בספטמבר 2021, בעת מתיחות ביטחונית גדולה בירושלים, שני לוחמי מג"ב זיהו אישה המתנהגת באופן חשוד מאוד. הם עיכבו אותה, ביקשו ממנה תעודת זהות - כשלפתע שלפה סכין ותקפה אותם. השניים ניטרלו אותה במהירות, ובכך מנעו פיגוע דקירה שיכול היה להסתיים בנפגעים, הן בקרב כוחות הביטחון והן בקרב האזרחים שהיו בסביבה.

בעקבות אומץ הלב והתושייה, זכו הלוחמים סמ"ר אלפרד אליעזר וסמ"ר (במיל') ליאור נגר בצל"ש ממפקד מג"ב. אחרי טקס הענקת הצל"ש אמש (שלישי), תיארו הבוקר השניים את מה שהתרחש באותו יום. "סיימנו משמרת בעיר העתיקה, התקדמנו לרחוב השלשלת כדי לסיים את המשמרת ולחזור לבסיס", נזכרה נגר, "חלפה על פנינו אישה שנראתה מאוד חשודה. ראינו שמשהו בה לא תקין. היא הייתה לחוצה, הלכה אחרינו, הייתה מאוד מבולבלת. הסתכלה לצדדים".

"החלטנו שאנחנו רוצים לבדוק אותה. במקרה עבר שוטר שדובר את השפה הערבית והיה עם טאבלט. ביקשנו שיגיע איתנו כדי שנוכל לבדוק אותה, גם במסוף וגם בדיקה גופנית. ניגשנו אליה, ביקשנו תעודת זהות, וברגע שביקשנו את זה ממנה היא שלפה מהתיק שלה סכין מאוד גדולה וניסתה לדקור את הצוות".

באיזה מרחק הייתם ממנה?
"מטר-שניים, לא יותר. מאוד קרוב. השוטר שהיה איתנו נפל על הרצפה, קיבל מכה יבשה. ישר התחלנו את הירי. את לא באמת מבינה בראש שלך מה הולך, יש לך בדיוק חצי שנייה להבין את הסיטואציה. את ישר פועלת, מהאינסטינקט שלך".

אלפרד, התאמנתם לקראת זה, אבל מה בכל זאת עובר בראש באותן שניות?
"היינו מאוד חדשים בשטח, הגענו מהטירונות, אבל כן הכינו אותנו לזה. אתה מוכן לזה נפשית. בזמן האירוע אתה לא באמת מרגיש משהו, אתה עושה הכל מתוך אינסטינקט - כמו שלימדו אותך, כמו שעשית לפני. ההתרגשות והרגשות מגיעים אחרי האירוע".

הצלתם חיים, זה עלול היה להיגמר אחרת לגמרי.
"אמרו לנו את זה, ואנחנו גם מאמינים שפעלנו כמו שצריך וכמו שמצופה מאיתנו. זאת גאווה".

ליאור, איך האירוע הזה השפיע עלייך?
"חשבתי שזה ישפיע עליי יותר בפן הרגשי, אבל זה הביא לי גאווה. הבנתי שהצלתי חיים, גם של הלוחמים שלנו וגם של אזרחים בשטח. זה השפיע עליי מאוד טוב, נתן לי יותר ביטחון. אני שמחה שזה קרה לי".

זה לא הגביר את הפחד שלכם?
"היינו בשטח שבועיים עד שקרה האירוע. בשבועיים האלה את לא באמת חווה דברים, אלא לומדת את הגזרה. לא היו לנו הרבה אירועים, זה היה האירוע הראשון שנתקלנו בו. לא הספקנו להרגיש פחד. אחרי זה קיבלנו ביטחון".

למי עשיתם את הטלפון הראשון כשהודיעו לכם שתקבלו צל"ש?
"לפני חצי שנה היו ועדות לקראת הצל"ש. לפני שבועיים בערך הודיעו לנו שנקבל בטקס. זה מאוד מרגש, גאווה גדולה למשפחה ולבית. הודעתי להורים, הם שמחו, התמלאו בגאווה. הם סיפרו לכולם. אחרי זה סיפרתי לחברים".

צל"ש מפקד מג"ב הצטרף החל מהשנה לרשימת הצל"שים והעיטורים של המשטרה ומוענק למשרתי החיל על "מעשי גבורה ואומץ לב יוצאי דופן". בטקס שהתקיים אמש באתר "יד לשריון" בהשתתפות השר לביטחון לאומי, המפכ"ל וסגל הפיקוד הבכיר של מג"ב, הוענק צל"ש ל-15 לוחמים ולוחמות, כחלק מהאירועים לציון 70 שנה להקמת מג"ב.

15 קיבלו את צל"ש מפקד מג"ב

צלש ללוחמי היחידה (צילום: דוברות המשטרה)
הענקת צל"ש מפקד מג"ב ללוחמי ימ"מ | צילום: דוברות המשטרה

מלבד שני הלוחמים שצוינו, 11 לוחמי ימ"מ קיבלו את צל"ש מפקד החיל על סיכול חוליית מחבלים חמושה באור יום בלב שכם בחודש אוגוסט האחרון, ושתי סיירות מג"ב – שוטרות עם הכשרת רובאי 03, שנטרלו מחבל בתחנה המרכזית בירושלים בספטמבר 2021.

מפקד משמר הגבול, ניצב אמיר כהן אמר בנאומו: "בערב המרגש הזה בחרנו למקד את תשומת הלב על פעולתו של הלוחם הבודד שאזר אומץ בזמן אמת, חתר למגע ופעל בהצטיינות יוצאת דופן באירוע מבצעי. חמישה עשר לוחמים ולוחמות שראו לנגד עיניהם את טובת האחר לפני שלומם וביטחונם האישי. שהצטיינו יותר מכולם. הישירו מבט אל פני הסכנה ופעלו באומץ ונחישות כדי להציל חיי אדם.

אומץ ליבם והצטיינותם הם ביטוי להזדהות מוחלטת עם האמונה והמטרה שלשמה הם נשלחו, אלו הם טובי בניה ופניה של הארץ הזו. הם מופת לחברה לבני הישראלית ומקור גאווה לבני משפחותיהם. אתם ראויים לעמוד כאן היום ביום הולדתו השבעים של משמר הגבול, ולהיות הראשונים שיענדו על החזה את עיטור צל"ש מפקד מג"ב - למען הסמל, למען החיל, למען הדגל, ולמען הדורות שיתחנכו בעתיד על מורשתכם, שיתווספו לסיפורי הלוחמים והגבורה המאפיינים את החיל שלנו כבר שבעה עשורים".

מפכ"ל המשטרה רב-ניצב יעקב שבתאי הוסיף: "זכות גדולה נפלה בחלקכם לענוד את צל"ש מפקד משמר הגבול. זכיתם אתם וזכתה החברה בכם. כל סיפור מסיפורי מעשי גבורתכם הינו אבן דרך לעתיד מדינתנו וערובה לחוסן לאומי וערכי. כל סיפור הוא סמל ממנו ישאבו הדורות הבאים דוגמה וכוח".