נציגי צה"ל ומשרד הביטחון משתתפים בימים אלו בתרגיל הבינלאומי "African Lion 2023" שמתקיים במרוקו, סמוך לגבול המתוח עם אלג'יריה. באימון הנרחב משתתפות 18 מדינות ולמעלה מ-8,000 חיילים לוקחים בו חלק, כאשר הנציגות הישראלית מוצנעת, בין היתר בשל השתתפותן של מדינות ערביות.

נציגי צה"ל שישתתפו בתרגיל יהיו חושפים לתרחישים השונים, כאשר עבור ישראל מדובר בהזדמנות ללמוד מתורת הלחימה של צבאות זרים. כאשר הם יחזרו לישראל, הקצינים שמשתתפים בתרגיל יעבדו על סיכום והפקת לקחים אותו יפיצו במקומות הרלוונטים בצה"ל.

"זהו אחד התרגילים הגדולים של ארה"ב ברחבי העולם", אמר גנרל ג'ואל טיילר, ראש המטה פיקוד אפריקה בצבא ארצות הברית (AFRICOM). מטרת התרגיל הבינלאומי היא לספק אימונים מציאותיים, דינמיים ושיתופיים, בסביבה המדמה רמת מסוכנות גבוהה ומורכבת, כפי שהגדירו זאת בארה"ב. מלבד האמריקאים משתתפות באימון גם מדינות נאט"ו והוא כולל תרחישים שונים של לוחמה אווירית, ימית ויבשתית.

תרגיל הענק במדינה הערבית בו משתתף צה"ל (צילום:  U.S. Army/Spc. Raymond Randall)
התרגיל הבינלאומי במרוקו | צילום: U.S. Army/Spc. Raymond Randall

"דיפלומטיה צבאית" וחיזוק הקשרים

התרגיל השנה כולל תרגילי אש חיה בשילוב זרועות אוויר יבשה וים; בין השאר אימון של ספינות טילים עם מטוסי קרב מסוג F-16 (שלאחרונה אושר לספק לאוקראינה) ועם מטוסי תדלוק אווירית כמו ה-C-130J. עוד יתרגלו אימוני צנחנים ושני תרגילי תגובה במסגרת לוחמה כימית, ביולוגית וגרעינית. בנוסף לכל זה, גם אימוני סיוע הומניטרי.

מדובר פעם השנייה בה ישראל משתתפת באימון "African Lion". הפעם הראשונה הייתה בשנה שעברה, גם אז קציני צה"ל הגיעו לשם כמשקיפים. לצד הערך הצבאי, מדובר גם בחלק מדיפלומטיה צבאית ולכן, עצם ההשתתפות באימון הזר הייתה חשובה לצה"ל, על אף שהעיכוב בהעברת חוק התקציב גרם לצמצום נסיעות בצה"ל.

כל ביקור כזה מייצר קשרים אישיים בין קציני צה"ל לקצינים המשתתפים בתרגיל, בדגש על מדינות ערב, מרוקו איתה יש לישראל יחסים וטוניסיה שאיתה אין לישראל יחסים מלאים.