל' גבי אשכנזי "ישראל לא יכולה לאפשר לאיראן להתבסס בסוריה, לאיים ולפעול משם כנגד אזרחי המדינה ומדינת ישראל".

לדברים ניתן לצרף ציוץ שפרסם האלוף במיל' וראש אמ"ן לשעבר, עמוס ידלין, לפיהם. "אם האיראנים פרסו טילי שיוט לסוריה (מהסוג שתקפו באמצעותם בסעודיה), אלו המטרות החשובות לתקיפה. ומעל לכול - פרוייקט הדיוק".

התקיפה הישראלית הלילה רחוקה מלסיים את הסיפור בכל הקשור לפעילות כוחות קודס האיראנים בסוריה ולאיום שהם מהווים על המדינה והאזרחים, אך גם צה"ל מודע לכך ופועל בהתאם.