כשנה אחרי שצבא ארה"ב השלים את הנסיגה שלו מאפגניסטן ובכך סיים מלחמה ארוכת שנים, צבא צרפת מדווח כי אחרון החיילים הצרפתים עזב את מאלי, תשע שנים אחרי שנשלחו לשם במסגרת המלחמה העולמית בטרור.

הנסיגה הצרפתית הושלמה חצי שנה אחרי ההכרזה של הנשיא עמנואל מקרון, כי בכוונתו להשיג את החיילים הצרפתים מהמדינה המערב-אפריקאית, בעקבות המתיחות שנוצרה עם השלטון שם. בינתיים, מי שמגבירים את הנוכחות שלהם שם הם הסינים והרוסים.

על פי פרסומי צבא צרפת, היחידה האחרונה עזבה את מאלי ביום שני השבוע. ובכך הושלמה הנסיגה הצרפתית שסיימה תשע שנות מלחמה. ההכרזה של מקרון על הנסיגה הגיעה בעקבות מתיחות מתגברת עם הממשל במאלי, חונטה צבאית שהשתלטה על המדינה ב-2020 ובין השאר, אפשרה את כניסתם של הרוסים לשם, כולל הקמת בסיס ופעילות של כוח וגנר, חברת שכירי החרב בשירות הקרמלין.

לצרפתים היו כ-4,500 חיילים באזור "סהל" מהם כ-2,400 במאלי עצמה ואיתם משוריינים, מסוקים ומטוסים. הצרפתים הדגישו כי הם אינם נוטשים את האזור והלחימה כולה, וש"כוח ברקאנה אורגן מחדש מחוץ למדינה", כפי שציינו בהודעת הצבא הצרפתי. "ברקאנה" זה השם הצרפתי למלחמה נגד הג'יהאדיסטים באזור, בעיקר מארגוני אל-קאעידה, דאעש ובוקו חראם.

הכוח במשימה שמשתנה (צילום: BERTRAND GUAY/AFP/GettyImages)
"כוח ברקאנה" של הצבא הצרפתי באפריקה | צילום: BERTRAND GUAY/AFP/GettyImages

מחיר המלחמה באפריקה

הכוח הצרפתי הגיע למאלי בינואר 2013, בהחלטת הנשיא דאז פרנסואה הלנד, ששלח את צבאו להילחם נגד הקיצונים האיסלאמיסטים שהשתלטו על האזור. באופן פחות רשמי, צרפת ואיתה עוד מספר מדינות אירופאיות, ששלחו לשם כוחות צבא כחלק מהמבצע, רצו לייצב את האזור, בכדי להקטין את גלי הפליטים ליבשת.

אבל המלחמה הזו הייתה יקרה לצרפתים, 2 מיליארד יורו בשנה, 52 חיילים הרוגים (ועוד 7 גרמנים והולנדים) ולהם יש להוסיף עוד אלפי מקומיים, אזרחים וחיילים. ההצלחות מנגד היו דלות, שטחים רבים נמצאים תחת שליטת הקיצוניים וארגוני הטרור, שממשיכים לטבוח ולבצע פיגועים קשים. השיא היה כאמור, כאשר המשטר במאלי אישר לאלף חיילים רוסים שכירים מכוח וגנר לפעול שם.

כעת, בכוונת הצרפתים לייצב את הכוחות שלהם במדינות השכנות, ההערכה היא שהם יחזקו את הכוחות שלהם בניז'ר, שם פועלים גם האמריקאים, ובצ'אד. זה קורה בשיתוף פעולה עם מדינות נוספות במערב אפריקה, אולם לא ברור מה סדר הכוחות שצרפת מתכוונת להשאיר שם.

פיקוד אפריקה בצבא האמריקאי (צילום: US Army Africa)
הצרפתים שישארו ביבשת יחברו אליהם. צבא ארה"ב באפריקה | צילום: US Army Africa