על רקע האיום על הכוחות הרוסים מצד חיל האוויר האוקראיני, רוסיה מתגברת את מערך ההגנה האווירית שלה בבלארוס ולוהנסק. על פי הדיווחים 15 מערכות טילי נ"מ נשלחו לבלארוס וטילי נ"מ מסוג SA-17 נשלחו ללוהנסק. רק לאחרונה חיל האוויר האוקראיני דיווח על ממוצע של כ-20 תקיפות יומיות כאשר הנתון נמצא בעלייה.

כבר תקופה ארוכה שהצבא הרוסי מתגבר את הכוחות שלו בבלארוס, בין השאר נשלחו לשם כוחות יבשה רבים, מטוסי קרב, מסוקים וארטילריה. התגבור הזה עורר חשש שבכוונת הרוסים לפתוח מחדש את החזית הצפונית במלחמה, מה שנכון להיום לא קרה.

כעת מדווח שרוסיה תגברה גם את מערך ההגנה האווירית שלה בבלארוס. הצבא הרוסי פרס לשם 15 מערכות נ"מ מסוג SA-15  המוכרות גם כ-Tor-M2. לצד פריסה גם של כוחות הנדסה. מאז החלו הדיווחים על תגבור הכוחות הרוסים בבלארוס, במוסקבה טוענים כי מדובר בכוחות שנשלחו להשתתף בתרגילים צבאיים, שחלק מהם יעשו בשיתוף הצבא המקומי.

"רוסיה תנסה לפצל כוחות"

מנגד, באוקראינה גובר החשש שרוסיה מתכוונת לפלוש מכיוון בלארוס שבצפון, כדי לפצל את כוחו של צבא אוקראינה ולאיים על קייב. כזכור, חיילים רוסים שנשבו בתחילת הפלישה, טענו כי חשבו שהם יוצאים לתרגיל צבאי ומצאו עצמם באוקראינה.

אחד ממהלכי הפתיחה של הצבא הרוסי באוקראינה, בחודש פברואר, היה פלישה של כוח גדול משם. תפקידו של הכוח הצפוני היה לחבור לצנחנים שהונחתו בשדה התעופה הוסטמל שבמחוז קייב. בסופו של דבר הכוח הזה נבלם ובהמשך, ביצע נסיגה חזרה לבלארוס.

במקביל לדיווחים שמגיעים מבלארוס, כוחות הצבא הרוסים מחזקים את ההגנה האווירית שלהם גם במרחב לוהנסק. שם תועדו משגרי טילי נ"מ מסוג SA-17. ההערכה בגזרה הזו, היא שהרוסים מתמקדים ביצירת קווי הגנה והקמת עמדות מבוצרות, על מנת לעצור את התקדמות כוחות צבא אוקראינה, שעדיין מתקדמים מאז פתחו במתקפת הנגד שלהם.

תגבור המערך שנפגע

אוקראינה מבצעת תקיפות ארטילריה רבות לשטח הזה שמוחזק על ידי הרוסים. התיעוד הרב מלמד גם על הפעלה של מטוסי ומסוקי קרב אוקראינים בגזרה הזו. התקיפות האלה של האוקראינים פגעו גם במערך ההגנה האווירית של הרוסים ונראה שחלק מהתגבור נועד למלא את השורות במקום כלים שהושמדו.

SA-15 ו-SA-17 הן מערכות נ"מ רוסיות לטווחים בינוניים שעל פי הרוסים יכולות ליירט מלבד מטוסים, מסוקים וכטב"מים, גם טילי שיוט ואפילו פצצות מונחות כבדות. מדובר במערכות ניידות וסוללה טילים מורכבת בדרך כלל מנגמ"ש פיקוד ומכ"ם, לצדו כחמישה או שישה משגרי טילים.

שתי המערכות יודעות לאתר מטרות אויב בטווחים של עשרות קילומטרים ולהעסיק מספר רב מהן. טילים אלה מוכרים היטב גם לטייסי חיל האוויר הישראלי שמתמודדים מולם במסגרת המב"מ. מדובר במערכות שפועלות גם בצבאות סוריה ואיראן.