חיל האוויר של טאיוואן פרסם תמונות נדירות ממתחם תת קרקעי מבוצר של הבסיס האווירי צ'יאשאן. בתמונות שפורסמו ניתן לראות את מתחם המנהרות האדיר בו מטוסי הקרב, שנראים בתיעוד בזמן שמחמשים אותם בטילי אוויר-אוויר וגם הרפון נגד ספינות. כמו בישראל, חיל האוויר שם נחשב למרכיב קריטי בכל פעולה צבאית עתידית מול הסינים ולכן מושקעים משאבים אדירים בהגנה על מטוסי הקרב.

בתמונות אותן פרסם חיל האוויר הטאיוואני, ניתן לראות מטוסי F-16V, הדגם המתקדם ביותר של מטוס הקרב המוכר. צוותי הקרקע נראים שם כשהם מחמשים את המטוסים בטילי אוויר-אוויר מסוג AIM-9L "סיידוווינדר" לטווחים קצרים ו- AIM-120C "אמרם" מתקדמים לטווח בינוני. עוד ניתן לראות שם חימוש של מטוסי הקרב בטילי אוויר-ים מסוג AGM-84L "הרפון".

השילוב הזה הוא מסר בפני עצמו. בכל מקרה של פלישה סינית לטאיוואן, תפקידו של חיל האוויר שם, ועל זה הם מתאמנים לא מעט, לבלום את מטוסי הקרב שלהם הרחק מגבולות האי ובנוסף, להטביע את כלי השיט הסינים, גם כן הרחק מטאיוואן.

אבל מה שבאמת מעניין בתמונות שפורסמו, הוא המקום הוא הן צולמו. מדובר במכלול מנהרות מבוצרות שנחפרו לעומק ההר והאדמה בבסיס חיל האוויר הטאיוואני צ'יאשאן. כמעט שלא ניתן למצוא תיעוד לרשת ההאנגרים התת קרקעיים שלהם, המשמשים מקלט מבוצר היטב למטוסי הקרב וכלי טיס נוספים.

ככל הידוע, הגישה למתחמים התת-קרקעיים בבסיסי חיל האוויר של טאיוואן מוגבלת ורק בעלי אישורים וסיווג מתאים רשאים להיכנס לשם. מהמתחם התת-קרקעי יש רשת של מסלולי הסעה, המובילים אל מסלולי ההמראה שנמצאים קרוב מאוד. כלומר, גם זמן החשיפה של המטוסים במצב הפגיע כשהם על הקרקע, קצר מאוד.

מבחינת טאיוואן יש עליה רק איום קיומי אחד והוא מצדה של סין. די ברור שיש פה כוונה להעביר מסר מרתיע, על רקע התגברות המתיחות ועליית המדרגה באיום הסיני כלפי הממשל בטאיוואן. בממשל ביידן, כך דווח לאחרונה, חוששים מפני פעולותיה של סין מול טאיוואן. גורמים רשמיים טענו בעילום שם, כי גובר הסיכוי שהסינים יפעלו נגד מדינת האי השכנה במהלך השנה וחצי הקרובות.

המטרה של טאיוואן, כך נראה, היא להעביר מסר ברור להרתעת הסינים, כשהם מציגים באופן חלקי את יכולות ההגנה שלהם על נכסים חשובים בתחום הצבאי. זאת לצד מסרים דומים שיצאו משם בתקופה האחרונה, מאימונים בהם צבא טאיוואן התאמן על בלימת פלישה סינית, הטבעת ספינות והפלה של מטוסים.

בסיס חיל האוויר צ'יאשאן הוא ככל הידוע אחד משני בסיסים אוויריים שנבנו סמוך לקו החוף ובהם רשת מבוצרת של מנהרות למטוסי חיל האוויר. בסיס האוויר צ'יהאנג בטאיטונג הוא הבסיס הנוסף. שני הבסיסים פותחו במקור בתחילת שנות השמונים, במסגרת פרויקט "Jian'an III" אחרי שצוות מהנדסים נסע לאירופה כדי ללמוד את הנושא.

מטוס הקרב (צילום: Ryan Fletcher, Shutterstock)
למדו מהם את המנהרות? מטוסים בשווייץ | צילום: Ryan Fletcher, Shutterstock
מטוס החיל (צילום: SAM YEH/AFP/GettyImages)
מטוסי חיל האוויר של טייוואן | צילום: SAM YEH/AFP/GettyImages

מנהרות למטוסי קרב שנחצבו בהרים ומתחת לאדמה ניתן למצוא במדינות כמו שבדיה ושווייץ, לשם ככל הנראה הגיעו המהנדסים מטאיוואן. באותן מדינות יש מסלולי הסעה לכבישים ראשיים, שבזמן מלחמה הופכים למסלולי המראה ובכך כל כביש כזה מחליף את מסלולי ההמראה שיפגעו. יכולת שקיימת גם בטאיוואן.

חיל אוויר הטאיוואני השקיע מיליארדי דולרים במנהרות והאנגרים שנחצבו בהרים שבתחום הבסיסים, שהנם חלק מרכס ההרים המרכזי של טייוואן. מי שהיו בעבר בבסיסים האלה מספרים גם על דלתות פלדה כבדות. רשת המנהרות נמצאת עשרות מטרים מתחת לאדמה וככל הנראה שאין לסינים אמל"ח שיכול לחדור את הביצורים האלה.

עוד נתון מעניין הוא שהבסיס נבנה בצד המזרחי סמוך לחוף האוקיינוס השקט, כלומר בצד ההפוך של האי, זאת כדי לסייע בהגנה עליו מפני התקפות סיניות, אם יצליחו לנחות באי. מלבד הביצורים הכבדים בסיסי חיל האוויר של טאיוואן מוגנים על ידי סוללות נ"מ בעלות יכולת יירוט גבוהה גם של טילים ומטוסים ללא טייס.

הבסיסים האלה כמו גם הביצורים שבהם, ישחקו תפקיד חשוב מאוד בכל עימות עתידי מול סין. ממש כמו במקרה של אוקראינה נגד רוסיה, לסינים יש עדיפות אדירה כמעט בכל נתון מספרי. בשירותי הביון של המערב גם טוענים שבניגוד לרוסים, הצבא הסיני מאומן ומיומן. לכן, לכל מטוס של טאיוואן יש חשיבות גדולה. לחיל האוויר שלה יש כ-260 מטוסי קרב ועוד כמה שרות מסוקי קרב. לסינים מנגד יש למעלה מאלף מטוסי קרב ומפציצים, כמו גם צי ימי מהגדולים בעולם.

די ברור למה הטאיוואנים חייבים לשמור על כל מטוס, ספינה או טיל. אולם צריך לומר שעוד לפני שיגיעו לאי, הסינים יהיו צריכים לשלוח את כוח הפלישה שלהם וזה, יהיה פגיע לתקיפות מהאוויר והים, במרחק של מאות קילומטרים מהיעד. כלומר, הסינים יספגו אבדות קשות בלב ים - הרבה לפני שיגיעו ליעד שלהם.