יותר מחמישה חודשים אל תוך המלחמה בעזה והתושבים ממשיכים לנהל מלחמת הישרדות, בצל האסון שחמאס המיט עליהם. תמונות הלווין שמגיעות מח'אן יונס, העיר השנייה בגודלה ברצועה, חושפות איך נראים הרחובות שנחרבו ואת הכתישה שנמשכת מאז הטבח הרצחני שביצעו מחבלי ארגון הטרור ב-7 באוקטובר. N12 עם הקולות והתיעודים.

תמונות הלווין שצולמו בח'אן יונס, ממרכזה עד לדרומה, חושפות איך נראים כעת המוקדים המרכזיים והמבנים שעמדו על תילם, לאחר שנחרבו כמעט לחלוטין - בחודש ינואר לעומת חודש מרץ.

 

חאן יונס- לפני ואחרי לחימה (צילום: Planet Labs PBC)
המחסות בח'אן יונס עם העקורים בינואר לעומת מרץ | צילום: Planet Labs PBC

השכונה הקטארית שוטחה

מאות מחבלים ברחו בחודשים האחרונים לשכונת חמד שבמערב ח'אן יונס, שבה מצאו מקלט - אלא שבשבוע וחצי האחרונים צה"ל פשט עליה וניהל מולם קרבות עזים. עד כה 300 מחבלים הובאו לחקירות ו-60 חוסלו, אלא שהתיעודים שמגיעים משם, מראים את ממדי ההרס בשכונה הקטארית.

עד לפני 7 באוקטובר, "מדינת חמד" שבאזור ח'אן יונס כללה יותר מ-50 בניינים בגובה של חמש קומות כל אחד, ובהם כ-3,000 יחידות דיור. על פי הקריטריונים שנקבעו, הזכאים לדירה בפרויקט היו משפחות נזקקות שאין בבעלותן דירה ומצבן הכלכלי רעוע - אך הן לא קיבלו אותה בחינם, אלא נדרשו לשלם בעבורה את מחיר העלות שלה.

לפני ואחרי שכונת חמד
שכונת חמד - לפני ואחרי

בעקבות יוקר המחיה ברצועה, קטאר נכנסה לתמונה לפני כ-7 שנים והעניקה סכומים גדולים של כסף, כדי להקים את פרויקט הבנייה הענק שנפרס על פני כ-130 דונם. בחודשים האחרונים צה"ל הפציץ חלק לא קטן מהבניינים בשכונה, ובתיעודים ובתמונות שהתפרסמו לפני התקיפות ואחריהן, ניתן לראות את ממדי ההרס שהן הותירו.

במסגרת המדיניות שהובילה הממשלה בראשות נתניהו ב-2018, הפכה קטאר לכלי "לקניית" שקט בעזה עד ל-7 באוקטובר. בכך מצד אחד, חמאס התמכר למענק ומהצד השני - נראה היה שבישראל התמכרו עד לא מזמן לבוס מדוחה, עד כדי שראו בו כמושיע שהמשיך למלא את תפקידו גם כשהתחלפו ממשלות.

שכונת חמד בעזה
שכונת חמד בעזה לפני פעולת צה"ל

על פי ההערכות בישראל, כ-200-300 אלף עזתים נמצאים בצפון הרצועה והיתר, מרוכזים בין אזור ח'אן יונס לבין מחנות המרכז, כולל דיר אל-בלח. בנוסף, כ-120 אלף מתושבי הרצועה שוהים כעת באזור ההומניטרי - אל-מואסי שבדרום הרצועה.

אוהלי העקורים ברפיח, סמוך לגדר הגבול
אוהלי העקורים ברפיח, סמוך לגדר הגבול

רפיח, שמאכלסת כ-1.4 מיליון עזתים, נחשבת לאזור שצה"ל נמנע מלפעול בו קרקעית עד כה, בשל רגישותו אל מול מצרים והעובדה שחלק ניכר מאוכלוסיית הרצועה מרוכזת בו - הופכת כל תמרון בו למאתגר ולמורכב פי כמה וכמה.

למרות ההאשמות והטענות על כך שישראל לא מכניסה מספיק סיוע הומניטרי לרצועה - הנתונים של מערכת הביטחון מוכיחים אחרת. לפני המלחמה - נכנסו בממוצע 72 משאיות של מזון לעזה, לעומת 110 משאיות מזון שנכנסות בממוצע כעת.

העזתים: "חמאס גנבו את הארץ"

בינתיים, בעזה אומנם רחוקים מלהתקומם נגד חמאס ולהוביל מחאה המונית, אבל בעיקר עסוקים בלשרוד ומשדרים מצוקה. "יש גנבים שעוזרים לממשל חמאס שגנב את הארץ והתעשר בשיא המצור", אמר פיראס, תושב הרצועה. "חצי מהמשפחה שלי מעזה. 80% היו נגד חמאס לפני 7 באוקטובר ואחרי - זה הפך ל-99%", הוא הוסיף.

"קילו תפוחי אדמה (מעט מאוד) בעיר ⁧‫עזה הגיע ל-75 עד 100 שקלים. אחי ניסה לקנות את זה כדי להאכיל את בנותיו לארוחת הבוקר, אבל הוא גילה שהמחיר היה מגוחך. במחיר הזה הייתם קונים לפחות 33 קילו בימים רגילים", שיתף מקדאד.

"הכניסה לרפיח היא בלתי נמנעת. גם אם הפסקת האש תימשך חודשיים, המלחמה תימשך לאחר מכן, וזה בטוח. אבל מה שנדרש כעת הוא הפסקת אש שתחזיר את האנשים לבתים שלהם", הוא המשיך.

"אני חי את הימים הכי גרועים שלי מאז שהמלחמה הזו התחילה. אני מרגיש עצב, עייפות, חרדה, שברון לב ואכזבה", סיכם ח'ליל. חוסאם הוסיף: "בשנה שעברה, חגגתי את רמדאן עם משפחתי, איך הכול הלך השנה? העיר שלי, הבית שלי, המשפחה שלי עקורה ברפיח. איך אני אמור לקבל את זה?"