מרחב גבול הצפון הפך בחודשים האחרונים לאחד האזורים המסוכנים בישראל. התושבים שהתגוררו ביישובים הסמוכים לגדר פונו עוד בתחילת המלחמה, חיילים שנמצאים באזור רצים מבית לבית ומתאמצים להיחשף כמה שפחות, ונזק עצום נגרם ליישובים עצמם. המרחב הפך לזירת קרב עצימה, שבה מרחף איום תמידי של חדירת מחבלים וירי בכינון ישיר של טילי נ"ט.

חלק מהאתגר של ישראל בגבול הוא המרחק הזעום בין היישובים הישראליים לכפרים הלבנוניים שמעבר לגבול, שבהם חיזבאללה מבוסס היטב. במרחק קטן מכל יישוב ישראלי במרחב הגבול יש כפר לבנוני שממנו עלולים להגיח פעילי חיזבאללה, ושמאיים עליו בירי טילים בכינון ישיר. לנוכח היכולת של ארגון הטרור לירות טילי נ"ט לעבר ישראל ממרחק של קילומטרים ארוכים מהגבול, כמעט כל היישובים הישראליים הסמוכים לגבול מאוימים.

כל 17 הכפרים הלבנוניים במרחב הגבול עוינים את ישראל ונמצאים בשליטת חיזבאללה, שמחזיק באזור כולו. הסיכון שנשקף מהכפרים עייתא א-שעב, כפר כילא וראמיה גדול במיוחד, והם נחשבים למעוזים של ארגון הטרור הלבנוני. לעומת זאת, בגזרה יש גם כפרים נוצריים שעוינים פחות את ישראל, כמו רמיש ועלמא א-שעב. אף שגם הכפרים האלה בשליטת חיזבאללה, קיים בהם חיכוך בין הארגון לבין התושבים, שהביעו את חוסר שביעות רצונם מנוכחותו בכפר.

גיורא זלץ, ראש המועצה האזורית הגליל העליון, מסביר על הסיכונים שעומדים בפני היישובים הסמוכים לגדר: "ירי טילים בכינון ישיר הוא סיכון שלא הכרנו בעבר. היום יש לחיזבאללה טילים בטווח של 10-8 קילומטר, עם פגיעות מאוד מדויקות, וזה האיום הראשון שצריך להסיר. האיום השני שצריך להסיר הוא חדירה המונית של מחבלים, וזה מצריך היערכות מיוחדת של הצבא ליד היישובים ובתוכם. חייבים להתחיל עכשיו ולא לחכות לעזה עוד חודשים. אחרת נאבד את הצפון".

חיזבאללה שיגר פצצות מרגמה לעבר מוצבים ישראליים בצפ (צילום: איל מרגולין, פלאש 90)
"חייבים להסיר את איום הנ"ט" | צילום: איל מרגולין, פלאש 90

זלץ מוסיף: "בכל האזורים שבהם חיזבאללה עלול לירות טילים בכינון ישיר – שם אסור לו להיות. חייבים לשנות את התפיסה בכל מרחב הגבול, ובכל המקומות שם יש קשר עין בין לבנון לישראל". ראש המועצה מתאר את השליטה של חיזבאללה בעצימות הלחימה בצפון: "המציאות היא שחיזבאללה מכתיב את המציאות במרחב הגבול. הצבא פועל ויוזם, אבל זה רק שורט את הקליפה. היוזמה בידי חיזבאללה, והוא זה ששולט על גובה הלהבות".

הנקודות הבעייתיות

לאורך גבול הצפון יש כמה נקודות חדירות במיוחד, שדרכן עלול חיזבאללה להוציא לפועל את תוכניתו לחדור לישראל. טל בארי, מנהל מרכז עלמא למחקר אתגרי הביטחון של ישראל בצפון, מסביר על הנקודות הבעייתיות מבחינת ישראל: "הטופוגרפיה של הגבול עובדת הרבה פעמים לטובתם. השאלה היא היכן הכי 'כדאי' להם לפלוש – אומנם צה"ל בנה מכשול שיכול לעכב מעט את הכניסה, אבל גם מכשול הוא עביר, ובסופו של דבר לא הוא מה שיעצור אותם. מה שחשוב מבחינת חיזבאללה זה להגיע למכשול בצורה כמה שיותר נסתרת, באמצעות תוואי השטח".

"יש כמה מקומות שאפשר לסמן אותם כנקודת בעייתיות יותר, שבהן הטופוגרפיה מאפשרת להגיע לגבול כמה שיותר מהר או בסתר: באזור הכפר רמיש, מול היישוב מתת, סלל חיזבאללה כבישים והרחיב דרכים שמגיעות לאזור הגבול, כך שיתאפשר לו להגיע מהר מאוד לאזור הגדר ולהיכנס פנימה בקלות יחסית. אזור הר דב הוא נקודת תורפה אחת גדולה, שם הטופוגרפיה נוראה לשני הצדדים", מוסיף בארי.

כביש חסום לתנועה סמוך לגבול עם לבנון (צילום: איל מרגולין, פלאש 90)
ציר חסום סמוך לגבול הצפון | צילום: איל מרגולין, פלאש 90

"אזור נוסף הוא אזור הכפר יארון, שמול היישוב הישראלי יראון – זה אזור מועד לפורענות, וגם בו אין מכשול", מוסיף בארי. "בנוסף, גם כל האזור שנמצא ממזרח לכפר מארון א-ראס, מול אביבים, ואזור הכפר ר'ג'ר, שהייתה אליו חדירה רצינית ב-2005, הוא חדיר. עוד נקודת תורפה היא באזור שבין זרעית לשתולה, למרות שיש שם מכשול. לחיזבאללה יש גם קומנדו ימי, וצריך להביא בחשבון גם חדירה מהים. בסופו של דבר חיזבאללה חזק בכל האזור של הגבול".

הלחימה באזור הגבול כבר גבתה מישראל מחיר. 13 חיילים ו-5 אזרחים נהרגו בגבול הצפון מאז 7 באוקטובר, וחיזבאללה קיבל אחריות לכ-700 תקיפות, ובהן יותר מ-250 שיגורים של טילי נ"ט ויותר מ-175 תקיפות של עמדות צה"ל.

בדוח שפרסם מרכז עלמא נכתב שחיזבאללה תכנן להוציא לפועל חדירה מסיבית לישראל באמצעות יחידת העילית שלו, כוח רדואן, להשתלט על בסיסים ויישובים ולכבוש את השטח, אך ש-7 באוקטובר פגע באלמנט ההפתעה. למרות זאת, במרכז מעריכים שארגון הטרור עלול לממש בכל רגע נתון חדירה לישראל – בכוחות מצומצמים יותר ולתא שטח קטן יותר מהתכנון המקורי.

לאחר 7 באוקטובר מנע צה"ל מחיזבאללה לפלוש לשטח ישראל לאחר שעיבה הכוחות בגבול הצפון, והיום סבור הצבא שיידע להתמודד עם ניסיון של ארגון הטרור לפרוץ את מרחב הגבול ולמנוע מהאויב הישגים משמעותיים. אתגר נוסף שעומד בפני צה"ל הוא שהצפון הוא זירה משנית, ועיקר המשאבים והכוחות מושקעים בעזה. עובדה זו מטילה מגבלות על צה"ל ומחייבת אותו להתמקד בקרב הגנה מאתגר וסיזיפי.

גם זלץ חושש משידור חוזר של מאורעות 7 באוקטובר בגבול הצפון. "אנחנו בצפון חוששים ונערכים לתסריט של 7 באוקטובר, עם אלפי מחבלים ביישובים, כבר הרבה שנים. אם עד לפני כמה חודשים זה היה תרחיש שרבים החשיבו כדמיוני – היום אנשים מבינים שזה תרחיש אמיתי ואפשרי".

_OBJ