הזדמנות אחרונה לפתרון מדיני? צרפת הגישה לישראל, לבנון וחיזבאללה את הצעתה להפסקת אש בגבול הצפון, כך דווח הלילה (בין שני לשלישי) בסוכנות הידיעות רויטרס. על פי הדיווח, שלושה שלבים להצעה – הפסקת הלחימה בגבול, נסיגת אנשי חיזבאללה למרחק של 10 ק"מ ממנו וחידוש המשא ומתן על סימון הגבולות בין המדינות.

ההצעה הוגשה לביירות במהלך ביקורו של שר החוץ הצרפתי סטפן סז'ורן באזור בימים האחרונים. למרות הדברים, גורם בכיר בחיזבאללה אמר לרויטרס כי הם לא מוכנים לדון במצב בדרום לבנון "עד שתיפסק התוקפנות הישראלית בעזה". בנוסף, הוא אמר כי "ישראל לא במצב של לקבוע תנאים לחיזבאללה".

נאום נסראללה המשודר באיראן (צילום: ap)
נאום נסראללה המשודר באיראן | צילום: ap

תוכנית שלושת השלבים של צרפת להפסקת הלחימה בגבול הצפון

  1. שני הצדדים יעצרו את הלחימה באופן מלא.
  2. בתוך שלושה ימים, חיזבאללה ויתר ארגוני הטרור יעזבו למרחק של 10 ק"מ לפחות מהגבול עם ישראל, וצבא לבנון יפרוס 15 אלף חיילים באזור זה. בנוסף, ישראל תפסיק לאלתר את הטיסות בשמי לבנון.
  3. 10 ימים לאחר תחילת הצעדים להפסקת אש – ישראל ולבנון יחדשו את השיחות לסימון הגבולות.

ההצעה הצרפתית כוללת שלושה שלבים שאמורים לצאת לפועל בתוך פרק זמן קצר של 10 ימים. בשלב הראשון תיפסק הלחימה משני הצדדים, בשלב השני – שלושה ימים לאחר מכן – יעזבו כל לוחמי חיזבאללה כולל אנשי כוח רדואן למרחק של לפחות 10 ק"מ מהגבול עם ישראל, ולאחר מכן יחדשו לבנון וישראל את השיחות על סימון הגבולות ביניהן.

במסגרת נסיגת חיזבאללה מהגבול, ייאלץ ארגון הטרור לפרק את כל עמדותיו ומתקניו הצבאיים במרחק של 10 ק"מ ממנו. מקורות דיפלומטיים צרפתיים מסרו שהדבר יקטין את הסיכון לשיגור טילי נ"ט מלבנון לישראל ויצמצם את טווח שיגור הרקטות לעבר ישראל. ההצעה להסיג את מחבלי חיזבאללה למרחק של 10 ק"מ מהגבול עם ישראל קטנה משמעותית ממה שנקבע בהחלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם להרחקת אנשי חיזבאללה מעבר לנהר הליטני, כלומר למרחק של יותר מ-30 ק"מ בחלק מהאזורים.

תקיפות צה"ל יעדים של חיזבאללה בדרום לבנון
תקיפות צה"ל יעדים של חיזבאללה בדרום לבנון

בצרפת מאותתים כי ההחלטה להציע את הרחקת אנשי חיזבאללה למרחק של 10 ק"מ בלבד, בניגוד להחלטה 1701, נועדה לאותת לארגון הטרור על נכונות לפשרה כדי לעודד אותם להסכים להצעה. במקביל לנסיגת אנשי חיזבאללה מהאזור, יידרש צבא לבנון לפרוס באזור כ-15 אלף חיילים כדי שיחזיקו את תא השטח הצמוד לגבול, שידוע כמעוז צבאי ואזרחי של חיזבאללה.

חסן פדלאללה, פוליטיקאי לבנוני מטעם חיזבאללה, אמר לרויטרס כי הם "מסרבים לדון על כל סוגיה הקשורה למצב בדרום לבנון לפני סיום התוקפנות בעזה". הוא הוסיף כי "האויב אינו במצב לקבוע תנאים", וסירב להתייחס עניינית להצעה הצרפתית לסיום הלחימה. גורם ישראלי רשמי אישר לרויטרס שההצעה התקבלה בישראל ונידונה בממשלה.

בימים האחרונים, כמו בחודשים האחרונים, נמשכה הלחימה העזה בין שני הצדדים. הלילה הודיע חיזבאללה על שלושה הרוגים נוספים משורותיו כתוצאה מתקיפות צה"ל אתמול בדרום לבנון, ומאז תחילת הלחימה הוא הודיע רשמית כבר על קרוב ל-200 הרוגים מאנשיו.

פעילות כוחות צה"ל בגבול הצפון (צילום: דובר צה"ל)
פעילות כוחות צה"ל בגבול הצפון | צילום: דובר צה"ל

בשבוע שעבר אמר שר הביטחון יואב גלנט במהלך ביקור בגבול הצפון כי "הפעולה הצבאית משרתת את ההבנה של חיזבאללה שעדיף לו לבחור בדרך המדינית, ובמקביל מוכיחה את יכולותינו הצבאיות". גלנט הוסיף: "אנחנו לוקחים בחשבון את האפשרות שנתדרדר למלחמה, אבל מעדיפים חלופה של הסדר".

"אנחנו נחזיר את התושבים בביטחון, אנחנו נעשה את זה או דרך הסכמה או דרך פעולה צבאית – ופעולה צבאית במקום הזה יכולה להוביל לכל התפתחות", אמר שר הביטחון ללוחמים בשבוע שעבר. "אנחנו ערוכים לכל האפשרויות ומשוכנעים שתדעו מה לעשות".