"במתקפת הנגד בחרקוב נראה שהרוסים חשבו 'היי, לעזאזל, הם במתקפה נגדית, מה לעשות? תן לי לשלוח את כל מה שיש לי'. וזה היה לגמרי טיפשי. למזלם, יש להם כעת טייסות של חברת וגנר למשימות ההתאבדות המטופשות. אבל עדיין, זה משאבים, זה מסגרות אוויר, זה כסף, וזה עדיין פאקינג חיים. אבל לא אכפת להם מזה".

המונולוג הזה שייך לטייס קרב אוקראיני שהתראיין השבוע למספר כלי תקשורת מערביים בהם The War Zone, תשעה חודשים אחרי שדיבר לראשונה. טייס המיג-29 המכונה "ג'וס" סיפר על עוצמת הלוחמה האווירית באוקראינה, וחשף שהרוסים שומרים על טייסי חיל האוויר שלהם באזורים הבטוחים יחסית, בעוד שאת טייס "וגנר", חברת שכירי החרב הפרטית של הקרמלין, הם שולחים לאזורים המסוכנים, ל"משימות ההתאבדות" כפי שהגדיר זאת.

הטייס (צילום: CNN)
הטייס האוקראיני בראיון שנתן | צילום: CNN

טייס הקרב האוקראיני סיפר ש"לא אכפת להם (לטייסי וגנר) מאזרחים. הם שכירי חרב רצחניים ומשוגעים. אין להם חוקים וכללים". עוד אמר ש"הם איום. אומנם חלק מהם טייסים מבוגרים ממש, אבל הם על סוחוי 25 וסוחוי 24 ואלה מטוסים שמהווים איום. איום גם כי הם משוגעים". גם אם לרוסים אכן לא אכפת מהחיים של אותם טייסים, עדיין מדובר במשאבים. כל מטוס של וגנר שנופל זה הרבה מאוד כסף, ציוד ועוד.

הלקח של טייסי רוסיה באוקראינה

עוד ציין הטייס האוקראיני כי הטייסים הרשמיים של חיל האוויר הרוסי: "טסים לפי המנטרה של 'בטיחות תחילה' כשהם נמנעים מחדירה לאזורים הנשלטים על ידי מערך ההגנה האווירית של אוקראינה".

לדבריו, טייסי חיל האוויר הרוסים הפיקו לקחים בחודשי הלחימה, הם פועלים בעיקר במקומות בהם יש להם שליטה מלאה ועליונות על האוקראינים. בין השאר מבצעים בעיקר ירי של אמל"ח ארוך טווח. אולם את טייסי וגנר הם שולחים לעומק השטח, ולא מעט מהם נפגעים.

ג'וס טייס הקרב האוקראיני מספר שחיל האוויר הרוסי החל להפעיל באופן משמעותי יותר מטוסי קרב, בעיקר מיג 31 וסוחוי 35 (המטוס שרוסיה צפויה לספק לאיראן), חמושים בטילי אוויר-אוויר ארוכי טווח כמו R-37M שמהווים עבורם בעיה קשה, הוא ציין שאלה פועלים בשת"פ צמוד עם מטוסי בקרה אווירית מסוג IL-20. "זה איום שלא היה קיים בחודשי המלחמה הראשונים", סיפר הטייס האוקראיני.

תגובת קייב והנשק המבוקש

הטייס האוקראיני אמר גם כי הרוסים מבצעים ירי טילי אוויר-אוויר מהסוג זה "מעומק השטח הרוסי". אבל גם סיפר מבלי לפרט כיצד, באופן טבעי, ש"למדנו להתמודד עם האיום הזה מכיוון שהבנו את הטקטיקה שלהם במהלך הפעלת הטיל הזה, יצרנו טכניקות משלנו כדי להתחמק מהם".

אולם הוא מוסיף ש"עדיין, זה מגביל את היכולות לבצע את המשימות שלנו". בלא מעט מקרים, הוא מוסיף "אנחנו לא יכולים לספק תקיפה אווירית או משהו אחר, אז זה משחק מאוד קשה באוויר ומאוד מסוכן. אם אתה לא מודע לשיגור של טיל, אתה מת".

כמו בראיונות שנתן בתחילת המלחמה, גם הפעם הטייס חזר על המסר והבקשה האוקראינית, לקבל סיוע ממדינות אחרות של מטוסי קרב מערביים, מכ"מים מתקדמים, טילי אוויר-אוויר לטווחים ארוכים וגם חימוש מונחה מדויק, שלדבריו "חסר לנו מאוד".