מעבר חיל הים מהגדרתו כחיל לזרוע

זרוע הים צועדת לעבר עתיד מבצעי וטכנולוגי, הכולל שילוב בין מערכים שונים. זכינו להצצה לכך במבצע האחרון ברצועת עזה, בו תקפו ספינות הטילים, פלגות הבט"ש והקומנדו הימי מאות יעדים של חמאס, בשיתוף עם כוחות היבשה וחיל האוויר. כמו כן ביצעה הזרוע בשנה האחרונה מאות פעילויות מבצעיות וחשאיות בזירות קרובות ורחוקות, מעל ומתחת לפני המים. זרוע הים תמשיך להגדיל ולמתוח את התחום המבצעי, תוך שילוב אמצעי לחימה חדשים ובראשם קליטת הצוללות- "תנין", "רהב". 

צוללת תנין (צילום: דובר צה"ל)
כבר כאן. צוללת "תנין" | צילום: דובר צה"ל

תפקיד חדש לבנות בחיל הים - מנועניות לו"ז: 

בזרוע הים נפתח בקיץ האחרון תפקיד חדש לבנות בשייטת 13- "מנוענית לוחמה זעירה". עתה נפתחה לבנות האפשרות לקחת חלק במערך המבצעי של שייטת 13 ולהכריע את היכולות המבצעיות שלה. ההכשרה שהבנות עוברות בבה"ד חיל הים, מקנה להן יכולת מקצועית לתפעול ולאחזקה של מגוון כלי השייט המסווגים והחשאיים ביותר של שייטת 13. המנועניות אחראיות לוודא שלוחמי השייטת יכולים לבצע את משימותיהם כהלכה, תוך השגחה שהכלים כשירים ותקינים לחלוטין. הכשרת טכנאית לו"ז (לוחמה זעירה) מורכבת ממגמות של חשמל, מכונה, וכדומה. מנועניות הלוחמה הזעירה הן שותפות מלאות בעשייה המבצעית של שייטת 13, שפעילותה היא מבין המסווגות ביותר.

מעבר חטיבה 7 לטנק מרכבה 4:

חטיבה 7, חטיבת השריון הסדירה הראשונה בצה״ל, החלה השנה בתהליך הסבתה מטנקי מרכבה סימן 2, לטנקי מרכבה סימן 4 , עליהם מותקנת מערכת ההגנה ״מעיל רוח״. ההסבה מצטרפת לשינויים נוספים שנערכו בחיל השריון, שמסייעים לחיל להישאר רלוונטי ומשמעותי גם בשדה הקרב המודרני. חטיבה 7 מתהדרת בהיסטוריה ובמורשת רבת השנים שלה כחטיבה שלחמה בכל מלחמות ישראל, החל ממלחמת העצמאות וכלה במבצע  צוק איתן. גדוד 75 סיים לאחרונה את תהליך ההסבה שלו, וכעת הוא נמצא בתעסוקה מבצעית יחד עם הטנקים החדשים. 

מרכבה 4 (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
חלק מהנוף של משדה הקרב המודרני. מרכבה 4 | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

בניית לש"ביה בבא"ח נחל:

בסבך, בשטחים בנויים ואפילו מתחת לקרקע: האתגרים הביטחוניים מחייבים את לוחמי צה"ל להתמודד עם לחימה בשטחים סגורים. בהתאם לכך, מובילה חטיבת הנח"ל תכנית הכשרות שמתבססת על לימוד במתקנים חדשים, החל ממטווחים מותאמים לתנאי השטחים הבנויים, דרך מתחם המדמה לחימה תת קרקעית ועד לקסבה שלמה, שנוספה לאחר מבצע ״צוק איתן״ ומדמה פיר מנהרת טרור. תוכנית זו תוביל את הלוחמים לאימונים חוצי גבולות ותכשיר אותם לכל אירוע שיעמוד בפתח. 

לשביה באח נחל (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
לוחמי הנח"ל מתכוננים לכל תרחיש | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

בה"ד 1 משתתף בלחימה לראשונה מאז מלחמת יום הכיפורים

השנה, בה"ד 1 השתתף בפעם הראשונה בלחימה כחטיבה מתמרנת, מאז מלחמת יום הכיפורים. 
במבצע "צוק איתן", פעלה חטיבת המילואים של בה"ד 1 לצד השתתפות גדוד ההכשרה החילית, "גפן". במהלך הלחימה, באירוע חדירת המחבלים בניר-עם, נהרג מג"ד "גפן", סא"ל דולב קידר ז"ל והצוער סמ"ר יובל היימן ז"ל. 

צוערי בהד 1 (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
לראשונה ממלחמת יום כיפור, הצוערים פועלים כחטיבה מתמרנת | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

הסמג"דית הראשונה בחיל התותחנים

השנה מונתה בחיל התותחנים סמג״דית לוחמת ראשונה. סרן אפרת קייקוב, סגנית מפקד גדוד האיכון והמטאורולוגיה, באגד ארטילרי 282. הגדוד שלקח גם הוא חלק פעיל במבצע ״צוק איתן״, אחראי על איכון ירי תמ״ס (תלול מסלול) וירי קצר טווח, ומגן על הכוח המתמרן בשטח. מעבר לכך, יחידת המטאורולוגיה אחראית גם על איסוף הנתונים שמאפשרים ללוחמים לבצע את הירי המדויק ביותר. מדובר בהליך מעורר השראה בקרב לוחמות צעירות בחיל. 

הסמגדית הראשונה בחיל תותחנים (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
פורצת דרך. סמג"ד סרן אפרת קייקוב | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

הקדמת אוגדה 210

על רקע שינוי האיומים והמציאות החדשה שמתהווה בשנים האחרונות בגבול סוריה, הוחלט על הקמתה של אוגדה מרחבית חדשה. האוגדה החדשה הינה חלק מתפיסה מטכ"לית ומשינוי ארגוני צה"לי, אשר נועד למקד את עבודת הביטחון השוטף בגזרה, לעצב את המציאות המבצעית בה ולהוות מוקד מידע לחזית סוריה, שמתחדשת ומשתנה לצד האיומים חדשים שהתווספו אליה. 

הנוף מאוגדה 210 (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
הנוף מהאוגדה הצעירה | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

בלון איסוף מתקדם נפרש בשמי איו"ש

במהלך שנת 2014, הוכנס לשימוש בגזרת בנימין "בלון איסוף טקטי"- בלון איסוף קטן יחסית, שמסוגל להתנייד ממקום למקום לפי צורך, לעקוב אחר עצמים נעים ולתת מענה לאתגרים בגזרת יהודה ושומרון: זריקות אבנים ובקבוקי תבערה על הנוסעים בצירים, הפרות סדר ופריצות ליישובים. הבלון, שנכנס לשימוש עוד במהלך מבצע "שובו אחים" וזכה להצלחה רבה, נחשב היום מבצעי לחלוטין. בהתאם לכך, צוותים של לוחמי איסוף קרבי הוכשרו במיוחד לביצוע משימות באמצעותו. הבלון מוכיח את עצמו כאמצעי יעיל לזיהוי איומים, ומאפשר להכווין את הכוחות למקום אירוע בזמן אמת. 

בלון תפציות ראשון באיוש (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
הבלון הקטן שיודע הכל | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

הקמת גדוד חדש – גדוד אריות הירדן

בנובמבר האחרון, התגייסו כ- 70 חיילים וחיילות לגדוד ״אריות הירדן״ - הגדוד המעורב השני לאחר קרקל. גדוד זה נועד להיות גדוד אורגני של חטיבה מרחבית הבקעה, לשמור על גזרת הבקעה מצפונה ועד דרומה. הלוחמים והלוחמות עוברים בימים אלו הכשרה קרבית של כשבעה חודשים, בסופה יעמדו גאים ונרגשים, כחלק מגדוד החי"ר המעורב השני בצה"ל, שנותן הזדמנות שווה לבנים ובנות. 

אריות הירדן (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
מגדילים את אופציות הלוחמה לבנות | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

הקמת חמ"ל תצפיות מר"ס במצפה עדי

גם בשנה האחרונה דאגו הבקא״סיות (בקרות איסוף יבשתי) בגדוד שחף, ששום נקודה לא תיוותר חשוכה. הן עקבו בדייקנות אחר המתרחש בצד השני באמצעות מר״ס (מערכת רבת סנסורים) חדשנית, שנכנסה לגזרה הצפונית. המערכת משלימה את מערך ההגנה על הגבולות באמצעות טכנולוגיה מתקדמת ביותר, שמאפשרת איסוף יבשתי ותצפית טובה וממוקדת יותר. 

חמל תצפיות  (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
זום ופוקוס. משפרים את התצפיות בגבול | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

מערכת "מעיל רוח" בשימוש מבצעי לראשונה בצוק איתן

״צוק איתן״ הינו המבצע הצבאי הראשון בו נעשה שימוש מבצעי במערכת ״מעיל רוח״, ע״י חטיבה 401. בזכות המערכת שמסוגלת ליירט טילי נ"ט ולהגדיל את מרחב התמרון, הטנקים של 401 הצליחו להגיע עמוק יותר מכל טנק אחר. המערכת מסוגלת לזהות שיגור של טיל נ״ט, להתריע על כך לכוחות וליירט אותו טרם הפגיעה. כל זה תוך כשנקודת השיגור המדויקת של הטיל מועברת למערכות הטנק, כך שזו יוכל להשיב באש על החוליה היורה, תוך שניות ספורות. הטכנולוגיה של מערכת ״מעיל רוח״ בחטיבה 401 שינתה את כללי המשחק והצילה את חייהם של עשרות לוחמים. 

מערכת מעיל רוח בפעולה (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
מערכת מעיל רוח בפעולה | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

>> חיילי צה"ל בעדשת המצלמה: התמונות היפות ביותר