דיווחים ברוסיה על תגבור מערך ההגנה האווירי של הבירה הרוסית עם סוללות טילים מסוג S-400. לצד הדיווחים התפרסמו תמונות שנטען כי מציגות את מערכת הנ"מ בפרברים של מוסקבה. גם בלי קשר למלחמה באוקראינה, מוסקבה מוגנת בכבדות על ידי סוללות טילי נ"מ, כאשר נכון להיום, אין לאוקראינה טילים שמסוגלים להגיע למוסקבה. גם רוב מערך מטוסי הקרב האוקראיני לא יכול להגיע לבירה הרוסית ולחזור.

עם זאת, יתכן וברוסיה לא לוקחים סיכונים, אחרי פגיעת הטיל הרוסי בבניין דירות בדניפרו. פגיעה שהביאה לעשרות הרוגים ופצועים. באוקראינה יש זעם גדול ויתכן כי הרוסים לא שוללים תרחיש של תגובה אוקראינית חריפה, בדמות ניסיון פגיעה בבירה הרוסית.

בדיווחים על פריסת מערכות הנ"מ מסוג S-400 נטען כי אלו הוצבו סמוך מאוד לאזורי מגורים במוסקבה, סוללה אחת בצפון מערב העיר והשנייה בסמוך לאוניברסיטה בצפון מזרחה. בערוצי טלגרם רוסיים נטען שהוחלט להציב את הסוללות האלה אחרי התקיפות של בסיסי חיל האוויר הרוסי. תקיפות שבוצעו על ידי אוקראינה בעומק השטח, באמצעות טילים ומטוסים ללא טייס.

למרות האפקט הפסיכולוגי האדיר שיכולה להיות לתקיפה אווירית מהסוג הזה על מוסקבה, קיימת סבירות נמוכה שחיל האוויר האוקראיני, במצבו כיום, ישקיע את מעט המטוסים המתקדמים שלו בתקיפה מהסוג הזה. אולם המצדדים באותם דיווחים על פריסה במוסקבה טוענים כי הרוסים מבקשים לא לקחת סיכון.

התשובה לטילים ששוגרו על קייב

בתקופה האחרונה אוקראינה ספגה מתקפות טילים רבות, במסגרתן טענו שהרוסים החלו להשתמש גם בטילי נ"מ של אותה מערכת 400-S מדוברת, כטילי קרקע-קרקע: "אנחנו רואים שטילי S-300 וגם טילי S-400 משוגרים לעבר העיר קייב", אמר דובר חיל האוויר האוקראיני. עוד ציין שכל טיל כזה נושא 180 ק"ג חומר נפץ, מה שגורם לנזק אדיר בפגיעה.

על הרקע הזה, אוקראינה זוכה לחיזוק משמעותי של מערך ההגנה האווירית שלה. גרמניה הודיעה כי תמסור לקייב שתי מערכות מכ"ם מסוג "TRML-4D". זאת אחרי שכבר העבירה מכ"ם כזה באוקטובר האחרון. המערכת הוכיחה את עצמה באוקראינה ומקומות נוספים ובקרוב כאשר אוקראינה תקבל  טילים מסוג "פטריוט" היא תשפר משמעותית את יכולת הגילוי ולראשונה, תהיה לה יכולת מלאה ליירוט טילים רוסיים.

מדובר במכ"ם המסוגל לאתר מאות רבות של מטרות בטווח של כ-250-300 ק"מ. כמו כן, המכ"ם יגיע יחד עם ה-IRIS-T SLM, מערכת טילים שנועדה לספק הגנה אווירית מטוסים מאוישים ובלתי מאוישים, מסוקים, טילים שיוט וטילים בליסטיים. כיום הטיל הזה הנו חלק ממערכת ה-MEADS של נאט"ו, שנועדה לספק אמצעי הגנה על מתקני תשתית אף וכוחות ניידים.

חיזוק מערך ההגנה האווירי האוקראיני הוא קריטי מבחינתם, מפני שאין להם כיום יכולת להתמודד עם איום הטילים הרוסי. זאת בניגוד ליירוט מטוסים ומטוסים ללא טייס, תחום בו היו לצבא אוקראינה הצלחות נקודתיות.

מערכת ההגנה (צילום: Michele Tantussi/Getty Images)
מערכת הגנה גרמנית מסוג IRIS-T SLS Mk3 | צילום: Michele Tantussi/Getty Images