פרסום ראשון: השרים בני גנץ וגדי איזנקוט הציעו במהלך הדיונים הסגורים שהתקיימו בימים האחרונים לבחון מהלך של הגבלת הכנסת הסחורה ההומניטרית לרצועת עזה, כל עוד חמאס הוא זה שמשתלט עליה - כך דיווחנו אמש (רביעי) ב"מהדורה המרכזית".

תושבי עזה מתנפלים על משאיות סיוע הומניטרי (צילום: AP)
תושבי עזה מתנפלים על משאיות הסיוע ההומניטרי | צילום: AP

השניים אמרו בדיונים כי "אפשר לבחון צמצום של האספקה - כחלק מהלחץ לבנות מנגנון אחר ברצועה וגם כחלק מהמהלכים להשבת החטופים". לפי הנתונים שנמסרו באותם דיונים, חמאס משתלט על למעלה ממחצית המשאיות שמובילות סיוע הומניטרי לרצועה. על פי ראש השב"כ רונן בר, מדובר בלפחות 60% של סחורה שנגנבת בידי מחבלי חמאס.

שני השרים, חברים בקבינט המצומצם, הציעו את המהלך כחלק מניסיון למנוע מחמאס להישאר הכתובת עבור תושבי עזה ואולי אפילו לעצב באמצעות המהלך את סוגיית "היום שאחרי" ברצועה. הדיון בנושא לא מוצה עד כה, אבל הוא נמצא על שולחן מקבלי ההחלטות.

הצהרת ראש השב"כ רונן בר (צילום: לע"מ)
חמאס משתלט על 60% מהמשאיות. ראש השב"כ רונן בר | צילום: לע"מ

בדיונים שהתקיימו במצרים בין ראש השב"כ וראש אמ"ן למקביליהם, עלו גם דרכים למנוע מחמאס את ההשתלטות על משאיות הסיוע. במקביל, בצה"ל ובמערכת הביטחון עובדים על תוכנית מהירה, לפיה גורמים בין-לאומיים יקבלו את הסיוע ברצועה. ייתכן שהאו"ם ייקח חלק באיסוף ובחלוקה, ואולי לוחמי צה"ל יחלקו את הסיוע באזורים הומניטריים שיוגדרו מראש - אפילו בצפון הרצועה.

המכשול העיקרי בניסיון להוציא לפועל את התוכנית היא התנגדותו הצפויה של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן. למרות זאת, גורמים מדיניים מסרו כי אם המהלך יתקיים לתקופה קצובה, האגף המתון בקבינט המלחמה יתמוך בו, והצעד יוביל גם להסדרה של "היום שאחרי" ברצועה - אפשר יהיה להוציא אותו לפועל.