סערה ציבורית ופוליטית התפתחה הבוקר אחרי שנשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר כי לא יזמין את ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו לבית הלבן ומתח ביקורת על התנהלות ממשלתו בנושא החקיקה המשפטית.

הדברים עוררו גל תגובות זועם שקרא בין השאר לניתוק התלות הישראלית בארה"ב. ח"כ ניסים ואטורי מהליכוד אף אמר בריאיון לרדיו 103FM: "אם נצטרך להגן על עצמנו נעשה את זה בלי ארה"ב אם היא לא תתמוך בנו". ואטורי אינו היחיד שחושב כך ודבריו זכו לתגובות דומות ורבות.

בהתייחס לרוח הדברים יש לציין שמעבר לסיוע אזרחי וגם מדיני-פוליטי, למשל זכות הווטו של ארה"ב באו"ם שמסייעת לישראל, הברית האסטרטגית עם ארה"ב נחשבת לנכס החשוב ביותר לביטחונה של מדינת ישראל, מהזירה האיראנית ועד לרצועת עזה הקטנה.

בירושלים יודעים היטב שתרחיש של תקיפת אתרי הגרעין באיראן ללא סיוע ותמיכה אמריקאיים איננו אפשרי. גם אם תקיפה כזו תהיה ישראלית בלבד, היא צפויה להכניס גם את ארה"ב שכוחותיה מוצבים באזור למלחמה אזורית שצפויה לפרוץ במידה ותהיה תקיפה שכזאת.

מעבר לזה, תקיפה כזאת תדרוש מארה"ב לשלוח לישראל כמויות אדירות של נשק שימלא את מחסני החירום של צה"ל, שיתרוקנו על פי כל תרחיש שנבדק במערכת הביטחון.

חיילים באמת נהרגו בגלל אמברגו?

טיעון נוסף שהעלה ח"כ ואטורי בראיון הוא שהיה כביכול "מקרה בצוק איתן שהחליטו על אמברגו נשק על טילי הלפייר לאפאצ'י וישראל הסתדרה - חיילים נהרגו לדעתי גם בזכות התמיכה האמריקנית במירכאות". ואטורי נשאל על ידי המראיין גדעון אוקו: חיילים נהרגו בגלל אמברגו נשק של אובמה? ועל כך השיב ואטורי: "כן".

ביחס לטענה זו אומרים גורמים יודעי דבר במערכת הביטחון כי לא היה מקרה שבו מסוק לא המריא עם הטילים האלה כי היה מחסור. מה שכן היה הוא עיכוב משלוח טילים בגלל חילוקי דעת בין הממשל האמריקאי לישראלי בתקופת נתניהו ואובמה, שלא הגיעה לרמה שבחיל האוויר לא היו טילים כאלו.

הטיל (צילום: SAM YEH/AFP, GettyImages)
מסוק יורה טיל הלפייר, ארכיון | צילום: SAM YEH/AFP, GettyImages

ארה"ב מעבירה לישראל בכל שנה 3.8 מיליארד דולר. עם הכסף הזה רכשנו מטוסי F-35I, טילים, פצצות חכמות ועוד. למעשה, בימים אלה ממש נמצאים בבסיס חיל האוויר נבטים עובדי יצרנית ה-35-F "לוקהיד מרטין" המסייעים בהטמעה ותפעול מערך המטוסים.

גם אם לא היה לנו את הכסף האמריקאי, ישראל לא הייתה מוותרת על הנשק של ארה"ב, מהסיבה הפשוטה שהוא הטוב ביותר ומערכת הביטחון רוצה שיהיה לצה"ל את הנשק הטוב ביותר.

מעבר לכך, אם ארה"ב מחליטה להעביר מסר לישראל, יש לה אפשרות להשבית מערכים שלמים בחיל האוויר, אגב גם בזרוע היבשה ובכלל, את הייבוא והייצוא הביטחוני של ישראל. נזכיר שגם טילי החץ למשל, כוללים רכיבים וטכנולוגיה אמריקאית, שלא לדבר על מימון.

כל זה נכון לא רק ל"קומות הגבוהות". ארה"ב היא משענת אסטרטגית לישראל וחלק מההרתעה הישראלית כלפי האויבים. אבל היא חשובה גם בקומות הנמוכות. כך למשל, אחרי מבצע שומר החומות, מאגר טילי היירוט מסוג טמיר של כיפת ברזל הידרדר לשפל.

הסכם ביטחוני חדש (צילום: Scott Barbour/IDF, GettyImages)
כיפת ברזל, מטוס חמקן | צילום: Scott Barbour/IDF, GettyImages

ראש הממשלה בנימין נתניהו פנה אז לנשיא ארה"ב ביידן בבקשה לסיוע חידוש המלאי. חודשים בודדים אחר כך, האמריקאים העבירו לישראל מיליארד דולר לחידוש מלאי המיירטים. וזה נזכיר היה אחרי מבצע קטן בעזה. דמיינו את המצב במלחמה מול לבנון או מלחמה רב-זירתית.

הסיוע הביטחוני האמריקאי גדול יותר מאותם 3.8 מיליארד דולר, כי במעגלים הגדולים שווי הכסף גדול הרבה יותר ומאפשר לישראל לעבוד עם תקציב ביטחון שהוא רק 5-6% מהתמ"ג. תקציב שהוא קצת מעל לעשרה אחוזים מתקציב המדינה. בשנות ה-80 תקציב הביטחון עמד על אזור ה-25% מתקציב המדינה וזה הביא לאינפלציה מטורפת וכמעט קריסה של הכלכלה הישראלית.

ראש הממשלה נתניהו מכיר את כנתונים האלו ובטח שגם את המסווגים. יודע היטב שארה"ב היא גם חלק מה"עמימות הגרעינית" של ישראל ויכולות אסטרטגיות נוספות, כולל בתחום המודיעין. מבין שפגיעה ביחסים עם ארה"ב, תפגע באופן ישיר בביטחון ישראל.