הנחיה חריגה ולא שגרתית ניתנה בימים האחרונים במסגרת התמודדות הצבא עם מחאת אנשי המילואים. במסגרת ההנחיה שניתנה למפקדי חטיבות המילואים, שהינם אנשי קבע, ודרכם למפקדי הגדודים במילואים, הם נקראו שלא לשלוח מכתבים ודפי מפקד בנושא המחאה ולכידות יחידתית. כזכור, בגל המחאה הקודם יצאו מכתבים רבים מהסוג הזה, שהופצו גם בכלי התקשורת והרשתות החברתיות.

הנחיה זו ניתנה מתוך רצון לשמור על שקט תקשורתי ככל האפשר ואת הצבא מחוץ למחלוקות הפוליטיות, עד כמה שניתן.

עוד נמסר בהנחיה שיש לדווח על כל חייל מילואים שמעלה קושי או מתכוון לפעול בהקשר למחאה, אולם לא לערב את מפקדי הפלוגות במילואים ומטה בהמשך הטיפול בעניינם של אותם חיילים, או בדרך שבה יגרמו להם להתייצב בכל זאת לשירות מילואים.

על פי ההנחיה החדשה של צה"ל, בכל מקרה שחייל מילואים מדווח על קושי להתייצב על רקע המחאה או שמתקבל מידע כזה, יש לדווח ב"ציר מפקדים": מג"ד, מח"ט, דרך מפקד האוגדה ועד לסגן הרמטכ"ל, שם יתקבלו ההחלטות כיצד לפעול ולדאוג שחיילי המילואים יגיעו לשירות.

"לא הביאו חייל אחד למילואים ולוקחים את האחריות"

הדבר יצר אי נחת בקרב קצינים במילואים, שמרגישים שההנחיה מגיעה ממפקדי צה"ל הסדירים, שאינם מבינים לתחושתם מספיק טוב את עולם המילואים. מה שקומם מפקדים רבים במילואים, הוא שלצד ההנחיה החדשה, נאמר להם שלא לדווח על כך מטה בשרשרת הפיקוד. כלומר המפקדים בדרג הזוטר יותר (מפקדי פלוגות, מחלקות ואפילו חברים לפלוגה) יעבירו כביכול מידע והמשך הטיפול ייעשה בלי לערב או ליידע אותם.

"יש פה מפקדים שמעולם לא הביאו חייל מילואים, שמחליטים לקחת את האחריות מהיחידים שמסוגלים להביא חיילים למילואים", הגיב בתסכול קצין מילואים ששמע על ההנחיה החדשה.

הכוחות בשטח (צילום: דובר צה"ל)
תרגיל מילואים בדרום | צילום: דובר צה"ל

המשמעות הראשונה היא קרע שעלול להיווצר בין חיילי המילואים למפקדים הישירים שלהם. מדובר באירוע דרמטי, משום שבעולם המילואים היחסים בין חיילים למפקדים ברמות האלה מבוססים בעיקר על אמון, כבוד ואף חברות.

הביקורת על ההנחיה שירדה, כך נטען, מלשכת הרמטכ"ל מגיעה גם ממפקדי גדודים במילואים הנחשבים לתומכי הרפורמה, זאת בשל "הבעיה והטעות הפיקודית שיש במהלך הזה", כפי שהסבירו.

מפקדים במילואים שנאלצו להתמודד עם חיילים שהודיעו כי לא יבואו על רקע המחאה, סיפרו כי העדיפו לפעול עצמאית ובאופן מושכל מול אותם חיילים. זה כולל שחרור זמני מפעילות על מנת שאותו חייל "יתקרר" וגם כדי לא לאפשר לו "לעשות סיבוב" תקשורתי על היחידה או הגדוד, כלומר לפעול חכם.

אלא שהפעם יש למפקדי החטיבות והגדודים הנחיה מגבוה, שמפקיעה מהם, לתחושתם את אחד מהכלים שרק מפקדים במילואים יודעים להשתמש בו, ושחשוב בסוג הפיקוד הייחודי הזה. מה שעלול ליצור מתחים ובעיות פיקוד ואמון במערך המילואים.

"ברור לנו שהמג"דים חיים את המילואים"

בצבא אומרים שהם מבקשים מהמג"דים ומפקדי הטייסות והמסגרות להכיל ולדבר עם אנשים המילואים. בנוסף מעודדים את אנשי המילואים שיש להם בעיה כלשהי לפנות למפקדים שלהם ולהציף אותה על מנת שיוכלו לעזור.

המטרה היא ליצור שיח בין המפקדים למילואימניקים, לא לעשות שגר ושכח על הודעות ולנסות לפתור את זה בצורה כזאת.

עוד מדגישים בצה"ל שברור להם שמפקדי הגדודים חיים, מתאמנים ולחמו עם אנשי המילואים ולכן זה משהו שמנוהל בדרג המג"דים. בעיות קיצוניות יותר עולות לעדכון מפקדים, אולם זהו דרג הסא"ל שקרוב ומכיר את אנשיו.