האזור הארקטי הפך בשנים האחרונות לנקודה בעלת חשיבות אסטרטגית שהולכת וגוברת ולראשונה, ארה"ב החלה להטיס את מטוסי ה-F-35 שלה מהבסיס בגרינלנד. מטוסי החמקן של חיל האוויר האמריקאי "פרסו" לשם לראשונה ובמשך שבועיים השתתפו בסדרה של תרגילים עם פיקוד ההגנה האווירית של צפון אמריקה.

ארבעה מטוסי F-35A פרסו מבסיס אליסון שבאלסקה לבסיס "Thule" בחוג הארקטי. אחד מהאזורים הקשוחים ביותר בעולם מבחינת מזג אוויר קיצוני. יחד איתם פרסו לשם מטוסי קרב מסוג CF-18 של חיל האוויר הקנדי, 225 אנשי צוות בסך הכל שתרגלו יחד מגוון תרחישי הגנה ותקיפה אווירית בתנאי קיצון. בין השאר הם תרגלו שיתוף פעולה והגנה על מטוסי תדלוק אווירי ומפציצים מסוג B-52H.

עוד זירה בקרב המעצמות

מדובר בבסיס בו נמצאים מכ"מים וחיישנים שהם חלק מרשת עולמית לגילוי טילים ומפציצים של הרוסים. שם ישנה גם תשתית קבועה לתמיכה בכוחות אוויריים מגוונים ובנוסף, המקום משמש "מקפצה", לתרחיש של תקיפות גרעיניות נגד רוסיה. בתקופה האחרונה ארה"ב השקיעה כ-4 מיליארד דולר בשדרוג היכולות של הבסיס הזה.

  גם הרוסים השקיעו בשנים האחרונות מאמצים רבים באזור הארקטי. הם הגבירו את הטיסות שלהם באזור ושלחו לשם ספינות מלחמה להפגנת נוכחות ו"שרירים". בארה"ב טוענים שלרוסים יש כ-50 בסיסים שמאיימים על הגישה של ארה"ב לאזור הארקטי.

גם הסינים מראים בשנים האחרונות עניין באזור הזה. הפנטגון הזהיר את הקונגרס במספר דיונים שהיו בנושא מפני העניין הגובר של סין בקוטב הצפוני, כולל גרינלנד. החשש בארה"ב הוא ששיתוף הפעולה הרוסי-סיני יסבך את המצב ויחליש את מעמדם באזור. מטוסי ה-F-35 האמריקאים הם חלק ממענה צבאי נרחב לאיום הגובר מצד הסינים והרוסים באזור.

המשימה (צילום: mil.ru)
מטוסי וטייסי מיג של צבא רוסיה באנטרטיקה | צילום: mil.ru