לראשונה מאז שרוסיה פלשה לאוקראינה, וולודימיר זלנסקי אישר הבוקר (רביעי) כי יצא מגבולות ארצו על סיפון מטוס תובלה אמריקאי לביקור רשמי בארה"ב. ביידן עתיד לבשר לזלנסקי באופן רשמי על אישור חבילת סיוע בהיקף של 1.8 מיליארד דולר, ועל הכוונה לאשר תקציב לחבילת סיוע חדשה לשנת 2023 בהיקף של 40 מיליארד דולר.

ארה"ב תספק לאוקראינה ערכות לפצצות חכמות מסוג "JDAM", רקטות מסוג "HIMARS", טילים מסוג "הארם", פגזי ארטילריה, פצצות מרגמה, משאיות ואימונים. כשאחת הבשורות החשובות עבור זלנסקי, הן ההחלטות האמריקאיות להעביר לארצו סוללות טילי פטריוט מתקדמות ולאמן את צוותי ההפעלה שלהן. 

קבלת טילי פטריוט תשדרג משמעותית את יכולות ההגנה האווירית של אוקראינה, שכן מדובר במערכת הגנה אווירית שיכולה ליירט טילים מסוגים שונים. בנוסף, הם בעלי יכולת איכותית ליירוט כלי טיס לא מאוישים - בהם ה"שאהד-136" שסיפקו האיראנים. בחודשים האחרונים כאמור אוקראינה נמצאת תחת מתקפות טילים ומל"טים חמושים מצד הרוסים. חלק ניכר מהאמל"ח שהרוסים משתמשים בו הוא מתוצרת איראן, וההערכה היא שטהרן מספקת גם בימים אלה טילים חדשים שיסייעו לרוסים להרחיב את טווח ועוצמת המתקפות.

שיגור טיל פטריוט (צילום: Gettyimages IL)
בשורה לזלנסקי. שיגור טיל פטריוט | צילום: Gettyimages IL

אולם זלנסקי רוצה יותר מזה וכבר תקופה ארוכה שהוא לוחץ על האמריקאים. כעת הוא מגיע לבקש מהם טנקים מסוג "M-1 אברמס", טנקים מתקדמים שיחליפו את הטנקים מתוצרת רוסית שישנם כיום בצבא אוקראינה. באוקראינה רוצים לקבל גם מטוסי קרב רב משימתיים מסוג F-16 ואפילו F-15:  מערכות לחימה שהאמריקאים נמנעים מלספק. מדובר במטוסי קרב שיכולים לשאת כמות גדולה מהרגיל של חימוש מגוון לתקיפות קרקעיות, בשילוב יכולת אוויר-אוויר גבוהה.

הסיכון בנסיעת זלנסקי

זלנסקי יגיע לשורת דיונים מדיניים לצד הנשיא ביידן אחרי לא מעט ביקורים מסוכנים בחזית, בין השאר בחרסון ובחרקוב. בהתאם, הנסיעה שלו עוררה לא מעט דאגות בארה"ב - עלה חשש כבד שהרוסים יצליחו לעלות על המסלול שלו וינסו להפיל את המטוס שעליו טס. אולם הנשיא האוקראיני מצליח תדיר להתחמק מהמודיעין הרוסי ולארה"ב הוא יגיע אחרי ביקור בחזית בחמוט.

כאשר ינחת בוושינגטון, זלנסקי יעניק לביידן דגל מהחיילים בבחמוט. בתמורה, הוא מצפה כאמור לרשימת רכש ארוכה, כולל טילי נ"מ חדשים ומטוסי קרב וטנקים מתקדמים, להם האוקראינים משוועים חודשים. מה שארה"ב מתבקשת לספק זה מערכות שלא יופיעו בשדה הקרב בין לילה, והכשרת הצוותים שלהן נמשכת חודשים ארוכים. אבל זה מעיד על ההבנה באוקראינה - לפניהם מלחמה ארוכה ועליהם לחשוב גם על היום שאחריה.