עשרות כלי טיס של חיל האוויר נמצאים בכל רגע נתון בשמי רצועת עזה מאז החל מבצע "עלות השחר". מטוסי ומסוקי קרב, מטוסים ללא טייס וכלי נוספים לאיסוף מודיעין פועלים סביב השעון כדי לצוד את משגרי הרקטות של ארגון הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני – גא"פ - ולפגוע במשגרים עצמם עוד בטרם השיגור.

כל זה נעשה במקביל לפגיעה במחסנים ותשתיות של הג'יהאד האיסלאמי תוך שימוש בחימושים מדויקים כדי למנוע ככל שניתן פגיעה בחפים מפשע. "ביצענו את המשימה בצורה מדויקת תוך כדי מזעור הפגיעה בבלתי מעורבים", אמר סא"ל במיל' א', טייס F-15, זמן קצר אחרי שחזר מתקיפה.

בסרטון שהופץ על ידי דובר צה"ל כשמטוס F-15 חמוש נמצא מאחוריו, אמר סא"ל במיל' א' מטייסת 133 ש"אנחנו בטייסת עוסקים במשימות תקיפה ומשימות הגנה על שמי המדינה. כרגע מבצעים הערכת מצב בטייסת ומתאימים את כוח האדם למשימות שירדו לטייסת". הוא הוסיף ש"חשוב לי, אזרחי מדינת ישראל שתדעו שאנחנו פה כדי להגן עליכם וכך נמשיך לעשות".

עוד על מבצע "עלות השחר" נגד הגא"פ בעזה:

הקלטת הקשר של ג'יהאד: "הציוניים הרגו את אל-געברי"

מה ההבדל בין מבצע מול הג'יהאד לכזה מול החמאס?

ציידי חוליות הנ"ט של עזה: "לוחצים על האויב"

בסרטון נוסף אשר הופץ אתמול (שבת) על ידי דובר צה"ל, ניתן לראות את צוותי הקרקע של טייסת 107, "אבירי הזנב הכתום", מכינים כביכול את המטוסים לעוד תקיפה. אם כי לא נראה שמדובר במטוס חמוש לתקיפה.

טייסות חיל האוויר בנויות על גרעין סדיר ומנהלה קטן ובעיקר צוותי מילואים והצ"ח (הצבת חירום - בעלי תפקיד נוסף שטסים במקביל). אלה הוקפצו להשתתף במבצע "עלות השחר" וצריך לומר שנפח האש שחיל האוויר יודע לייצר עוד גדול מאוד ממה שקורה כרגע.

לפגוע במשגרים - ובדיוק

אחת המשימות העיקריות של הטייסים ומפעילי הכטב"מים בתיאום עם מספר מערכים קרקעיים, היא פגיעה במערך הרקטי של הגא"פ. מדובר במשימה מורכבת מאוד. גם סגירת מעגלי אש מהירים על משגרים אחרי ירי, כדי שלא תהיה אפשרות להטעין אותם ברקטות נוספות, לא מבטיחה הצלחה מלאה.

הדיוק הנדרש כמו גם המיגון, זמן סגירת מעגל האש ונתונים נוספים, מביאים לכך שלא כל המשגרים שתוקפים אחרי הירי נפגעים. למרות זאת, טייסי חיל האוויר משקיעים מאמצים רבים כדי לפגוע במערך וסביר שהם מצליחים למנוע לא מעט שיגורים ולחסל חלק מהמשגרים.

הכוחות בפעולה (צילום: דובר צה"ל)
טייסות חיל האוויר בהתארגנות לפעילות מבצעית בעזה | צילום: דובר צה"ל

יחד עם יחידות מיוחדות ומערך התותחנים, כפי שהפיץ דובר צה"ל, הם מנסים גם לפגוע במערך הפיקוד של המערך הרקטי, כדי לדלל את האש ככל שניתן. לכולם ברור שעצירה מוחלטת של ירי הרקטות לא תושג מהאוויר בלבד.

אחוז נרחב מפעילות חיל האוויר מושקע בפגיעה כמה שיותר קשה בג'יהאד האיסלאמי, מחסני אמל"ח, מאגרי רקטות, מפקדות, בסיסי אימונים ועוד. המטרה של ישראל לגבות מחיר כבד מהארגון בכדי לייצר מולו הרתעה ולהחליש אותם כמה שיותר עם סיום המערכה. גם כדי להקשות על ההתעצמות ביום שאחרי.

בישראל מבינים שגא"פ הוא "פרוקסי" של איראן בגבול הדרומי. איראן היא המחמשת העיקרית של הארגון ומעבירה להם כספים רבים ומודיעין. לכן גם השליטה של חמאס על הגא"פ מוגבלת מאוד, גם כשישנו שיתוף פעולה בין הארגונים.

חשוב לציין שהתקיפות הרבות של חיל האוויר, שרובן נעשות באזורים אזרחיים צפופים משום ששם הסתירו את רוב המטרות, נעשות תוך ניסיון אדיר למנוע נפגעים אזרחיים. הטייסים והנווטים ממריאים תוך אמון מלא במערכת השליטה והמודיעין ששלחה אותם, מהבנה שבתיק המודיעין שנבנה לכל מטרה, יש חלק נרחב בו מתייחסים לנושא הבלתי-מעורבים. אפילו בחירת החימוש ואופן ההטלה שלו נעשה בהתאם לזה.

מעבר לכך, בכל מקרה של פגיעה באזרחים (ובכלל אחרי כל גיחה) נעשה תחקיר שמטרתו הפקת לקחים ומניעת מקרים דומים. לטייסים הישראלים יש שיקול דעת מאוד רחב ולערכים יש משמעות גדולה.

בהיסטוריה של חיל האוויר יש לא מעט גיחות שטייס בגיחה מבצעית ביטל תקיפה כאשר חשב שהמטרה שקיבל לא הייתה ערכית או נכונה. זה קרה גם כאשר היו מי שממש צרחו עליו בקשר להטיל חימוש. אם כי חשוב להגיד שאם טייס מחליט שהוא לא תוקף, המערכת בנויה כך שזאת תהיה החלטה לגיטימית ושקולה.