במהלך דיון ביטחוני שאל הסנאטור אנגוס קינג מדוע לא מספקים 2 מערכות שברשות ארה"ב: "שלחנו לישראל 3 מיליארד דולר לפיתוח, הגנה אווירית זו בעיה עיקרית של אוקראינה". ראש פיקוד ההגנה מפני טילים השיב שאחת מהן מוכנה, אך לא התקבלה בקשה. אספקה תדרוש אישור מישראל, שעד כה סירבה לכך

אחת משתי סוללות כיפת ברזל שברשות ארצות הברית מוכנה לפריסה לאוקראינה, אם תתקבל בקשה כזו. כך אמר גנרל דניאל קרבלר, ראש פיקוד החלל וההגנה מפני טילים של צבא ארה"ב, במהלך דיון בוועדת משנה של הסנאט.

הדיון עסק בפעילות הגנת טילים ובמהלכו שאל הסנאטור אנגוס קינג, מדוע לא נעשה שימוש במערכת כיפת ברזל באוקראינה, בהתחשב בכך שארצות הברית סיפקה סיוע כספי לישראל לפתח אותה. "עזרנו לשלם על זה", אמר הסנאטור. "שלחנו לישראל משהו כמו 3 מיליארד דולר כדי לפתח אותה. האם זה לא יהיה משאב חשוב מאוד עבור האוקראינים, מכיוון שהבעיה העיקרית שלהם כרגע היא הגנה אווירית?".

גנרל קרבלר ענה לסנאטור שלארה"ב יש שתי סוללות כיפת ברזל, כאשר אחת זמינה כעת לפריסה: "סיימנו בה את תהליך ההכשרה והדרכה של הצוותים ואספקת ציוד חדש, כך שהיא זמינה אם נקבל בקשה". לדבריו, בארה"ב לא התקבלה בקשה כזו. עוזר שר ההגנה למדיניות החלל ג'ון פלמב, הוסיף שארה"ב כלל "לא מודעת בשלב זה למערכת כיפת ברזל שהוצעה לאוקראינה".

הבקשות, הסירוב והחלק של ישראל בסיפור

ארה"ב, יש לציין, סיפקה את הנתח העיקרי למימון המערכת וחלקים ממנה אף מיוצרים שם, אולם העברה של כיפת ברזל לאוקראינה דורשת אישור של ישראל. עד כה, הבקשות של אוקראינה מישראל לקבל מערכות כיפת ברזל נדחו, למורת רוחם של האוקראינים, שראו רק בשבוע שעבר את היעילות של המערכת ביירוט 95 אחוזים מהרקטות ששוגרו לשטח ישראל במהלך מבצע "מגן וחץ".

מערכת הגנה אווירית ישראלית נוספת שהופעלה במבצע מגן וחץ היא "קלע דוד" ויירטה לראשונה רקטות ששוגרו לעבר מרכז הארץ. גם אותה אוקראינה ביקשה לקבל, כאשר בהקשר הזה זכור נאום "דוד וגוליית" של זלנסקי נשיא אוקראינה, בה התייחס למערכת הישראלית וביקש לקבל אותה כדי להגן על ערי אוקראינה ממתקפות הטילים של צבא רוסיה, אך גם בהקשר הזה לא ידוע על כוונה ישראלית לספק אותה בשלב זה.

מערכות קלע דוד וכיפת ברזל פותחו על ידי "רפאל" והמכ"ם שלהן על ידי "אלתא" של התעשייה האווירית. ארה"ב העניקה סיוע כספי לפרויקט בהיקף של כמעט שלושה מיליארד דולר. מעבר לכך ארה"ב סייעה כלכלית בסכום נוסף להצטיידות בטילים המיירטים.

בינואר 2019 דווח שארה"ב תרכוש שתי סוללות של כיפת ברזל. הסוללה הראשונה נמסרה לאמריקאים בספטמבר 2020 וסוללה שנייה בינואר 2021. הן הוצבו לתקופה קצרה באי גואם ולאחר מכן הוחזרו לארה"ב. בשנים האחרונות בוצעו מספר ניסויים מוצלחים בארה"ב וביולי שנה שעברה המארינס ביקשו לשלב את רכש המערכת בתקציב שלהם לשנת 2023.

המערכת (צילום: רפאל)
מערכת קלע דוד | צילום: רפאל