התרגיל הכי גדול מאז המלחמה הקרה: בימים אלה מבוצעות ההכנות של נאט"ו לאימון הנרחב, "Resilient Protector", שבו ישתתפו למעלה מ-40 אלף חיילים. באימון הם יתרגלו בלימה של פלישה רוסית לאחת מהמדינות שחברה בברית. ההכרזה על התרגיל מגיעה כשהמלחמה באוקראינה נמשכת. זו הביאה להתעוררות צבאית נרחבת, הכוללת רכש אדיר של אמצעי לחימה ועלייה בנפח האימונים של הצבאות בברית נאט"ו.

האימון יתחיל באביב הבא, פברואר ומרץ 2024, ויתקיים בשטחי אימונים בגרמניה, פולין והמדינות הבלטיות. מההודעה עולה שישתתפו בו 41 אלף חיילים מ-32 מדינות, בנוסף ל-600 כלי טיס ויותר מ-50 ספינות. התרגיל נועד לדמות פריסה מהירה של כוחות מהמדינות וביצוע תמרוני הגנה והתקפה פוטנציאלים נגד רוסיה ובעלות בריתה הצפויות, למשל בלארוס.

המטוסים באוויר (צילום: RADOSLAW JOZWIAK/AFP)
מטוסי קרב 16-F בפעילות נאט"ו בשמי פולין | צילום: RADOSLAW JOZWIAK/AFP

גם שוודיה, שעדיין לא חברה רשמית בנאט"ו, מכיוון שלא אושרה על ידי טורקיה והונגריה, תשתתף בתרגיל הענק. בנאט"ו אומרים שזהו תרגיל ראשון מבחינת היכולת הטכנית אותה הם מתכוונים להטמיע, לצורך שיפור האימון ותרגול הכוחות, תוך שימוש בנתונים גיאוגרפיים מהעולם האמיתי, כדי ליצור תרחישים מציאותיים יותר עבור החיילים.

התרגיל מהווה חלק מאסטרטגיית אימונים חדשה של ברית נאט"ו, הכוללת מדיניות של שני אימונים משותפים גדולים בשנה, שלצד ההכנה לעימות עם הרוסים, יאמנו את הכוחות גם בתרחישים שונים של  איומי טרור. לנאט"ו יש בכל רגע נתון עשרות אלפי חיילים שמוכנים להקפצה ותגובה מידית במצבי חירום.

המזכ"ל ינס סטולטנברג אמר ביוני שנה שעברה כי הברית תגדיל את מספר הכוחות האלה מ-40,אלף ל"הרבה יותר מ-300 אלף". מדובר בשינוי תפיסה ממלחמה עולמית נגד הטרור לחזרה של המלחמה הקונבנציונלית כמו זו שבאוקראינה. מטרת האימון הנרחב לבחון גם את השינוי הזה ולהפיק לקחים כדי לייעל את היכולות.

כוחות סמוך לגבול הרוסי (צילום: RAIGO PAJULA/AFP/GettyImages)
אימון באסטוניה עם כוחות נאט"ו, סמוך לגבול הרוסי | צילום: RAIGO PAJULA/AFP/GettyImages

במסגרת המדיניות הביטחונית החדשה, נאט"ו גם פועלת לחזק את הגבול המזרחי שלה, עם רוסיה. מי שדחפו לזה היו המדינות הבלטיות, שלצד פולין האיום הרוסי משמעותי בעיקר עליהן. העובדה שהצטברו כוחות גדולים בגבול בלארוס, כולל אלפי לוחמים של "וגנר", כמו גם זה שנשיא רוסיה, ולדימיר, פוטין אמר כי נשק גרעיני יועבר לבלארוס בתחילת יולי, חיזקה את ההחלטה לפעול לחיזוק הגזרה הזו.

נאט"ו הציב גדודים רב-לאומיים במדינות הבלטיות, שמטרתם להאט את התקדמות הצבא הרוסי במקרה של פלישה, עד להגעת הכוחות משאר מדינות הברית. לאחרונה גרמניה הודיעה שהיא תחזיק בליטא כוח של 4,000 חיילים, שיוצבו שם באופן קבוע.