הצי איראני מדווח של סיום תרגיל ימי גדול בים הכספי, בו שילבו לצד ספינות מתוצרת עצמית ומערכות הטילים שונות גם מערכות לוחמה אלקטרונית. התרגיל נמשך יומיים ובסיומו אמר מפקד הצי, אדמירל שהראם איראני כי "בחנו את הטכנולוגיה המתקדמת ביותר אותה ייצרו מומחים מקומיים". הוא גם דיווח כי הים הכספי של איראן יקבל לידיו משחתת חדשה, גם היא מייצור איראני.

הספינה שעליה הצהיר מפקד הצי האיראני כי בקרוב תצטרף לצי של הים הכספי היא משחתת חדשה, Damavand. מדובר באותה ספינה שבשנת 2018 תועדה אחרי שנפגעה באופן מאוד קשה כשפגעה בשובר גלים. האירוע התרחש בשל טעות בניווט בים סוער. לפחות על פי התיעוד, נראה שהיא שקעה וחלקים ממנה נשברו. האיראנים טענו בהמשך שהיא חזרה לשירות אחרי 18 חודשים של שיקום. כעת היא על פי הפרסומים היא תחזור לשרות בצי הים הכספי.

טילים, תותחים ומנחת על הסיפון

אורכה של הספינה כמאה מטרים המבוססת על דגם בריטי. לספינה מנחת למסוק והיא חמושה בתותח 76 מ"מ ותותח נוסף 40 מ"מ. בנוסף לזה בטילים נגד ספינות מסוג "נור", משגרי טורפדו וטילי נ"מ מסוג "סאייד-2" ימיים. הכל פיתוח ומתוצרת איראנית.

הים הכספי שמחבר בין אסיה לאירופה נחשב נקודה אסטרטגית בעיניי האיראנים, שבשנים האחרונות מחזקים את הצי שלהם באזור. "צי האזור הימי הרביעי הוקם בתחילת ה-1990 וכעת הוא אחד מהמחוזות הימיים המרכזים והחשובים ביותר לשמירה על הביטחון", אמר מפקד הצי האיראני.

האיראנים מדווחים כי באימון השנתי שקיימו, השתתפו מספר משחתות וספינות אספקה, שתרגלו שיתוף פעולה עם כוח אווירי במשימות כמו איתור והשמדת מטרות בטווחים ארוכים, הגנה על החוף, לוחמה לילית ושיטות לחימה נוספות. באיראן מדגישים כי לצד בחינת מערכות הלחימה של הספינות כמו טילים, טורפדו ומערכות התקשורת, הם גם תרגלו שילוב של לוחמה אלקטרונית.

בנוסף האיראנים תרגלו באימון שביצעו בים הכספי פשיטות של לוחמי קומנדו ימי על כלי שיט, ממסוקים ומסירות מהירות. דגש ניתן, על פי הפרסום, בהכוונה עם מערכות מכ"ם ואיסוף מודיעין מדויק.

הספינה (צילום: Rahbar Emamdadi/Mehr News Agency)
מעצימה את הצי שלה כבר שנים. ספינת "סהנד" של איראן | צילום: Rahbar Emamdadi/Mehr News Agency
הספינה (צילום: Press TV, Twitter)
הנחתת מסוקים וכוחות מיוחדים. ספינת רודאקי האיראנית | צילום: Press TV, Twitter

בשנים האחרונות איראן החלה לפעול להעצמת הצי שלה. לצד זה ספינות הצי האיראניות החלו לפעול הרחק מגבולות המדינה, כולל בים האדום והים התיכון. הצי האיראני פועל בשת"פ עם הצי של משמרות המהפכה ונותן גיבוי לפעילות השונה של איראן בזירות כמו תימן, מזרח אפריקה, סוריה ועוד.

לאחרונה חשף שר הביטחון בני גנץ תמונות לוויין של 4 ספינות צבא איראניות בים סוף. גנץ ציין שהתמונות מעידות על התבססות איראנית "חריגה" לדבריו. אולם יש לציין כי הצי האיראני פועל בים האדום ובים התיכון מאז שנת 2011, אז האיראנים הכריזו על הרחבת הפעילות הימית שלהם. הם קיימו באזורים האלה סיורים ואימונים. זאת בנוסף לבסיסים ימיים צפים שהציבו מול תימן, שגם מאיימים על נתיבי השיט הדרומיים לישראל.