על פי הערכות מערכת הביטחון, 60% מהסיוע ההומניטרי שנכנס מידי יום לעזה נופל לידי חמאס. ארגון הטרור הספיק להניב לעצמו רווח של למעלה מ-130 מיליון כתוצאה מהמסחר בציוד הזה. רה"מ נתניהו כבר הודיע שהנחה לטפל בנושא, ואמש (רביעי) דיווחנו ב"מהדורה המרכזית" על הניסיון לייצר "ציר עוקף חמאס" ולגדוע ממנו את היכולת הזו, שמטרידה מאוד את כולם.

בימים האחרונים ביקר בישראל צוות מטעם צבא ארצות הברית, במטרה ליצר מנגנון שיכניס את הסיוע ישירות לצפון הרצועה. על פי אותו מנגנון, הסיוע אמור להיבדק בקפריסין ולהישלח באוניות לעזה ושם יחולק לאזרחים באמצעות מתחם שיוקם בשטח, תחת פיקוח אחר. טרם ידוע אם האמריקנים עצמם ישמשו כמפקחים.

כל האפשריות נמצאות עכשיו על השולחן. צה"ל פושט על אזורים בצפון הרצועה בהם ארגון הטרור מנסה לחזור ולמשול, ומצליח לפגוע באנשי ארגון הטרור. רק בחמשת הימים האחרונים חוסלו 200 מחבלים. ותדירות הפעולות האלה רק תלך ותגבר מתוך הבנה שאחרת לא נוכל לבצע שרשור של כמה תהליכים מאוד חשובים – ולא יהיה למי להעביר את המקל בצפון, לטובת הניהול האזרחי.

דילמת הסיוע ההומניטרי
מתחמי פליטים, ארכיון

בלי התהליך הזה תושבי העוטף לא יחזרו לביתם, ולא יתאפשר סיום הפעולה בח'אן יונס, ולהפנות בהמשך את כל תשומת הלב והיכולות ליעד הבא – רפיח.

אלו המספרים:

  •  יותר מ-10,000 משאיות נכנסו לרצועה מאז החלה המלחמה.

  • 119,930 טונות של מזון, על גבי 5,716 משאיות.

  • 13,800 טונות של ציוד רפואי, על גבי 1,161 משאיות.

  • 19,340 טונות של מים, על גבי 963 משאיות.

  • 21,040 טונות של ציוד למחסות, על גבי 1,458 משאיות.

  • ישנן גם משאיות מעורבות, שבהן יש את כל אלה גם יחד וגם סיוע נוסף, וכאן מדובר על 12,430 טונות, על גבי 838 משאיות.