עישון, חייל מעשן סיגריה (צילום: דובר צה''ל)
פחות קצינים מעשנים בצה"ל | צילום: דובר צה''ל

גמילה בחאקי? בצה"ל של שנות התשעים לא הייתה כלל מודעות לנזקי העישון. לוחמים עישנו בשדה הקרב, במשרדי הבכירים המאפרות המלאות בטבק היו דבר שבשגרה, ולא הייתה הסברה בנושא. החל משנות ה-2000 החלו בצה"ל להירתם למאבק. הנתונים כיום מצביעים על ירידה דרסטית באנשי הקבע שמעשנים.  

מבדיקות וסקרים שערך חיל הרפואה של צה"ל, עולה כי בשנים 1991-1995, 36% ממשרתי הקבע הגברים, ו-29.4% ממשרתות הקבע עישנו. בשנים האחרונות, חלה ירידה משמעותית באנשי הקבע שמעשנים. מספר הגברים שמעשנים המשרתים בצה"ל עומד על 25.5%, ירידה של 41% לעומת שנות התשעים. בקרב הנשים חלה ירידה דרסטית אף יותר כשאחוז המעשנות בשנים האחרונות עומד על 16.6%, ירידה של 75% לעומת שנות התשעים.

ראש מדור קידום בריאות הצבא, רב-סרן שביט אלול מסבירה כי הירידה באה בעקבות סדנאות עישון שנפתחו ומודעות גוברת בנושא. "יש לנו ביקוש רב לסדנאות לגמילה מעישון. רק החודש נפתחו שתי סדנאות וזה רק מתגבר. בשנת 2010 הצלחנו לגמול מסיגריות למעלה מ-150 משרתים בכלל צה"ל".

רב-סרן אלול מספרת כי בקרוב עתידות להיפתח סדנאות גמילה מובנות גם בקורסי הפיקוד הבכירים לקצינים בדרגות סגן-אלוף, אלוף-משנה ותת אלוף. "אנו משקיעים המון בפעילות הזאת כי העישון מזיק לבריאות והוא הרגל רע בחברה".

עם זאת, דווקא בקרב החיילים הסדירים יש עלייה קלה בעישון על מדים. מהנתונים עולה כי 4.5% מהבנות המתגייסות החלו לעשן בשירות הצבאי ואילו 7% מהבנים המתגייסים החלו לעשן לאחר גיוסם. "מדובר בעלייה קלה מאוד יחסית לחברה הישראלית ולשכבת הגיל הזו", הדגישה אלול. "מצבנו הוא הרבה יותר טוב לעומת שנים קודמות, בצה"ל יש פחות מעשנים באופן יחסי לעומת היחס בציבור הישראלי". 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק