ההכרזה של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בשבוע שעבר על משימה של ספינת הצבא הרוסי "אדמירל גורשקוב", חמושה בטילי "זירקון" היפרסוניים נתפסה כאיום מרומז על אוקראינה. בסוף השבוע נרשמה התפתחות מעניינת נוספת, כאשר הצבא הנורווגי דיווח כי איתר את הספינה כשהפליגה סמוך לחופי המדינה.
"היא נמצאת באופן חוקי במים בינלאומיים. אבל כמו תמיד, אנחנו עוקבים מקרוב אחר כל התנועות, ונעשה זאת כל עוד הפריגטה נמצאת באזורנו", פורסם בדיווח הרשמי של צבא נורבגיה. מפקד הצי הנורבגי, אדמירל טונד גימינגסרוד הוסיף כי "זה לגיטימי לחלוטין עבור רוסים להפליג במים בינלאומיים ולנו יש יכולת גילוי טובה של מה שקורה מחוץ לחוף שלנו".
#Russian frigate Admiral Gorshkov is sailing southwards along the coast of #Norway. She is legally in international waters – but as always, we are closely monitoring any movements and will do so as long as the frigate is in our areas. Photo taken from P-3 Orion today. #WeAreNATO pic.twitter.com/TRQvE6qlQQ
מטוס מודיעין וסיור ימי ארוך טווח מסוג P-3 של צבא נורווגיה ביצע את המעקב הצמוד אחר הספינה הרוסית. "אדמירל גורשקוב" נחשבת לאחת מהפריגטות החדשות והמתקדמות של הצי הרוסי, מסדרה של ספינות שהיא נושאת את שמה. לאחרונה הרוסים הסיפו לספינה את היכולת לשגר טילים היפרסוניים מסוג זירקון, שלטענת הרוסים מגיע למהירות של 9 מאך, ולטווח של אלף קילומטר.
הרוסים מאיימים, נאט"ו עוקבים
לאחר שהנשיא הרוסי עדכן את בכירי מערכת הביטחון שלו בישיבה מתוקשרת כי הספינה תצא לים חמושה בטילים, סגן יו"ר מועצת הביטחון הרוסית, דמיטרי מדבדב, הוסיף כי רוסיה: "תמשיך לדבר עם האויב רק בשפת הכוח".
לאור טווח הטילים כפי שהרוסים הכריזו עליו, כדי שהאיומים יהיו ממשיים, יהיה על הספינה לעזוב את הצי הצפוני שם היא נמצאת כרגע לים השחור. את זה הם יכולים לעשות רק דרך מיצר הבוספורוס שבשליטת טורקיה, מעבר שספק אם הטורקים יאשרו. בנוסף הוא עלול לחשוף את תנועת הספינה למערכות גילוי מערביות רבות בנתיב זה.
תיאורטית, יכולה רוסיה לאיים בשיגור טילים גם מצי הים הצפוני, אך טילים כאלה אם ישוגרו יעברו בשמי מדינות נאט"ו. ספק רב אם הרוסים יהיו מוכנים להסלים עוד את המצב המתוח גם ככה. בנאט"ו, בינתיים, עוקבים אחר כל צעד של הספינה והמיקום שלה.
המעורבות של נורווגיה בעימות מול רוסיה לא מסתיים במעקב אחר הספינה. לאחרונה פורסם כי הסיוע הצבאי של הנורווגים לאוקראינים בשנה שהסתיימה (2022) מוערך בכ-300 מיליון דולרים, הכוללים אספקה של טילי נ"ט, מערכות הגנה אווירית ועוד.