על רקע הזעם של סמוטריץ' ומחאתו נגד מינויים בצבא על ידי המטכ"ל הנוכחי, פרסם היום (שני) צה"ל שורה של מינויים שאותם קיבל הרמטכ"ל הלוי ואישר שר הביטחון יואב גלנט. בין הקצינים שמונו לתפקידים בכירים, סגני מפקדי אוגדה, מפקדי חטיבות סדירות וחטיבות מילואים, ושורת תפקידים בכירים במודיעין ובזרוע היבשה. 

סבב המינויים והסערה - סיקור N12

בין המינויים הבולטים שאושרו היום, ימונה אל"מ עברי אלבז לסגן מפקד אוגדת יהודה ושומרון, ימונה אל"מ נתאי עוקשי לסגן מפקד עוצבת געש (אוגדה 36), ימונה אל"מ עידן כץ לסגן מפקד אוגדת עזה (143) ואל"מ מאיר בידרמן לסגן מפקד עוצבת הפלדה (162). כמו כן, ימונו אל"מ איילון פרץ למפקד חטיבת "יואב" (406), אל"מ איילון פרץ למפקד חטיבת "יואב" (406), אל"מ איתי זעפרני למפקד עוצבת "יפתח" (679), אל"מ אלירן דהאן למפקד עוצבת "כידון" (אגד ארטילרי 209) ואל"מ לירון אפלמן ימונה למפקד חטיבת "ההרים" (810).

מינויים בולטים נוספים: תא"ל רומן גופמן ימונה לראש חטיבת השילו"ח (שיטות לחימה וחדשנות) באגף התכנון, אל"מ חי רקח ימונה לקצין אג"ם בפיקוד העורף, אל"מ יפעת יגר תמונה למפקדת מיטב ואל"מ ק' תמונה לראש המטה למבצעים מיוחדים באגף המודיעין. בנוסף לכך, תשעה סגני אלופים ימונו למפקדי חטיבות מרחביות ויעלו לדרגת אל"מ.

להודעה על סבב המינויים קדמה סערה שהתעוררה סביב דבריו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בריאיון ל"שש עם" אתמול, שבו תקף את המטה הכללי הנוכחי. "המטה הכללי הזה של צה"ל הביא עלינו את האסון הגדול בתולדות המדינה", אמר סמוטריץ' ביחס לסבב המינויים בצבא. "לא יקרה שום דבר אם אנשים יישארו בתפקיד כמה חודשים. זה מייצר קושי עם התחקירים".

"המטה הכללי הזה שנכשל טוטלית ב-7 באוקטובר הביא עלינו את אחד האסונות הגדולים בתולדות המדינה, והוא לא נכשל רק ב-7 באוקטובר, זה כישלון ארוך שנים של קונספציה שקרסה", אמר שר האוצר בריאיון. "הוא לא יעצב את צה"ל של הדור הבא, הוא לא ימנה את המפקדים של התיקון. אין אמון בהם לדבר הזה. אנחנו מגבים אותם כרגע באופן מוחלט לנצח במלחמה, ותו לא".

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בוועדת הכספים (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
אחרי הסערה, סבב המינויים יצא לפועל כסדרו. שר האוצר סמוטריץ' | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

לאחר הריאיון, שעורר סערה במערכת הפוליטית, מסר הרמטכ"ל הרצי הלוי הצהרה, שבה הסביר את הצורך בסבב המינויים במטה הכללי בעת הזו. "צהל במלחמה, עצירת המינויים תפגע גם ביכולת של צה"ל להילחם. לא נכון לפגוע בצה"ל, בטח שלא בזמן מלחמה", הבהיר הלוי. "כמפקד הצבא יש לי את כל הסמכות והאחריות לשלוח היום ובכל יום אנשים לשדה הקרב, כמובן גם למנות אנשים. צה"ל הוא הארגון הגדול במדינה - הוא נמצא במלחמה. את הרצף הזה חייבים להמשיך. יש לנו אנשים שנפגעו ושצריכים לסיים את תפקידם - צריך להחליף אותם", הוסיף.

הסערה סביב דברי שר האוצר נמשכה גם בישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני אתמול, במהלכה התעמת שר הביטחון גלנט עם שר האוצר סמוטריץ'. כשסמוטריץ' התחיל לדבר, הרמטכ"ל הורה לקציני צה"ל שנכחו בדיון לעזוב את החדר, והוא בעצמו לא הוציא מילה בזמן שסמוטריץ' ובן גביר דיברו.

"צה"ל והרמטכ"ל נכשלו באופן אישי ב-7 באוקטובר. לא רק טקטית ואופרטיבית אלא גם מחשבתית", אמר סמוטריץ' במהלך הדיון, וחזר על טענותיו מהריאיון. "אנחנו נותנים לרמטכ"ל גיבוי רק להפעלת כוח, אבל לא לבחירת הדור הבא של המפקדים", הבהיר. גלנט השיב: "אתה מתייחס רק לתמונה חלקית ולא לעובדה שצה"ל התאושש מהמקום הכי קשה שיש, מביא הישגים מדהימים ומתנהל למופת".

"צה"ל הוא זה שמביא את ההישגים שאנחנו כל כך גאים בהם", הוסיף שר הביטחון. "אתה פוגע בביטחון ישראל וחותר תחת ביטחון ישראל מסיבות פוליטיות. זה חמור ובטח במלחמה. לא אאפשר לאף אחד להפוך את צה"ל למיליציה בשירות גורם זה או אחר". גנץ הצטרף לדברי גלנט, ואמר לסמוטריץ': "תפסיק לעשות דה לגיטימציה לצבא".

לעמדתו של שר הביטחון הצטרפו גם השרים אבי דיכטר ויפעת שאשא-ביטון, שיצאו נגד שר האוצר בדיון הקבינט. "התשתית החשובה ביותר לצה"ל זה מינוי המפקדים, בטח אחרי 7 באוקטובר, ואתה פוגע בזה", אמר שר החקלאות דיכטר. שאשא-ביטון הוסיפה: "כל מה שמעניין אותך זה פוליטיקה". בשלב הזה, ראש הממשלה בנימין נתניהו הצטרף אף הוא לעמדת גלנט, ואמר לשר האוצר כי "אף אחד לא יכול להתערב במינויים".