זה סיפור שהחל בדרמה גדולה אבל אחרי לא מעט קשיים, הגיע סוף טוב במיוחד. א', בן לאם פינית ואב יהודי החליט לאחרונה לעזוב את החיים הנוחים כסטודנט בפינלנד, לעלות לישראל מתוך ציונות ולהתגייס לצה"ל בגיל 28.

כשהתייצב בלשכת הגיוס הוא נעצר במקום. הסיבה: מבחינת שלטונות הצבא א' נחשב לעריק במשך כעשר שנים. א' ניסה להסביר שנאלץ לעזוב עם אמו את ישראל בעת שהחל בתהליכי גיוס וסיפר: "לאורך כל השנים חונכו כלא יהודים, אמרו לנו שהעתיד שלנו הוא לא בארץ ועלינו לעזוב".

למרות זאת, בצה"ל הוחלט להגיש כנגדו כתב אישום בגין עריקות ולעצור אותו עד לתום ההליכים. לאחר שנעצר נכנסה לתמונה הסנגורית הצבאית, סרן הילה קנטרוביץ' בה פגש א'. הוא סיפר לה את סיפור חייו ועל רצונו לתרום למדינה.

התברר כי בעשר השנים בהן חי בפינלנד הוא נחשף למקרי אנטישמיות. "האירועים האנטישמיים שחוויתי על בשרי גרמו לי לחשוב על הזהות שלי. חשבתי על שאלת הזהות שלי כיהודי, שאני גאה בזה ורוצה להיות יהודי ואזרח ישראלי, במטרה לתרום למדינת ישראל", סיפר א'.

הסנגורית ששמעה ממנו את הסיפור, החליטה שעל אף העובדה שהוגש נגדו כתב אישום בגין השתמטות היא תלחם למענו שלא יישב בכלא וישרת בצבא. סרן קנטרוביץ' התאימה ל-א' מנטור מעמותת 'מניפה' המטפלת בין השאר בבני נוער בסיכון ומסייעת להם לרכוש כלים כדי להשתלב במסגרות שונות.

במקביל, היא פנתה לכל גורם צבאי אפשרי כדי לאתר עבור א' תפקיד בצבא. המאמצים נשאו פרי וגורמים בחיל הרפואה הסכימו לקלוט אותו כשהתביעה שוכנעה לשחרר את א' מהמעצר כדי לאפשר לו לעבור טירונות ולהשתבץ באחת ממרפאות בסיסי צה"ל.

אין תמונה
חייל מתפלל, אילוסטרציה. למצולם אין קשר לנאמר בכתבה

במקביל א' החל לעבור גם הליך גיור, כשמפקדו ביחידה מסייע לו אישית, מארח אותו בארוחות שישי ומלווה אותו בעלייה לקבר אביו. "הוא ממש אימץ אותי כמו בן שלו וזה מרגש", סיפר א', "הלוואי ולכל החיילים היה מפקד כזה. הוא גורם לי לרצות שלא לאכזב אותו ולא להרים ידיים".

א' סיים בימים אלו את הליך הגיור, קיבל תעודת זהות ונחשב לחייל מצטיין ביחידתו. כעת עם הפנים קדימה, הוא מחפש להכיר בת זוג כדי להקים יחד בית בישראל.

סרן הילה קנטרוביץ' שייצגה את החייל מטעם הסנגוריה הצבאית, מסרה: "החייל בחר לעלות לארץ, להתגייס בגיל מאוחר ולשרת לצד חיילים צעירים, מתוך הבנה שהשירות הצבאי הוא חלק בלתי נפרד מחייו כאזרח בישראל. אנחנו שמחים על שצה"ל אפשר לו להתגייס ולבצע שירות משמעותי שגורם לו להרגיש שייך ושווה. הדבר התאפשר משהצלחנו לשכנע את התביעה כי ההליך הפלילי אינו רלוונטי במקרה זה וכל הצדדים ייצאו נשכרים משילובו בצבא ובחברה".

אל"מ רן כהן, הסנגור הצבאי הראשי, הוסיף: "חיילים רבים נקלעים למצוקה קשה במהלך שירותם בשל היעדר תמיכה, גם מבית, שמובילה להחלטות שגויות. הסנגוריה הצבאית מפעילה מערך של "אחים בוגרים" ופועלת להצמיד לחיילים שבטיפולה מנטורים מלווים. המקרה המרגש הזה מלמד על האופן שבו אוזן קשבת ודמות תומכת הצליחו לסייע משמעותית לחייל, גם בהליך המשפטי וגם בחיים האישיים".