גופי המודיעין של אסטוניה מדווחים על דילול כוחות משמעותי של הצבא הרוסי שפרוס לאורך גבולם. "כבר שנים שהצבא הרוסי המוצב על הגבול עם אסטוניה לא היה חלש כמו עכשיו", נכתב בחלק מכלי התקשורת שם. הערכה שחלק מהכוחות שהיו מוצבים שם נשלחו לחזית באוקראינה. במקביל לזה מדווח כי צבא אסטוניה רוכש מערכות HIMARS מארה"ב.

חודשי המלחמה באוקראינה משפיעים על הצבא הרוסי, שאיבד עשרות אלפי חיילים מאז החלה הפלישה. לצד גיוס נרחב של חיילי מילואים, נראה שהרוסים גם מעבירים כוחות מאזור הגבול עם אסטוניה, שם הם היו מוצבים מול הכוחות של נאט"ו במדינה.

הרוסים נשלחים לחזית, אסטוניה עוקבת

"רוסיה נאלצה לאסוף את הכוחות המאומנים ביותר מרחבי המדינה ולשלוח אותם לאוקראינה", אמר נציג מהמרכז הבינלאומי להגנה וביטחון בטאלין. לוטננט-קולונל בצבא אסטוניה אמר לכלי תקשורת מקומיים כי "יחידה רוסית בגודל גדוד, שהתגייסו לאחרונה ואומנו בפסקוב ליד הגבול עם אסטוניה ישלחו בקרוב לחזית באוקראינה. הם קיבלו הכשרה הרבה יותר מקיפה מאלה שהתגייסו בחודשים הקודמים".

כוח רוסי (צילום: OLGA MALTSEVA/AFP/GettyImages)
חיילים הצבא הרוסי בסנט פטרסבורג, נובמבר 2022 | צילום: OLGA MALTSEVA/AFP/GettyImages

גם שר ההגה של אסטוניה התייחס לנושא ודבריו יכולים להעיד במשהו על איכות המודיעין שיש לאסטונים על הרוסים. "יש כמה מקומות בסביבת סנט פטרסבורג שנמצאים במעקב מתמיד של השירותים האסטוניים", טען השר. קצין בצבא אסטוניה אף טען שכוחות צבא רוסים שבעבר היו מוצבים בגבול עם אסטוניה כבר נלחמים באוקראינה. חלק מהם נשלחו לשם כבר בתחילת הלחימה.

הרוסים יוצאים? משגרים נכנסים

בשנת 2004 אסטוניה הצטרפה לברית נאט"ו יחד עם שאר המדינות הבלטיות, ומאז מוצבים שם כוחות של הברית, כולל מטוסי קרב, יחידות יבשה, טילים ועוד. אל מול אלה רוסיה הציבה לאורך השנים יחידות צבא רבות. באותן מדינות היה גם חשש גדול שרוסיה תפלוש אליהן. חשש שאף גבר עם פרוץ הקרבות באוקראינה. כעת, בטח לאור הירידה בסד"כ היחידות הרוסיות שם, נראה שהסבירות לתרחיש כזה ירדה לעת עתה מהפרק.

באסטוניה ובנאט"ו, יחד עם זאת, לא לוקחים סיכון ואף מנסים להפגין שרירים. הכוחות של הברית תוגברו בתקופה האחרונה. בנוסף מדווח שאסטוניה חתמה על עסקה בהיקף של כ-200 מיליון דולר, תמורתם יקבלו שש מערכות רקטות מדויקות "HIMARS" כולל חלקי חילוף, מעטפת לוגיסטית והכשרת צוותים.

המערכת בפעולה (צילום: FADEL SENNA/AFP/GettyImages)
מערכת לשיגור רקטות מסוג HIMARS | צילום: FADEL SENNA/AFP/GettyImages

למערכת מיוחסת הצלחה בשירות צבא אוקראינה שקיבל אותה בחודשים האחרונים. המשלוחים לאסטוניה אמורים להגיע ב-2024 והם יכללו מגוון רקטות של המערכת, בהן לטווח קצר וגם לטווח של 300 ק"מ.