צה"ל סיים אמנם לחימה ברצועת עזה אך עדיין נמצא בלחימה. הפסקת האש שברירית, העורף דרוך לאפשרות שבכל רגע נתון יקום גורם סורר כלשהו ברצועה ויעיף עוד רקטה לעבר היישובים, אך החזית בדרום היא לא הבעיה היחידה במשוואה המורכבת, איתה מתמודד הצבא בימים אלו.

הסבבים כפי שהם מכונים מול רצועת עזה יחד עם האירועים ביהודה ושומרון, פוגעים לא אחת בתוכנית האימונים הצה"לית, כשבכמה מקרים הופסקו או שונו אימונים, על מנת להקפיץ כוחות לגזרה כזו או אחרת.

לרמטכ"ל יש תוכנית ודרישת תקציב עליה היא מסתמכת, "תר"ש תנופה" המבקשת להגדיל את כובד משקלו של צבא היבשה מבחינת יכולות הפעלת האש, עוצמת הלחימה והכרעתה. מדובר בתקציבים גדולים לאימונים, רכישת מערכות ועוד.

בינתיים כידוע אין ממשלה קבועה והמשמעות היא שהכל נותר על הנייר. מצד אחד אין אישור להקצבה נוספת ומצד שני צה"ל נדרש להוציא מיליונים על ימי הקרב בעזה והמערכה השקטה כביכול בצפון.

התוכנית הייתה אמורה לצאת לדרך אחרי אישור תקציבי בינואר 2020 אבל בפועל ספק אם זה יכול לקרות. בצבא מנסים לשים כל מיני "פלסטרים" עליהם ניתן יהיה להלביש את אותה תוכנית תנופה לכשתאושר.

רק שיש עוד עניין תקציבי שלא ממש מדברים עליו. החזרה של איראן מהסכם הגרעין והחזרה שלהם להעשיר אורניום בגלוי, מחזירה לשולחן את האופציה הצבאית. בעבר השקיעה ישראל מיליארדים בתוכניות ביטחוניות בנושא איראן, אבל בשנים שעברו המצב השתנה.

האיראנים השקיעו במתקנים תת קרקעיים ובאמצעים נוספים, למשל סוללות נ"מ S-300. המשמעות היא שצה"ל צריך לעדכן את תוכניות המגירה שלו לגביי איראן וההערכה היא שגם זו דורשת עוד תקציב משמעותי.

הצמרת האיראנית במבצע צבאי (צילום: gettyimages)
שינוי בהצהרות שמוביל להזהרות. מצעד צבאי באיראן | צילום: gettyimages

ההתבטאויות שהיו בעבר על כך שצה"ל מוכן היטב למלחמה הבאה מול האיראנים וחיזבאללה, שפגענו קשות באיראנים ובכוח שהם בנו בסוריה, על היתרון והמוכנות ללחימה בלבנון וחיזבאללה - כל אלו השתנו בחודשים האחרונים לאזהרות מפני אותה התבססות והצורך להשקיע מיליארדים כדי להתכונן לעימות אפשרי מולם.

קשה לשים את האצבע על משהו אחד שהשתנה בשנה שבצד אחד שלה היו הצהרות ובצד השני שלה אזהרות. מה שבטוח זה שמבחינת צה"ל הדבר דורש התמודדות וגם כסף, הרבה מאוד כסף.

צה"ל צריך ורוצה להגדיל את זרוע ההגנה האווירית שלו עם עוד מערכות כמו כיפות ברזל, שרביט קסמים. להגדיל את האימונים ולהתאים אותם לתוכנית תנופה, כמובן החלטות על רכש בטחוני שתקועות כבר כמעט שנתיים. אבל שהמדינה כולה תקועה, זה משפיע גם על הצבא ויש כבר מי שמשגר אזהרות חמורות למקבלי ההחלטות.