מה פוטין רוצה לעשות באוקראינה זאת שאלה שלאיש עליה אין תשובה. אולם בינתיים רוסיה ממשיכה לבנות כוח צבאי ענק סמוך לגבול הרוסי-אוקראיני, המונה כמות אדירה של חיילים וציוד צבאי.

לרשת עולים סרטונים רבים בהם ניתן לראות רכבות ושיירות ארוכות הנושאות טנקים, תותחים, נגמ"שים ועוד המובלים לנקודות היערכות. הצבא הרוסי זורם כמו נהר לכיוון הגבול ובחינת הכוחות מלמדת שלפחות מבחינה צבאית, לקייב יש סיבות רבות לדאגה. זאת למרות שדיפלומטים רוסים מבטיחים ש"לרוסיה אין כוונות לתקוף את אוקראינה".

בוושינגטון פוסט פורסם כי רוסיה פרסה לפחות 60 גדודים טקטיים משולבים (BTG). גדוד BTG מורכב מפלוגת שריון אחת, 3 פלוגות חי"ר ממוכן, פלוגת נ"ט, 2 סוללות תותחים, סוללת משגרי רקטות רב קני, ו-2 סוללות נ"מ. סיוע ברמה של חטיבה.

יחד עם יחידות תקיפה נוספות ואלמנטים של לוגיסטיקה ועוד, רוסיה הציבה סמוך לאוקראינה 85,000 חיילים כשהרכבות והשיירות ממשיכות לזרום לשם מכלל המחוזות, כולל במזרח הרחוק. לכל זה יש להוסיף עוד כ-15,000 לוחמים מיחידות שונות בהן יחידות עילית, כלומר מאה אלף חיילים. על פי ה"פוסט", לרוסיה יש סך כולל של 168 גדודי BTG, כלומר כ-35 אחוז מהסך הכולל של הצבא הרוסי נשלח לאזורי היערכות.

שיתוף הפעולה הצבאי (צילום: MLADEN ANTONOV/AFP, GettyImages)
אימון בינלאומי בהובלת צבא רוסיה, ארכיון | צילום: MLADEN ANTONOV/AFP, GettyImages

"צבא רוסיה מחולק לחמישה מחוזות רב זרועיים (צפון, דרום, מרכז, מערב וארקטי)". מסביר ד"ר אייל ברלוביץ', ראש תחום מחקר צבאות זרים במכון לחקר לוחמת היבשה בזרוע היבשה, במאמר שכתב בנושא באתר מערכות. "למפקד מחוז יש אווירייה, צי ומסגרות יבשתיות תחתיו. המחוזות אחראיים על בניין כוח והפעלתו בתחום הגאוגרפי עליו הם אמונים".

ד"ר ברלוביץ' שעוקב אחרי המשבר הרוסי-אוקראיני מסביר שמתחת למחוזות יש את הארמיות ואלה מורכבות מבריגדות. "ברפורמה האחרונה שנערכה בצבא הרוסי נקבעה הבריגדה כעוצבת היסוד של הצבא. הבריגדה מונה בין 3000 ל-4,500 חיילים וקצינים וכוללת מספר מסגרות מתמרנות, מסייעות ולוגיסטיות".

כל בריגדה רוסית מגיעה עם עוצמת אש גדולה, 36 תותחים מתנייעים, 18 משגרי רקטות רב קנים, תותחים וטילים נגד טנקים ו-32 מרגמות כבדות. לכל בריגדה שני צוותי קרב גדודיים (BTG) שבסיסם יהיה גדוד מתמרן, ואליו תסופחנה יחידות שונות של הבריגדה.

כך נחשפה אוקראינה לפלישה

"צוות הקרב הגדודי הוא זה שיהיה אחראי על ההישג היבשתי בכל מערכה בה נוטל צבא רוסיה חלק", מסביר ד"ר ברלוביץ'. גדודי ה- BTG יובילו את הפלישה לאוקראינה אם זו אכן תצא לפועל.

"BTG הוא מקביל לצק"ג (בצה"ל) מוגבר וכולל הרבה מאוד מסגרות מכלל רחבי הבריגדה". בגדוד כזה יש פלוגת שריון, שתי פלוגות חי"ר ניידות, פלוגות הנדסה, לוגיסטיקה, אלמנטים להפעלה של מטוסים ללא טייס, נ"מ, צוותי סיור, מודיעין ועוד. המג"ד הרוסי בגדוד כזה מפעיל למעשה כוח חשיפה-תקיפה מורכב אבל בעל יעילות מוגברת.

"צוות הקרב הוא הכלי הטקטי היבשתי שבעזרתו הבריגדה והארמיה עומדות במשימותיהם". לצד גדודי ה- BTG, הצבא הרוסי מפעיל גם גדודי שריון בחטיבות שריון חד חיליות המהווה אגרוף כבד נייד ועוצמתי. יש לציין כי ככל הידוע הצבא הרוסי שלח לאזור גם את חטיבת החי"ר הימי ה-155 שמתמחה בהקמת ראשי גשר והחפה מהים. מה שחושף את כל הצד הדרומי של אוקראינה למתקפה רוסית.

מדובר בכוח ענק שהרוסים יכולים להכפיל אותו בזמן קצר מאוד. השאלה המרכזית היא האם פוטין החליט לתת את הפקודה. אם זה יקרה, ספק גדול שצבא אוקראינה יצליח לבלום לבדו את הדב הרוסי. עוד שאלה שלאיש אין עליה תשובה, היא מה יעשו צבאות המערב, שלפחות על בסיס ההצהרות לא מתכוונים לוותר לרוסיה.

נערכים לפלישה אפשרית (צילום: SERGEI SUPINSKY/AFP, GettyImages)
כוחות צבא באוקראינה | צילום: SERGEI SUPINSKY/AFP, GettyImages