יוצאים הביתה ביום שישי מוקדם מאוד בבוקר, לא מספיקים לאכול ארוחת בוקר בבסיס, לא מקבלים ארוחה בדרך ונאלצים לשלם על כך מכספם, וזה עוד במקרה שיש בכלל עצירה במהלך הנסיעה. אלו הטענות שהגיעו לידי מערכת mako פז"ם, מחיילים בכמה בסיסים מרוחקים של יחידות לוחמות, בצפון הארץ, בדרום הארץ ובבקעת הירדן.

גורמים בצבא אמרו בתגובה לפנייתנו בנושא, כי כל חייל יכול להגיע למטבח בבסיס ולקחת לעצמו אוכל, אך יש לזכור שמרבית החיילים צריכים לעבור תדריך יציאה לפני הנסיעה, שיוצאת כאמור מוקדם מאוד בבוקר, ולא ברור אם יש אפשרות אמיתית להספיק ולהגיע לפני הנסיעה למטבח, בשעה שהוא פתוח, ולקחת אוכל.

חייל המשרת בבסיס האימון החטיבתי (בא"ח) גולני, מרחק של כ-5 נסיעות מביתו שבדרום הרחוק, סיפר: "הארוחה האחרונה שאני אוכל היא בחמישי בערב, כשאני יוצא בשישי בבוקר הביתה. לוחמים שנמצאים ברמת פעילות גבוהה סוחבים ציוד של חודש הביתה, כשהארוחה האחרונה שלהם הייתה בהפרש של שעות רבות. יש תחושה של חוסר אכפתיות והתנהלות לא נכונה".

חייל אחר שהשתחרר לאחרונה מחטיבת גולני, תיאר חוויה דומה והעלה גם את הצד הכספי שבעניין. "שירתי בבסיס על גבול לבנון ואני גר ביישוב בדרום הארץ", סיפר וטען כי הנסיעות הביתה ארכו קרוב ל-8 שעות. "לא הייתה לי ברירה. אוכל היה הוצאה קבועה בכל נסיעה מהבסיס הביתה. לפעמים בחזרה לבסיס גם לקנות אוכל לא התאפשר לי - כי הייתי צריך לתזמן נסיעה של שמונה שעות מבלי לאחר".

אילוסטרציה (צילום: דובר צה''ל)
"אוכלים פעם אחרונה בחמישי בערב". אילוסטרציה | צילום: דובר צה''ל

בבסיס שיזפון שבדרום, הנמצא במרחק של פחות משעה נסיעה מהעיר אילת, עוברים כל משרתי חיל השריון. במקרים רבים, ההסעות הביתה יוצאות מוקדם במיוחד - לפני ארוחת הבוקר.

"הייתי יוצא משיזפון בשעה 4:00 בבוקר - עוד לפני שארוחת הבוקר מוגשת", מספר א', חייל בבסיס המתגורר במרכז הארץ, "בכל נסיעה הייתי מוציא כסף רב על אוכל בתחנה המרכזית בבאר שבע, כי לא הייתה ברירה אחרת, אחרי שאת הארוחה האחרונה קיבלתי רק בערב שלפני היציאה". בעניין הזה, יש לומר, עדכן גורם צבאי כי מחולקים כריכים לחיילים בהסעות מבסיס שיזפון.

"הכסף לא הספיק, ויתרתי על אוכל"

טענות דומות של חיילים שמענו גם מבסיס נילי של ההגנה האווירית בדרום הארץ וממשרתי צה"ל, המוצבים בגזרת חטמ"ר הבקעה - בסיסים מרוחקים בהם חיילים מכל קצוות הארץ. "זה יכול לקרות אחרי פעילות לילית", הוסיפה אמא מודאגת לחייל, שחוותה בעיה דומה עם בנה וחבריו. "בלי צידה לדרך הם יוצאים לנסיעה הביתה, שעבור חלקם יכולה להימשך גם 4-5 שעות, באוטובוסים ושאטלים למיניהם, מבלי שיש אפילו עצירה בדרך לקנות משהו לאכול".

חיילי צהל, אילוסטרציה (צילום: Stavchansky Yakov, shutterstock)
"סוחבים הביתה ציוד של חודש". אילוסטרציה | צילום: Stavchansky Yakov, shutterstock

בצה"ל הוציאו לאחרונה לפועל תוכנית בשם "נסיעה טובה", המאפשרת לחיילי המערך הלוחם ובסיסי ההכשרות הסעות הלוך וחזור היוצאות מ-14 חניונים ברחבי הארץ - בהם מחולקים אוכל ושתייה לחיילים - אך על פי מה שנמסר מהצבא רק בימי ראשון, בהם חוזרים לבסיס.

עוד נודע ל-mako כי במספר תפקידים הדורשים נסיעות רבות, מקבלים המשרתים תוספת למשכורת כדי לקנות לעצמם אוכל בנסיעות, אך לטענתם, הסכום זעום ולא פותר את הבעיה. "קיבלתי כסף שאמור לספק לי מוצרי מזון בסיסיים. בפועל, נאלצתי לאכול בסכום כפול או משולש ממה שהוקצב ופעמים רבות ויתרתי על ארוחות", טענה קצינה שזכאית לכך מתוקף תפקידה.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה:
"צה״ל אמון על אספקת מזון לכלל משרתיו בכל שעות היום, ושם בראש סדר העדיפויות שלו את הדאגה לתזונתם. כל חייל יכול להגיע אל המטבח בבסיס בו הוא משרת ולקבל מענה ראוי לנסיעה, או לחילופין כריכים המוזמנים מראש בשעות שהמטבח טרם נפתח. כמו כן, נציין כי דמי הקיום הניתנים לחיילים מיועדים גם לצורך זה. ככל שיינתנו פרטים של אירועים פרטניים, נוכל לטפל ולספק מענה בהתאם".