חיילים ישנים בשטח, ארכיון
עשרות מטופלים בכל חודש. ארכיון | צילום:

תגובות זועמות נגד צה"ל בעקבות חשיפת חדשות 2 Online, לפיה בצבא גנזו תכנית להוספת שעת שינה לחיילים, שמסתפקים היום ב-6 שעות שינה בלבד, מה שעל פי מחקרים פוגע בתפקודם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

קצין הרפואה הראשי הקודם, תא"ל במילואים פרופ' נחמן אש, אמר כי חיילים מתלוננים על עייפות כל הזמן והעניין עולה בקבילות ובפניות לרופאים בנושא. "היה נכון לאשר את ההמלצה הזאת וזה היה מביא לתפקוד והישגים טובים יותר של החיילים", אמר אש לחדשות 2 Online, שעובד היום במכבי וגם מרצה באוניברסיטת אריאל.

לדבריו, שעות שינה חשובות מאוד לתפקוד החיילים. "ההמלצה שלנו הייתה מבוססת על הרבה מחקרים וחוות דעת", אמר. "זה חשוב במיוחד לגבי חיילים שנדרשים לפעילות מאוד אינטנסיבית ותחת לחצים. אם אתה לא ישן בלילה אז זה פוגע בתפקוד שלך".

מעבדת שינה (צילום: AP)
מעבדת שינה | צילום: AP

"אנחנו פשוט מתים מעייפות"

לוחם חי"ר זעם על ההחלטה ואמר כי לא ייתכן שיצפו מהם לתפקד ב-100% כל הזמן כשהם עייפים. "רוב הפעמים שתראו חיילים באוטובוס או ברכבת הם ישנים ולא סתם - אנחנו פשוט מתים מעייפות, נרדמים על ההגנה, העיניים נעצמות בפעילות", הוא הדגיש. "אני מצפה מהצבא שיחשוב שוב. זה נושא שמפריע ולא פעם העלינו אותו בפני המפקדים, שגם הם מבינים שזה חשוב. זה לא עניין של פינוק".

חייל נוסף אמר כי ברוב הפעמים 6 שעות השינה כלל לא מתקיימות. "אתה לא שם את הראש על הכרית וישר נרדם, זה לוקח זמן - לרוב זה יוצא 5 שעות והעיניים שלי נעצמות", הסביר. "מחכים שיקרה אסון? שחייל יירדם וייכנס מחבל? שמישהו יתעורר כבר - תרתי משמע".

חיילים בכניסה הקרקעית לעזה (צילום: דובר צה"ל)
חיילים בכניסה הקרקעית לעזה | צילום: דובר צה"ל

עשרות בכל חודש מטופלים במעבדות שינה

מדי חודש מגיעים עשרות חיילים למכון לרפואת שינה ועייפות בבית החולים שיבא תל השומר בעקבות תלונות על עייפות. "זה פשוט מהווה פגיעה בריאותית", מסבירה ד"ר דליה שכטר-עמיר, מנהלת המכון. "צריך לשקול את זה שוב - רוב האנשים הבוגרים צריכים 8-7 שעות שינה ומהניסיון שלי עם חיילים גם שש השעות שניתנות להם לא מקוימות".

ח"כ מירי רגב (הליכוד), חברת ועדת החוץ והביטחון ציינה כי בעקבות הפרסום תבקש שהדוח יוצג בוועדה. "חיילים הם לא עבדים, חיילים ערניים הם חיילים טובים יותר מבצעית וגם מבחינה בטיחותית ולכן צריך להעלות את הסוגיה על סדר היום ואני חושבת שלא נכון לגנוז עבודה כזאת", אמרה. "חיילים צריכים להישמע להוראות מפקדים אך יש להתייחס אליהם בכבוד".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "בחינת נושא שעות השינה בצה"ל נערכה במסגרת עבודת מטה בין זרועית אשר כללה את המלצותיהם של כלל הגופים המקצועיים הרלוונטיים ובסופה הוחלט לאשר את הפקודה המטכ"לית הקיימת".

לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv