ביום רביעי האחרון הודיע צה"ל על הקמת "היחידה הרב ממדית" שתהיה כוח לחימה משולב של חי"ר, שריון, הנדסה, מטוסי קרב, רחפנים ועוד. היחידה הוגדרה כמיוחדת והוחלט שתפעל במסגרת אוגדה 98 יחד עם חטיבת הקומנדו והצנחנים.

את הלוחמים מגייסים מהצנחנים, חטיבת הקומנדו (כולל מפקד היחידה שהגיע אחרי פיקוד על דובדבן), גדס"ר גולני, סיירת נח"ל, שריון, יחידת יהל"ם, עוקץ וחיל האוויר. בתדריכי צה"ל הוגדרה היחידה כמשהו "ייחודי" ואפילו "ראשון מסוגו בעולם".

הרעיון מסמן את הכיוון אליו הולכים צבאות רבים בעולם ולראייה יש בכמה מהם יחידות דומות לזו שהקים צה"ל, חטיבות או דיבזיות משולבות, כולל מודיעין.

תרגיל, חיל הים, ישראל, צהל, צה"ל, צבא, שיתוף פעולה (צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל)
חיל הים עם מסוק באוויר. מגמה מתמשכת | צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל

במארינס האמריקאי ישנן שלוש סוגי יחידות בסיס בגדלים שונים, דיביזיה, חטיבה וגדוד. כולן יחידות משולבות של חי"ר, שריון, טייסות קרב ומסוקים ועוד. לדוגמה יחידת המשלוח ה-11 במרינס שמונה 2,200 חיילים וקצינים מורכבת משני גדודי חי"ר, טייסת של V-22 וגדוד לוגיסטיקה שבמסגרתו גם פלגות סייבר ומודיעין.

אם ניקח את חטיבת גבעתי לדוגמה, זה כמו שיהיו שם שני גדודי חי"ר וגדוד שריון, סוללות תותחים משלה, טייסת מסוקים ומפקדה שמחוברת ישירות לטייסות חיל האוויר וספינות חיל הים.

גם החטיבות הלוחמות בצבא הגרמני הן חטיבות משולבות של חי"ר, שריון, תותחנים והנדסה. חטיבת הפאנצר ה-21 מורכבת מגדוד סיור, גדוד חי"ר, גדוד חי"ר ממוכן, גדוד שריון, הנדסה לוגיסטיקה ועוד. הכל תחת מפקדת חטיבה. זה נכון לבריטים, צרפתים, רוסים וגם לסינים יחידות כאלה.

מעט חטיבות בעולם שומרות על ייעודן כמו למשל צנחנים או חי"ר קל למשימות ייעודיות. למעשה, צה"ל הוא בין הצבאות המערביים האחרונים שבמסגרתו חטיבות אורגניות. חטיבות הבסיס עדיין מופרדות בין מקצועות החי"ר והשריון והשילוב הוא במסגרת אימונים משותפים.

לכן נראה שהבשורה במהלך של צה"ל היא שלראשונה תוקם יחידה משולבת של מקצועות היבשה יחד עם האוויר, סייבר ומודיעין, שזה בהחלט הכיוון הנכון לשדה הקרב המודרני. צה"ל מדבר כבר שנים על לחימה משולבת בצבא היבשה יחד עם האוויר והים, מה שקרה עד היום אבל לא קרה מספיק.

עוד קודם להקמת היחידה הדגיש צה"ל צה"ל שמה שנקרא "כולם מדברים עם כולם": כל מפקד מסגרת הכי קטנה "יושב על אותה רשת" ויכול לדבר עם מטוס או ספינה.

תרגיל עוצבת הקומנדו וחיל האוויר בקפריסין (צילום: דובר צה"ל)
יחידות מיוחדות - פתרון מוכר. הרמטכ"ל עם הקומנדו | צילום: דובר צה"ל

הקמה של יחידות מיוחדות היא פתרון נפוץ ומוכר של צה"ל. השאלה שנשארת פתוחה היא האם נכון להוציא תקציב על מפקדות ויחידות חדשות ולא להפעיל את הקיים בצורה שונה. לעשות פיילוט באחת מחטיבות החי"ר ולוותר על ה"הילה" של יחידה מיוחדת.

בנוסף עולה השאלה מה תהיה ההשפעה על לוחמי החטיבות הרגילות והאם יפעלו רק במעטפת בזמן שהיחידה הרב ממדית תלחם.

ראוי להזכיר שבעבר יצא צה"ל לפעולות קומנדו בלבנון בכוח משולב. מבצע "כחול וחום" שילב גדודים של גולני יחד עם שייטת 13. שילובים דומים היו גם במבצעי "לבלוב", "חוק וסדר", "חצב עדין" ואחרים. כולם נוהלו על ידי גדודים של גולני, צנחנים ובחלק מהמקרים גם שריון.

יחידות משולבות זה הכיוון וצה"ל יודע ומכיר את זה כבר שנים רבות. היחידות האלה יאפשרו את ההכרעה של האויב ויביאו לכדי ביטוי את עוצמתו מול הצבאות סביב או ארגוני הטרור השונים. השאלה אם הדרך שנבחרה – הקמת יחידה חדשה – תוכיח את עצמה או שיתברר שעדיף היה לשלב בין המסגרות הנוכחיות.