ההדפס על החולצה
ההדפס על החולצה | צילום:

חייל צה"ל שהורחק ממסלול בני ישיבות לאחר שלקח חלק בהכנת חולצת מסלול עם כיתוב לא הולם - יוכל לחזור לתפקיד לוחם. שופטי בג"ץ הביאו להסכמות בין הצדדים, לאחר שהחייל עתר בנושא.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לפני כחודשיים פורסם בחדשות 2 Online כי החייל עתר לבית המשפט העליון, כחלק ממאבקו להחזירו למסלול בני ישיבות לאחר שהודח ממנו. על החולצה היה כתוב: "תדע כל אם ערבייה כי גורל בניה נתון בידינו!" ו"שכם - אנחנו בדרך!".

אחר דיון בעתירה, מתחו שופטי בג"ץ ביקורת נגד צה"ל והתנהלותם של המפקדים בנושא. העתירה הוגשה לאחר שעל הלוחם, ששובץ בתום הכשרתו בגדוד 931 בחטיבת הנח"ל, הוטלה משימת ציור חולצת סוף המסלול, כנהוג בהכשרות ובמסלולים רבים בצה"ל. לטענתו, בטרם נשלחה החולצה להדפסה מפקד המחלקה נתן את אישורו לעיצוב שנבחר על ידי חיילי המחלקה.

לאחר שחבריו לצוות לבשו את החולצה, וסגן מפקד הפלוגה הציג אותה למפקד הפלוגה, הוחלט על ביצוע תחקור ראשוני שבסופו הורה מפקד הפלוגה שלא לאפשר ללוחמים ללבוש אותה. מפקד החטיבה הנחה לקחת מכל הלוחמים את החולצות, וקבע כי החייל התנהג בצורה לא ערכית שנוגדת את מאפייני החיילים במסלול בני הישיבות.

בשלב זה הוחלט בצה"ל להרחיק את הלוחם מהמסלול, למרות שחיילי המחלקה לקחו אחריות קולקטיבית על החולצה ואיגוד ישיבות ההסדר המליץ דווקא להשאירו. החייל ערער על ההחלטה בפני מפקד מיטב (בסיס קליטה ומיון) וראש אכ"א שדחו את ערעורו.

"הכשל הערכי - בהתנהלות המפקדים"

במהלך הדיון הבהירו שופטי בג"ץ בהרכב, אסתר חיות, עוזי פוגלמן ודפנה ברק-ארז, שהכשל הערכי המרכזי והחמור נעוץ דווקא במעשיהם של מפקדיו של החייל, ולא של החייל עצמו. השופטים העירו כי אין זה סביר שדווקא החייל הוא זה שקיבל את העונש החמור ביותר בפרשה. לגישתם - היה צורך בענישה מחמירה בהרבה כלפי המפקדים שאישרו את ההדפס על החולצה.

אין תמונה
עו"ד שלמה רכבי

בנוסף, השופטים הביעו תמיהה על כך שדווקא העונשים הקלים שהוטלו על המפקדים - בוטלו, בעוד שהחייל העותר הודח מתפקידי לחימה עד היום. השופטים יזמו "שיג ושיח" בין הצדדים, שבסופו הוסכם כפי שהוזכר בפסק הדין, שלחייל יתאפשר לחזור לתפקידי לחימה להמשך שירותו וכי לאחר סיום השירות - יבצע את שירות המילואים יחד עם חבריו למסלול ההסדר.

עו"ד שלמה רכבי ממשרד עורכי דין ציפורי רכבי ושות', שייצג את החייל בירך על החלטת בג"ץ. "על אף שסברנו כי החלטת מפקד מיטב בדבר הדחת החייל ממסלול ההסדר לוקה גם בחוסר סבירות וגם באפליה ולפיכך דינה להתבטל, הרי שהפשרה אליה הובילו שופטי בג"ץ מאזנת באופן סביר בין הטעות שביצע החייל לבין הרצון שלו לבצע שירות צבאי משמעותי ובמקביל - לא להתנתק מחבריו למסלול. התחייבות צה"ל בשני מישורים אלו - סיפקה את מרשנו ולפיכך - התייתר הצורך בהכרעה בטענותינו המשפטיות".

לפניות לכתב: MatanH@Ch2news.tv

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של מתן חצרוני